Болезнена менструация, Дисменорея -  Симптоми и Лечение при ДисменореяДисменорея, Болезнена менструация – Описание


Дисменорея, Болезнена менструация – Причини

Дисменорея, Болезнена менструация – Симптоми

Дисменорея, Болезнена менструация – Диагноза

Дисменорея, Болезнена менструация – Лечение

Дисменорея, Болезнена менструация – Билколечение


Дисменорея, Болезнена менструация – Описание

Дисменорея е медицински термин, с който се описва наличието на болезнена менструация. Тя най-често се проявява с остри болки в долната част на корема, които започват с началото на кървенето и продължават около 2-3 дни, а при някои жени и малко по-дълго. Симптомите могат да варират от леко неразположение, до силни болки, които нарушават ежедневните дейности.

Дисменорея е водеща причина за отсъствие от работа или училище при жени на възраст под трийсет години. Въпреки че около половината от жените в детеродна възраст изпитват известен дискомфорт, свързан с менструалния цикъл, около 10% са временно инвалидизирани, поради изразените симптоми.

Някои обстоятелства, свързани с ежедневието и с особеностите на менструалния цикъл, правят някои жени по-предразположени към болезнена менстурация от други. Вероятността за наличие й е по-голяма при жени, при които цикълът е започнал по-рано (на възраст преди единайсет години) и продължава над пет дни. Предразположени към дисменорея са и жените пушачки, както и жени, които не са забременявали, и такива, които имат роднини от женски пол със същите проблеми.

Дисменорея, Болезнена менструация – Причини


Още по темата Вълча ябълкаЦикория - Синя жлъчка (Цикория)При парадонтоза – лайка и конски босилекКак да облекчим гастритаВ зависимост от причините, които я пораждат, дисменореята може да бъде първична и вторична.

Първичната дисменорея настъпва при липса на нарушения в анатомията на женските полови органи и други причини за поява на болка. Този тип дисменорея е по-чест при млади жени, в първите години от началото на менструалния цикъл.

Вторичната дисменорея се свързва с наличие на друго медицинско състояние, което е причина за поява на болката. Най-често причината е наличие на ендометриоза (наличие на тъкан от лигавицата на матката, извън нея). Това състояние най-често се наблюдава при по-възрастни жени, на възраст над 35-45 години.

Много от симптомите, свързани с дискомфорт по време на менструация, се дължат на произвежданите в тялото на жените химични вещества, наречени простагландини. Тъканта, която покрива вътрешната част на матката, произвежда простагландини. Те стимулират контрактирането (съкращаването) на мускулите на матката. Жени, които произвеждат по-голямо количество простагландини, имат по-силни контракции на матката и усещат по-силна болка. Простагландините също се свързват с наличието на гадене и повръщане, диария и главоболие – други симптоми, които съпътстват болезнената менструация.

Други причини за вторична дисменорея са:

  • Маточни фиброиди – доброкачествени образувания на матката;
  • Аденомиоза – състояние, свързано със задебеляване на маточните стени;
  • Инфекции, засягащи женските полови органи;
  • Извънматочна бременност – бременност, която се развива извън матката, например във фалопиевите тръби;
  • Наличие на вътрематочен песар, поставен с цел контрацепция;
  • Кисти на яйчниците;
  • Много тясна маточна шийка – болката се появява при преминаване на кръвни съсиреци през шийката;
  • Ретроверзия на матката – неправилно разположение на матката;
  • Стрес.

Дисменорея, Болезнена менструация – Симптоми

Освен наличието на болка в долната част на корема, жените с болезнена менстурация  могат да изпитат и някои от следните придружаващи симптоми:

- Болка в областта на кръста;

- Болка в областта на слабините, която се излъчва надолу по крака;

- Гадене и повръщане;

- Подуване;

- Раздразнителност;

- Умора и слабост;

- Загуба на съзнание (в редки случаи).

Дисменорея, Болезнена менструация – Диагноза

За поставянето на диагнозата, лекарят се нуждае от подробна информация за наличните оплаквания, както и за наличие на други заболявания, настоящи и минали. Важно значение имат детайли като появата на болката, спрямо началото на менструацията; характера на болката и продължителността ѝ; възраст на първата менструация и възраст на поява на болките; наличие на промени в характера на болката; наличие на нередовна менструация; данни за болезненост при полов акт (диспареуния); безплодие; данни за минали инфекции на тазовите органи; приемани лекарства, включително контрацептиви.

След събиране на тази подробна информация, лекарят извършва преглед на пациентката. При съмнение за инфекция, се взема материал от маточната шийка и кръв за изследване, които ще потвърдят диагнозата.

Ако менструалният цикъл е нередовен или пациентката не използва методи за предпазване от бременност, се извършва тест за бременност.

В повечето случаи прегледът продължава с извършване на ехография на тазовите органи. Днес много често се използва интравагинален трансдюсер, с който се получава много по-добър и детайлен образ.

При нужда, лекарят може да назначи извършване на компютърна томография на тазовите органи или магнитен резонанс.

