Гастрит, лигавицата на стомаха, дванадесетопръстник, язвата, ракКакво е Гастрит?

Видове Гастрит

Симптоми при Гастрит

Лечение на Гастрит

Билки за Гастрит

Какво е Гастрит?

Гастритът е медицинско наименование на възпаление на лигавицата на стомаха. Следствие от него е придвижването на бели кръвни клетки в стените на стомаха, като отговор на някакъв тип дразнене или увреда. Наличието на гастрит не означава сериозна увреда от типа на язвата или рак на стомаха, а може да се опише като развитие на възпалителна реакция. Гастрит може да се предизвика от инфекции, причинени от бактерии (напр. Helicobacter pylori), навлизане на жлъчни сокове от дванадесетопръстника, както и от масивна консумация на алкохол или определени храни (в това число и лекарства - например аспирин). Често като причина се изтъква и повишено напрежение или емоционален стрес.
Още по темата МентаПиренейски поречЛошият дъх има естествено решениеНай-добрата закускаСпешна помощ за стомаха

Видове гастрит

· Хроничен гастрит -  възпаление на стомашната лигавица. Протича хронично с периоди на изостряне и подобрения. Често представлява по нататъшно развитие на острия гастрит.

· Острият гастрит -  остро възпаление на стомашната лигавица, причинено от различни фактори: злоупотреба с много гореща или студена храна, напитки, пикантни храни, алкохол, преяждане, продължителна употреба на някои лекарствени средства .

Причини за Гастрит

Острият Гастритзлоупотреба с много гореща или студена храна, напитки, пикантни храни, алкохол, преяждане, продължителна употреба на някои лекарствени средства

Хроничен Гастрит - Предизвиква се от многобройни фактори: От хранително естество, както при острия гастрит, но с продължително увреждане; от съпътствуващи инфекциозни и хронични заболявания. Хроничният гастрит се дели на няколко под вида: атрофичен, повърхностен, гигантски, ерозивен.

Симптоми при Гастрит

 • сухота в устата или обилно слюноотделяне
 • тъпа болка в стомаха
 • тежест в горната част на корема
 • гадене
 • виене на свят
 • езикът е обложен със сиво бял цвят.

Лечение на Гастрит

Гастритът подлежи на лечение, като това включва процедури за понижаване на стомашната киселинна секреция, избягването на определени храни (лютиви или богати на мазнини), алкохол и индуциращите го лекарства.

Медикаментозното лечение трябва да бъде предписано от лекар.

Най-често използваните лекарства за цялата група заболявания са:

 • Н1 - блокери:

- Фамотидин - виж листовката

- Ранитидин - виж листовката

 •  Инхибитори на протонната помпа

- Омепразол.

 • Пропулсивни медикаменти

- Метоклопрамид

- Домперидон

- Цизаприд.

 • Антиациди

- Алмагел - виж листовката

- Алмалокс - виж листовката

 • Антибиотици за елиминация на Хеликобактер пилори в комбинация.
 • Други

- Де - Нол.

Билки препоръчани за Гастрит:

При правилно лечение с диета и лекарства настъпва подобрение и оздравяване. При негрижливо отношение и повторни остри епизоди заболяването може да се хронифицира. Нерядко води до развитие на перитонит, понякога се стига до язва или рак на стомаха.