АУГМЕНТИН

Augmentin

Какво представлява АУГМЕНТИН

За какво се използва АУГМЕНТИН

УКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА

Нежелани лекарствени реакции

Какво представлява АУГМЕНТИН

АУГМЕНТИН принадлежи към групата на пеницилиновите антибиотици. Съдържа две лекарствени вещества: amoxicillin (амоксицилин), под формата наамоксицилин трихидрат и clavulanic acid (кпавуланова киселина), под формата на калиев клавуланат. Комбинацията от двете съставки е известна като co-amoxiclav (ко-амоксиклав).

Предлагат се няколко вида АУГМЕНТИН суспенсии с различно количествено съдържание на амоксицилин и клавуланова киселина:

Количество лекарствено

вещество

Съдържание на Amoxicillin (в mg/5 ml)

Съдържание на Clavulanate (в mg/5 ml)

457 mq / 5 ml

400

57

 


Още по темата Пневмония - Инфекциозна, Вирусна и Хронична ПневмонияЦистит - дигноза, симптоми, лечениеБронхитКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаЗнаете ли как да се предпазите от цистит?ДракаЛечебен исопРосянкаАУГМЕНТИН суспенсия съдържа и следните помощни вещества: ксантанова гума, хидроксипропилметилцелулоза, силициев диоксид, колоидален силиций, сукцинова киселина, суха портокалова есенция (61071 Е), суха портокалова есенция (9/027108), малинова есенция, есенция за сироп (златна) и аспартам, който е източник на фенилаланин.

Продуктът не съдържа захароза, тартразин или други азо оцветители и не съдържаконсерванти.

АУГМЕНТИН е под формата на бял прах и след разтварянето му се получава течна суспенсия.

Кой произвежда лекарството и притежава разрешение за употребата му в България.

AUGMENTIN powder for oral suspension се произвежда от Smith Kline Beecham Pharmaceuticals, Worthing, West Sussex, BN 14 8QH, UK. Притежател на разрешението за употреба е Beecham Group p.l.c, 980, Great West Road, Brentford, Middlesex, TW8 9GS, UK, представляван в България от Glaxo Smith Kline Export Ltd. c адрес: София, кв. Иван Вазов, ул. Димитър Манов бл.10.

За какво се използва АУГМЕНТИН

АУГМЕНТИН се използва за лечение на инфекции, причинени от различни видове бактерии. Тези инфекции могат да засегнат белите дробове (бронхит или пнивмония), сливиците (тонзилит), синусите (синуит), ушите (отит на средното ухо), пикочо-половата система (цистит, уретрит, пиелонефрит, инфекции на женската полова система), кожата, костите (остеомиелит) и ставите.

Преди да започнете приема на лекарството

Това лекарство не трябва да се приема от лица, алергични към бета-лактамни антибиотици (пеницилини и цефалоспорини). Ако детето ви е имало/вие сте имали прояви на алергия (напр. обрив) след прием на антибиотик, трябва да уведомите лекуващия лекар преди да започнете приема на АУГМЕНТИН.

Ако по време на лечението с АУГМЕНТИН забележите поява на кожен обрив, спрете приема на лекарството и незабавно уведомете лекуващия лекар.

Преди да започенете приема на АУГМЕНТИН трябва да се консултирате с лекуващия лекар, в случай че детето ви/вие страдате от заболяването инфекциозна мононуклеоза (вирусно заболяване, протичащо с висока температура, подути и болезнени лимфни възли и в някои случаи възпалено гърло и увеличен черен дроб).

В случай че детето ви има/имате проблеми с бъбреците или черния дроб, не започвайте приема на лекарството преди да сте уведомили за това лекуващия лекар. Може да се наложи промяна в дозировката или предписване на друго лекарство.

Някои лекарства, прилагани успоредно с АУГМЕНТИН, могат да доведат до нежелани реакции. Уведомете лекуващия лекар, в случай че приемате следните лекарства:

 • Allopurinol (алопуринол)
 • Probenecid (пробенецид).

Уведомете лекуващия лекар, ако детето ви/вие страда (те) от състояние, известно като фенилкетонурия.

Уведомете лекуващия лекар и ако приемате противозачатъчни лекарства, както и при други антибиотици може да се наложи да предприемате допълнителни мерки срещу забременяване.


Информирайте лекаря, ако сте бременна или имате съмнения, че сте бременна. В случай че, сте бременна не трябва да приемате това лекарство, освен ако лекуващият лекар ни ви е посъветвал друго.

Можете да кърмите по време на лечението с АУГМЕНТИН.

Как трябва да се приема АУГМЕНТИН суспенсия

Спазвайте указанията на лекуващия лекар как и кога да приемате лекарството. Лекарят щепрецени дневната доза суспенсия, която детето ви/вие трябва да приема(те).

Ако имате някакви въпроси относно лекарството и дозировката му, посъветвайте се с лекаря.

Приемайте суспенсията с помощта на 5 ml лъжица.

Препоръчително е суспенсията да се приема по време на хранене. АУГМЕНТИН осъществявадействието си и в случаите, в които е приет на гладно.

Не спирайте приема на лекарството преди завършването на пълния курс на лечение, дорикогато детето ви/вие се чувства(те) по-добре.

