Пиренейски поречПиренейски пореч - Действие и приложение:

Пиренейският пореч се използва в народната медицина. То е болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Служи при лечение на възпаления на храносмилателната система - венците, лигавицата на устата, гърлото, колики, гастрит, ентерити, язва на стомаха и десетопръстника. Билката помага при висок холестврол. Маслото,което се извлича от семената на растението, регулира метаболизма и хормоналната система на човек. То се счита за много добро средство срещу предменструален синдром. Пиринейският пореч лекува бронхити, настинка, инфекции на дихателните пътища и др.

Пиренейски пореч – Описание:


Още по темата Гастрит - Видове гастрит и Лечение.Язва на стомахаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиХОЛЕСТЕРОЛ - нормални стойности на холестерол, граници, холестерол и храненетоКартофите – полезни не само като храна Пиринейският пореч(Rorippa pyrenaica)  е многогодишно тревисто растение от семейсвто Кръстоцветни.Има няколко стъбла, които са  изправени  с височина до 60-70см. Те са прости, в горната си част разклонени и голи, а на долу късовлакнести. Коренището е късо, коренът е вретеновиден. Стъблените листа на растението са разположени  на къса дръжка или са приседнали.  В основата си имат 2 надолу насочени, тесни и обхващащи стъблото ушички, пересто наредени с 7 двойни целокрайни, линейни делчета, като връхния дял е еднакъв с другите.Долните листа са разположени на дълги дръжки, събрани в приосновна розетка. Формата им е яйцевидна или са лировидно пересто изрязани със странични дялове – 5 двойки със сърцевиден връхен дял. Цветовете са разположени в къси съцветия с гроздовидна форма с дръжка, която е дълга около 6мм. Чашелистчетата са ланценти, 4 на брой и са дълги около 3мм. Венчелистчетата са жълти, четири на брой, те са клиновидно стеснени в оснотава си  и са по-дълги от чашелистчетата. Тичинките са шест. Яйчникът е горен. Плодивата кутийка е дълга до 4мм, с дръжка до 10мм и е яйцевидно-елиптична. Времето на цъфтеж е през лятото – май, юни.

Пиренейски пореч - Използвани части:

Използват се цветовете, семената и листата на растенето.

Пиренейски пореч – Начин на употреба:

Пиренейският пореч се приема под формата на отвара и масло.

Отвара: от цветовете се приготвя отвара, една супена лъжица от дрогата се залива с 300мл кипяща вода, оставя се да кисне около час.  Приема се 1 път дневно . Отварата помага при възпаление на храносмилателната система.

Масло: извлича се от семената, трудо може да се добие при домашни условия. Можете да си го закупите. Маслото помага при хормонални проблеми.

Пиренейски пореч – Лечебни съставки:

Цветовете на растението съдържат нетоксичния пиролизиден алкалоид тезинин. Маслото, което се извлича от семената е добър източник на гама-линоленова киселина. Билката е богата на палмитинова и олеинова киселина, които имат хипохолестеролен ефект.

Пиренейски пореч – Къде се среща?

Пиренейския пореч се среща около реките, по тревисти и каменисти места, из храсталаци в цялата страна.