АкнеКакво представлява Акнето?

Причини за появата на Акне

Лечение на Акне

Какво представлява Акнето?

Акне е заболяване, което засяга фоликулите на мъха по лицето, гърдите и гърба и което се проявява предимно през пубертета, но е проблем на немалко хора и в по-късна възраст.

Акнето поразява кожата под формата на комедони, пъпки, пустули (гнойни пъпки) или кисти (дълбоки пъпки).

Причини за появата на Акне


Още по темата Теснолист жиловлекРешеткаХормоните - какво знаем за тях?Митове и истини за противозачатъчнитеКои хранителнителни вещества са необходими на кожата? - I част
Няма единствена причина или фактор за развитието на акне. Акнето се появява, когато мастните жлези, прикрепени към космените фоликули имат повишена секреция заради по-високите нива на мъжки хормони през пубертета. Себумът е естествена субстанция, която смазва и предпазва кожата. Когато настъпи засилена секреция на себум, обаче, кожните клетки променят начина си на „съзряване” и запушват фоликуларните отвори (порите). Запушеният фоликул на косъма постепенно нараства, формирайки подутина. От натиска върху стените на фоликула те могат да се разкъсат, като така позволяват нахлуването на дразнители и естествените кожни бактерии в по-дълбоките слоеве на кожата, причинявайки възпалителни процеси.

Възпаленията на повърхността на кожата са предпоставка за развитието на гнойни пъпки (пустули). Когато тези огнища на възпаление обхващат по-дълбоките кожни слоеве, резултатът е появата на кисти.

Фактори и причини, които са свързани с появата на акне са

 • Наследствена предразположеност, която обикновено има различни степени на проявление.
 • Храната. Макар и връзката между храната и акнето все още да е спорна,рафинираните и силно преработените храни като цяло имат неблагоприятно влияние върху целия организъм и съответно, съвсем очаквано, влошават състоянието на кожата при акне.
 • Нарушен хормонален баланс, свързан с повишеното отделяне на андрогени.
 • Претоварване на тялото с токсини.  Като цяло тялото е оборудва но с достатъчно средства и механизми за справянето с токсичните вещества. Но при неправилен начин на живот (обездвижване, нерационално хранене, злоупотреба с алкохол и цигари, продължителен стрес) процесът на детоксикация е затруднен – функцията на отделителните органи е нарушена и в организма се натрупват отпадни продукти.  Кожата при някои хора се оказва „слабото звено” в системата на конкретния организъм и съответно дисбалансът при тях се проявява именно там.
 • Наличието на анаеробни бактерии в проблемните зони. Най-често става дума за бактерията Propionibacterium acnes.
 • Медикаменти.Някои лекарства могат да влошат симптомите на акне като например съдържащите йодиди, бромиди или някои стероиди като делтазон и оразон. Други медикаменти, които имат неблагоприятен ефект при акне са антиконвулсивните лекарства и лития, често използван за лечение на биполярно разстройство.
 • Професията.При някои професии се налага излагане и контакт с масла катрани или халогенни елементи като йод, хлор и бром.
 • Козметиката. Някои козметични средства имат запушващи порите свойства. При проблеми с акне е важно да се избират козметични продукти, които съдържат вода на първо или второ място в съставките си.

Лечение на Акне

Как можете да си помогнете сами при справянето с акне

Терапията на акнето трябва да има три основни цели – отпушване на порите, унищожаването на бактериите и регулиране на мастната секреция.

В духа на един все по-налагащ се холистичен подход към хроничните заболявания задължително е да се обърне внимание на цялостното състояние на тялото и най-вече на ежедневните навици като храненето, двигателната активност, съня и нивата на стрес. Редовната физическа активност, както и диетата, богата на пресни плодове и зеленчуци, елиминирането на захарните изделия, пържените и консервираните храни, високомаслените млечни продукти са неотменна част от успеха при борбата с акнето.

Важно е също пъпките да не се чоплят, стискат и пипат. Тези лоши навици водят до допълнително раздразнение на кожата.

Отпушване на порите

Почистващи козметични продукти. Истината е, че въпреки обещанията, идващи от рекламите в популярните списания, няма един магичен продукт или комбинация от продукти, които да са универсално ефективни при всеки един случаи на акне.

Измиването с щадящ сапун или тоник един или два пъти дневно ще поддържа чистотата на кожата и ще минимизира чувствителноста и раздразнинето.

Ексфолианти и маски. При акне могат да се използват най-разнообразни леки ексфолианти и маски. Тези продукти съдържат или фини гранули или салицилова киселина в концентрация, която ги прави много лек пилинг агент. Те премахват повърхностния слой на кожата и така помагат при отпушването на порите. Продукти, които съдържат гликолова или алфа-хидрокси киселина са също леки ексфолианти, подходящи за кожата, поразена от акне.

Ретинол.  Да не се бърка с  медикамента ретин-А. Ретинолът е производен на витамин А и помага за по-лесното премахване на най-горния слой кожни клетки.

Унищожаването на бактериите

Антибактериални почистващи средства: Тези продукти могат да бъдат различни гелове, кремове и лосиони, които се нанасят на засегнатите зони. Активните съставки, които убиват бактериите са бензоил пероксид, сяра и резорцин. Най-популярното антибактериално почистващо средство е бензоил пероксид.

Намаляване на мастната секреция. Дорикогато мастните жлези произвеждат твърде много себум, можете да намалите количеството му по повърхността на кожата, както и смущаващото лъщене на лицето.

 • Използвайте подходящ тоник, за да отстраните излишната мазнина от кожата.
 • Продукти, които съдържат гликолова киселина или алфа-хидрокси киселина помагат при излющването на повърхностния слой на кожата.
 • Маските, съдържащи сяра извличат част от кожната мазнина.
 • Антибактериалните тампони, съдържащи бензоил пероксид  също имат свойството да премахват себума.

Основните грижи за кожата при наличието на акне, освен корекциите в диетата и ежедневните навици, са:

 1. Измиване на лицето два пъти дневно с 5% бензоил пероксид. Алтернативен вариант за алергичните е 2% салицилова киселина.
 2. Нанасяне на гел или крем със 5%-ово съдържание на бензоил пероксид, сяра или резорцинол.
 3. Вечер нанасяйте крем със сяра върху поразените зони.
 4. Използвайте лек хидратиращ крем и безмаслен грим на водна основа.

Конвенционалното лечение на акне включва антибиотици, противозачатъчни хапчета, кортизонови инжекции, лазерни процедури и други – никое от които не гарантира нещо повече от временен ефект. Орално приеманите антибиотици нанасят трайни вреди на стомашно-чревната флора и често носят повече проблеми, (свързани с разразяване на гъбични инфекции) отколкото ползи, тъй като при третирането на акне, ефектът им е временен.