УКАЗАНИЯ ЗА УПОТРЕБА

Указания за приготвяне на АУГМЕНТИН 156,25 mg/5 ml перорална суспенсия и на АУГМЕНТИН 312 mg/5 ml:

 • Бутилката се разклаща добре, докато цялото количество прах се събере на дъното на бутилката.
 • За получаването на 100 ml суспенсия към праха трябва да се добавят 90 ml вода, т. е. да се добави вода до линията, отбелязана в горния ляв ъгъл на етикета на бутилката.
 • Бутилката се затваря плътно с капачката и се разклаща интензивно.
 • Бутилката се оставя неподвижно за около 5 минути, за да се осигури пълно диспергиране на праха в течността.

Указания за приготвяне на АУГМЕНТИН 457 mg/5 ml перорална суспенсия:

 • Бутилката се разклаща добре, докато цялото количество пpax се събере на дъното на бутилката.
 • За получаването на 70 ml суспенсия към праха трябва да се добавят 62 ml вода, т. е. да се добави вода до линията, отбелязана в горния ляв ъгъл на етикета на бутилката.
 • Бутилката се затваря плътно с капачката и се разклаща интензивно.
 • Бутилката се оставя неподвижно за около 5 минути, за да се осигури пълно диспергиране на праха в течността.

Указания за употреба и съхранение на суспенсията след разтваряне:

Бутилката с приготвената суспенсия трябва да се разклаща силно преди всеки прием! Преди прием използвайте мерителната чашка, поставена върху капачката, за да измерите дозата, както е предписаната. Веднъж разтворена суспенсията трябва да се съхранява в хладилник и да се използва в рамките на 7-10 дни.

Какво да направите в случай, че детето ви/вие приеме(те) повече от предписаното

Малко вероятно е да възникнат някакви проблеми при предозиране с това лекарство. Ако детето ви е приело/вие сте приели по-голямо количество от суспенсията от опрeделената доза от лекуващия лекар, дайте му да изпие/изпийте голямо количество и уведомете лекаря.

Какво да направите в случай, че детето ви/вие пропусне(те) прием

Ако сте пропуснали да дадете на детето/да приемете една доза АУГМЕНТИН, дайте му я/приемете я веднага щом се сетите. След това продължете приема, както преди, но не давайте на детето/ не приемайте две дози една след друга в рамките на един час.

Нежелани лекарствени реакции

Нежеланите лекарствени реакции по време на лечението с АУГМЕНТИН обикновено са леки. При малък брой пациенти лекарството може да причини диария (няколко редки изпражнения на ден). Понякога може да се появи стомашно разстройство, гадене или повръщане. Тези симптоми обикновено са слабо изразени и могат да бъдат избегнати с прием на суспенсията в началото на храненето. В случай че симптомите продължат или станат по-тежки, консултирайте се с лекуващия лекар.

Понякога може да се прояви алергична реакция. Уведомете незабавно лекуващия лекар при поява на кожен обрив или сърбеж.

В много редки случаи приложението на АУГМЕНТИН може да бъде свързано със сериозни нежелани реакции от страна на черния дроб или храносмилателната система (напр. тежка диария). В изключително редки случаи могат да се наблюдават тежки реакции - сърбящ обрив, оток на лицето и затруднено дишане. В тези случаи потърсете незабавно лекуващия лекар.

Уведомете лекаря си и за всяка друга смущаваща реакция, появила се при детето ви/при вас, която може и да не е описана в тази листовка.

Как се съхранява АУГМЕНТИН

 • Да се съхранява при температура под 25°С, в оригиналната опаковка, на сухо място.
 • След разтваряне на праха, получената суспенсия трябва да се съхранява в хладилник (при +5°С), но без да се замразява, за период от 7-10 дни.
 • Съхранявайте АУГМЕНТИН, както и всяко друго лекарство на място, недостъпно за деца.
 • Не използвайте лекарството след датата на изтичане на срока на годност, посочена върху опаковката.

AUGMENTIN (АУГМЕНТИН) е запазена търговска марка на Giaxo Smith Kline group of companies

Дата на последна редакция: септември 2002

Актуализираните кратки характеристики и листовки за пациента на регистрираните в Република България лекарства се намират на страницата на Агенцията за лекарства в раздел регтистри. Информацията на сайта е от тях като са дадени линкове.

AUGMENTIN (АУГМЕНТИН)

Лекарствени форми

powd. 156 mg/5 ml - 100 ml
powd. 312 mg/5 ml - 100 ml
powd. for oral susp. 250 mg/62,5 mg/5 ml - 100 ml
powd. oral. susp. 400 mg/57mg/5 ml - 70 ml x 1
tabl. film 1 g x 14
tabl. film 375 mg x 21
tabl. film 625 mg x 21
tabl. film. 250 mg/125 mg x 21
tabl. film. 500 mg/125 mg x 21
tabl. film. 875 mg/125 mg x 14

Притежател за разрешението за употреба:
Beecham Group, представляван в България от Glaxo Smith Kline Export Ltd

Важно: Преди да закупиш се консултирайте с вашият фармацевт или лекар.

Източнци: ИАЛ

назад

Лекарствен справочник

Коментари (0)

Добави коментар

Внимание: Задължително е писането на кирилица.

Избор на клавиатура: Повече за кирилизатора.
Моля въведете кода от картинката с главни букви
Няма коментари

Търсене в сайта

http://sommons.co/out?zoneId=2647810-2647961 Банер II

Ако сме ви били полезни,
моля харесайте страницата ни във Facebook.