Какво са брадавиците? Какво е лечението за общия вид брадавици?

Какво представляват брадавиците?

Видове брадавици

Какво е лечението за общия вид брадавици?

Лечение на брадавици с билки

Какво представляват брадавиците?

Брадавиците са локални израстъци по кожата, които се причиняват от човешкия папиломен вирус (HPV). Въпреки че се считат за заразни, те много често могат да се срещнат само в един член на семейството. Освен това те често засяга само една част на тялото (например ръцете или краката) без да се разпространяват във времето и в други области.

Видове брадавици

Какво е лечението за общия вид брадавици?


Още по темата ЧесънНевенХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиПет грешки при лечението на хремаКак да облекчим гастритаИнформацията за лечение се отнася за общия вид брадавици, а не загенитални или венерически. Лечението на общи брадавици по кожата се осъществява въз основа на използване на продукти, съдържащи салицилова киселина. По-новите видове лечения използват аерозолиза замразяване на брадавиците.

 • Препарати със салицилова киселина

Те са достъпни като капки, гелове и мазилки. Предназначени са за прилагане върху всички видове брадавици, отмалки до големии за такива под формата на големибучки. Салициловата киселина има бактериостатично, фунгицидно и кератолитично действие, което означава, че разтваря протеина (кератин), който съставлява брадавиците и дебелия слой мъртва кожа, който честоги покрива.

 • Методи за замразяване

Лечението с аерозоли използва спрейове, които замразяват брадавиците при температура от минус 57 ° С. Това се сравнява с течения азот, използван от дерматолози, който обаче е значително по-студен-минус 196˚С.

 • Лепенка/тиксо

Твърди се, че брадавиците могат да се "задушат", като се покрият стиксо или друга лепенка. Това лечение е трудно за използване, тъй като лепенката трябва да стои върху брадавицата през цялото време и освобождаването от нея трае само за няколко часа веднъж седмично.

Преди всичко лечението на брадавици изискват търпение. Те могат да се появяват без някаква конкретна причина и да изчезнат от само себе си без лечение. Някои брадавици са болезнени, а други безболезнени. Всички методи на лечение често изисква много продължително време – седмици или  месеци, дори по-дълго, за да успеете.

Ето някои практически подходи за лечение на брадавици:

 • Ако можете да игнорирате брадавиците го направете. В крайна сметка, те ще си отидат (въпреки че това може да означава много време - дори месеци или години).
 • Ако имате лесен случай – само една  брадавица, се консултирайте с лекар за бързо замразяване или електрическо премахване. Тези методи са прости, почти безболезнен и не оставят белези.
 • Ако имате големи и твърди брадавици, можете да започнете самостоятелно лечение:
 • Брадавици по долната част на крака - все още  в рамките на повърхностния слой на кожата. Салициловата  киселина, капки и мазила могат да допринесат  за премахване на дебелите  мазоли и да направят брадавиците по-малки.
 • Брадавици под ноктите: те са изключително устойчиви на лечение. При тях не е желателно лечение със  салицилова киселина – по-добре се консултирайте с лекар.
 • Малки брадавици – те могат да се размножават до десетки или стотици в цяла стъпалото на крака.Обикновено не болят, но  рядко отговарят на каквато и да е лечение.
 • Плоски брадавици: те са малки, плоски, имат телесен цвят  и могат да се появят по много части от тялото - по лицето, ръцете или слабините. За тяхното премахване може да се използва салицилова киселина или друг метод , но при тях съществува вероятност да се появят отново.

Лечение на брадавици с билки:

 • