ларингит, лечение ларингит, остър ларингит, хроничен ларингит

Какво представлява Ларингита?

Какви са симптомите при Ларингит?

Лечение на хроничен и Остър Ларингит

Какво представлява Ларингита?

Ларингитът представлява възпаление на гръкляна.

То може да бъде остро и хронично.

• Остър ларингит - изразява се в пресипнал глас до пълната му загуба, болка или само сухота в гърлото, суха кашлица, понякога чувство за сърбеж или чуждо тяло.

Острият ларингит бива инфекциозен и неинфекциозен.

  • Инфекциозен  -  обикновено е последица от остър ринофарингит, трахеит, бронхит или пневмония.  Среща се също при остри инфекциозни заболявания-грип, морбили, скарлатина и др.
     
  • Неинфекциозен се развива от механични или химични дразнители като прах, пушек, пари, дразнещи газове, а също така и при прекомерна употреба на тютюн или алкохол. Често е резултат на усилено напрежение на гласа при певци, учители и други професии, които налагат употреба на гласа.

Хроничен ларингит - датира повече от три седмици. Причините за развитието на хроничен ларингит обикновено са често рецидивиращи остри възпаления, атопични заболявания, но и допълнително фактори като контакт с дразнители като летливи химични съединиения, тютюневия дим при активни, но и пасивни пушачи, дългогодишна злоупотреба с алкохол. Хроничен ларингит -  може да се наблюдава при гастроезофагеален рефлукс, при което киселият стомашен сок се явява иритант. Хронични бактериални и гъбични инфекции като причинители на хроничен ларингит са вече рядко срещани.


Какви са симптомите при Ларингит?


Още по темата ДракаЖълт рогатецХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКашлица - Причини При ларингит се наблюдава кашлица, често груба, лаеща или дрезгава, понякога с храчки. За ларингита е характерен пресипналият глас. Понякога болният загубва напълно глас и говори шепнешком. Вследствие на силното набъбване на гласните връзки гласната цепка се стеснява и дишането се затруднява. Понякога ларингитът протича с повишена температура.

Лечение на хроничен и остър Ларингит

Остър ларингит - лечението се състои в щадене на гласа, инхалации, антихистаминови препарати, подтискащи кашлицата сиропи, а при нужда и антибиотици.


Хроничен ларингит - най-важно при лечението на хроничното възпаление на гръкляна е да се отстранят дразнещите агенти — прах, изпарения, претоварване на гласните струни и др. Ако дрезгавият глас продължава повече от един месец, трябва да се потърси на всяка цена компетентното мнение на специалиста.

Билки при лечение на Ларингит

  • Липа - Под формата на запарка или отвара липовият цвят се използува още и външно за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина.
     
  • Градински чай - Употребява се при гърлобол, ларингит, трахеобронхит, кашлица от различен произход.