АлкохолизъмКакво представялва злоупотребата с алкохол и алкохолизмът?

Какви са симтомите на злоупотреба с алкохол и алкохолизъм при юноши, жени, мъже и възрастните хора?

Как се диагностицира алкохолната зависимост?

Какво е лечението на алкохолизъм?

Лечение на Алкохолизъм с билки

Какво представялва злоупотребата с алкохол и алкохолизмът?

Злоупотребата с алкохол е болест. Тя се характеризира с пристрастяващо пиене на алкохол, което води до отрицателни последствия за човешкия живот от всякакъв характер. Съществува тенденция, според която хора злоупотребявали с алкохол продължават да пият независимо от последиците.

Още по темата Иглолистен плаунБухалчест плаунХапче премахва удоволствието от алкохолаАлкохолен хепатитОсем начина да заспивате при безсъние
Алкохолизмът,  известен още като алкохолна зависимост или пристрастяване към алкохол, е разрушителен  модел на употреба на алкохол, при който пиеш по-дълго и повече от предвиденото и опитите за намаляване на количеството водят до проблеми от различно естество.   Други потенциални симптоми  включват изразходване на прекомерно време за получаване, използване или възстановяване от употреба на алкохол, както и продължаваща употреба, въпреки осведомеността за вредните последствия. Алкохолизмът правилно се смята за болест, а не на слабост на характера или избран модел на лошо поведение. Той е третото най-често срещано психично заболяване.

Какви са симтомите на злоупотреба с алкохол и алкохолизъм  при юноши, жени, мъже и възрастните хора?

Признаците, които показват,че един човек е в нетрезво състояние са: миризма на алкохол в дъха или кожата, зачервени очи, влошен външен вид или хигиената. Друг физически симптом на човек в нетрезво състояние е зачервената кожа.

Алкохолът, особено ако се консумира в повече, може да повлияе на тийнейджъри, жени, мъже и възрастните хора по съвсем различен начин. Жените и възрастните хора са склонни да имат по-високи концентрации на алкохол в кръвта в сравнение с мъжете и по-младите хора, които пият едно и също количество. Жените алкохолици са изложени на по-висок риск от развиване на цироза на черния дроб, увреждане на сърцето и нервната система, отколкотото мъжете.

Други симтоми са:

  • Депресия
  • При младите хора има риск от хормонални нарушения
  • Повишена сексуална активност
  • Консумация на наркотични вещества – марихуана, кокаин и др.

Как се диагностицира алкохолната зависимост?

Няма тест, който еднозначно да установява  алкохолно разтройство. Лекарят може да диагностицира злоупотреба с алкохол чрез събиране на цялостна медицинска, семейна и психично-здравна информация. Той също така може да извърши физическа проверка  и на назначи лабораторни тестове за общо здравословно състояние.

Какво е лечението на алкохолизъм?

Има множество отделни лекарства за лечение на алкохолизъм. Индивидуалните лекарствени средства имат за цел  да помогнат за намаляване или спиране на употребата на алкохол като цяло.

Други методи на лечение включват:

  • когнитивно-терапевтични техники
  • мотивационни терапии
  • включване към групови терапии

Лечение на Алкохолизъм с билки:

В началото се прави седемдневна пречистваща диета с чай от овесена слама. През това време трябва да се приема по 2 литра вода дневно.

Приготвя се отвара е от плаун : една чаена лъжичка билка се добавя в 200-300 мл вряща вода. Оставя се да ври около 3-5 минути. Отварата се прецежда и към нея се добавят: 1 супена лъжица лимонов сок, 1 супена лъжица глицерин, 1 супена  лъжица зехтин. Тази смес се приема всяка сутрин на гладно.


Приготвя се смес от билката копитник и зелени орехови обелки :  към счукания копитник се  добавят около 20гр зелени орехови обелки . Тази смес се  прибавя  към алкохола  или  се изпива преди употребата на алкохол. Отварата предизвиква повръщане, гадене и доста неприятни усещания.


Приготвя се отвара от копитник : около 200гр от билката се варят в 500 мл вода за около 15 минути. Отварата се изцежда и се пие преди употребата на алкохол.