Магарешки трънМагарешки трън (бодил) – Действие и приложение:

Магарешкият трън се използва широко в народната медицина. Препоръчва се като лек за проблеми с простата, потентността, хемороиди, кожни обриви, лишеи, против кашлица, задух, скрофулоза, слабо сърце, злокачествени рани и др. Семената и листата при бъбречни страдания, като ободрително. Препоръчително е употребата на отварата да става след консултация с лекар. Отвара от  надземната част или цветните кошнички  на магарешкия трън помага при язва и рак. Билката повишава тонуса на гладката мускулатура, в малки дози възбужда, а в по-големи действа угнетяващо върху централната нервна система. Магарешкия трън притежава адстрингентно действие, което се дължи на  съдържащите се в него дъбилни вещества. Магарешкият трън се прилага и външно, при фурункулоза, като за целта се препоръчва използуването на сок от пресни листа. Цветните кошнички на билката се използат за външно приложение при вторични кожни инфекции  или обриви на кожата. Билката влияе благоприятно на заболявания на пикочно-половата система, при простатит. Прилага се при преболедували от тежки инфекциозни заболявания, при тежки изгаряния, след кръвозагуба, при хронични възпаления на черния дроб, хемороиди с кървене, фисури на ануса, епилепсия, катари на горните дихателни пътища, кожен рак, рани, пролапс на ректума. Растението оказва и известно противомикробно действие. В миналото маслото, което е извличано от семената се е позлвало - за горене и за готвене, а някои части са - за храна. Магарешкият трън се използва като декоративно растение.

Магарешки трън (бодил) - Описание:


Още по темата Простатит - възпаление на простатната жлезаХепатит АБяло течениеЦироза на черния дробЦироза - Симптоми и Лечение на ЦирозаЕК даде разрешение за употреба на нов медикамент за лечение на хроничен хепатит С Магарешкият трън (Onopordum acanthium) е двугодишно тревисто бодливо растение от семейство Сложноцветни. Коренът му е вретеновиден и месест. Стъблото е сивовлакнесто и изправено с височина около 100—200 см, то е силно разклонено с широки надлъжни крила си бодли до 5 мм дълги. Листата му са последователни продълговати и приседнали. Те са грубо и неравномерно изрязани, по ръба си са бодливи. Кошничките на растението са полукълбести, единични или по 2 до 5 в снопчета по върховете на клонките. Цветовете са двуполови, с тръбеста форма и червеновиолетов (рядко бял)цвят. Плодосемката е яйцевидно четиристенна, тя е  нaпречно набръчкана, бяло-черно напетнена, с хвърчилка от многобройни власинки в основата, които са сраснали в пръстен. Времето на цъфтеж на магарешкият трън е от  юни до септември.

Магарешки трън - Използвани части:

Използва се надземната част с кошничките и листата без долната стъблена част на растението, брани по време на цъфтеж (юни-септември). Срокът на годност след изсушаване е 3 години.

Магарешки трън (бодил) - Лечебни съставки:

Листата на магарешкия трън съдържат дъбилни вещества, горчивия сесквитерпенов лактон - аркциопикрин, сапонини и следи от алкалоиди. Цветните кошнички съдържат полизахарида инулин.

Магарешки трън (бодил) - Начин на употреба:

Магарешкия трън се употребява под формата на:

  • Извлек - 3 цветни кошнички от магарешки трън се добавят в 400 мл топла вода в продължение на няколко часа. След това така приготвеният извлек се прецежда и от него се пие 4 пъти дневно по една кафена чашка. Употребява се при проблеми с простата.
     
  • Отвара – 2-3 супени лъжици ситно счукана билка се варят в продължение на 10 мин с 500 мл вода. Полученият извлек се оставя да изстине, прецежда се и се пие по 4 пъти на ден след хранене.

Магарешки трън (бодил) - Къде се среща?

Първоначално магарешкият трън се среща в Северна Африка, Европа и Азия, включително в цяла България. Среща се главно по сухи и каменисти места, край пътища и сгради. Разпространено е из цялата страна докъм 1600 м надморска височина.