При недостатъчна информация, както и при съмнения за наличие на ендометриоза или злокачествен процес, може да се наложи извършване на лапароскопия. Това е малка по обем хирургична процедура, при която с помощта на гъвкава тръбичка, снабдена с камера, лекарят оглежда тазовите органи. Друга възможна процедура е хистероскопията, при която през влагалището в матката се въвежда специален инструмент, наречен хистероскоп. Чрез него става възможно оглеждането на вътрешността на матката.

Дисменорея, Болезнена менструация – Лечение

Един от най-честите методи за облекчаване на болката, свързана с менструация, е приемът на противовъзпалителни и обезоляващи лекарства. Нестероидните противовъзпалителни медикаменти пречат на образуването на простагландини и по този начин намаляват болката и възпалението. Ефективни средства, които се дават без рецепта са ибупрофен, напроксен, кетопрофен. За да има най-голям ефект от лекарствата, приемът им трябва да започне преди началото на менструацията и да продължи според нуждата на конкретния пациент. Ако дадено средство няма желания ефект, то може да се замени с друго, тъй като лекарствата действат различно на различните пациенти. Приемът на нестероидни противовъзпалителни лекарства често дразни стомаха и те трябва да се избягват при данни за стомашна язва или киселини. За намаляване на риска от дразнене на стомаха, приемът им трябва да става по време на хранене и при нужда, да се съчетае с лекарства, предпазващи стомаха (омепразол, ранитидин).

Ако лечението с противовъзпалителни медикаменти не дава нужния резултат или ако е противопоказано, може да се приложат допълнителни мерки като затопляне в областта на таза, масаж на кръста и долната част на корема, а също и изпълняване на леки физически упражнения, преди началото на менструацията.

Друг метод за лечение на болезнената менструация е назначаването на противозачатъчни медикаменти. Те могат да бъдат под форма на таблетки, инжекции, кожни лепенки или вътрематочни устройства, отделящи хормони. Оралните контрацептивни средства са чест избор при жени, които се оплакват от значителни болки по време на менструация и едновременно с това желаят да се предпазват от нежелана бременност. В много случаи се назначават комбинация от нестероидни противовъзпалителни средства и орални контрацептиви.

Хирургични методи на лечение се прилагат много рядко, в случаите, в които други методи на лечение не са дали резултат. Основно по хирургичен път се разрешават анатомични аномалии, които са причина за дисменорея. Прилагат се ендометриална аблация (разрушаване на тъканта, покриваща матката), ендометриална резекция (механично отстраняване на тъканта, покриваща матката) и хистеректомия (цялостно премахване на матката). Тези методи се прилагат рядко в лечението на дисменорея и то при жени, които имат деца и не желаят повече бременности.

Дисменорея, Болезнена менструация – Билколечение

При липса на ефект от конвенционалното лечение, могат да се приложат алтернативни методи на лечение, като акупунктура и акупресура, масаж, ароматерапия, физиотерпия.

При дисменорея с успех могат да се прилагат следните естествени средства и лечебни растения:

омега - 3 мастни киселини– те се съдържат в голямо количество в по-тлъстите риби като сьомга, скумрия, аншоа и други. Могат да се приемат и под форма на капсули, като по този начин се избягва риска от консумиране на замърсени с живак рибни продукти. Доказано е, че омега-3 мастните киселини намаляват производството на простагландини.

Магнезий –той е минерал, който се открива в зеленолистните зеленчуци, ядките, семената, както и пълнозърнестите храни. Магнезий съществува и под форма на хранителни добавки. Магнезият участва в повече от 300 биохимични реакции в организма и има значение за поддържане на нивото на кръвната захар, нормалното функциониране на мускулите и нервите, на имунната система, кръвното налягане и костите. Изследвания са показали повлияване на симптомите на дисменорея при жени, приемащи магнезиеви добавки. Превишаването на дневната доза обаче, може да доведе до значителни странични ефекти.

Витамин Е –редица изследвания доказват, че приемът на витамин Е два дни преди менструация и през време на кървенето,  може да намали значително болката. Прилага се витамин Е под форма на капсули, в дозировка от 200 до 500IU. Не е изяснен механизмът, по който витаминът облекчава симптомите при дисменорея.

Червена калинатова е едно от най-добрите природни средства за справяне с болката при менструация. Тя притежава релаксиращо действие върху маточната мускулатура и общ антиспазмодичен ефект (намалява спазмите на мускулите). Особено ефективна е билката при дисменорея с болки в кръста и такива, които се спускат надолу по бедрото.

Канела и джинджифил –консумацията им под форма на чай или като подправка облекчава болката при дисменорея.

Босилек –в състава му има болкоуспокояващи вещества, които помага и за облекчаване на менструалните болки. Прилага се под форма на отвара от листата на растението и се пие два пъти на ден.

Черен кохош – освен, че облекчава болезнената менструация, това лечебно растение може да се прилага и за облекчаване на симптомите при менопауза, особено горещи вълни.