Червен вятър - Еризипел. Лечение и Симптоми

Какво представлява Червен вятър (Еризипел)?

Какви са симптомите при Червен вятър (Еризипел)?

Как се диагностицира Червения вятър (Еризипел)?

Лечение на Червен вятър  (Еризипел)

Какво представлява Червен вятър (Еризипел)?

Червеният вятър е остро инфекциозно заболяване на кожата, което се причинява от бета-хемолитичен стрептокок. Заразата прониква през малки ранички, драскотини и ожулвания на кожата лигавиците. Инкубационият период е 3-7 дни. Започва с висока температура по кожата, най-често на лицето, се появяват червени рязко ограничени петна, които имат склонност да се разпространяват. Болестта завършва с оздравяване в 10 - 15 дена. Рядко се предава от болен на здрав. За предпазването е важно своевременното правилно лечение на малките ранички, особено в носа. Лекува се ефикасно с пеницилин и сулфон-амидни препарати.

Симптоми при Червения вятър (Еризипел)


Още по темата Лечение на настинка - Препоръки при настинкаНе давайте безразборно медикаменти на децатаМитове и истини за кърменетоКои хранителнителни вещества са необходими на кожата? - I частЗащо през есента не ни е до сексЗаболяването започва остро, с висока температура и разтрисане, главоболие, повръщане, обща отпадналост, а понякога и с поява на гърчове. Кожата на мястото на инфекцията е подута и зачервена, като червенината е рязко ограничена с ръб от околната здрава кожа. Върху зачервената кожа могат да се образуват мехурчета. При разположение на отока върху лицето или главата състоянието на болните е по-тежко.

 

Как се диагностицира Червения вятър (Еризипел)?

Само динамичното наблюдение и лабораторните изследвания позволяват да се постави правилната диагноза. Затова при първите, признаци на болестта веднага търсете квалифициран специалист.

Лечение на Червен вятър  (Еризипел)

Лечението на еризипела е консервативно - локално и общо.

Лечението с антибиотици от пеницилинов клас. Курсът на лечение обикновено е 9-10 дни. При чести упорити рецидиви лекарите препоръчват два курса на терапия с антибиотици, сменят се препаратите. Интервалите между двата лечебни курса трябва да бъдат около 10 дни.

Ако това се окаже недостатъчно, се приемат кортикостероиди. При упорито появяване на мехурчета се назначават и нестероидни противовъзпалителни средства.

Паралелно с приема на антибиотици е желателно да се проведе и курс по витаминотерапия, както и да се приемат антихистаминни препарати. От по-съвременните методи добри резултати дава автохемотерапията. Това означава преливане на кръв на болния от самия него.

Болните трябва да избягват прилагането на каквито и да е компреси и мазилки без съвета на лекаря.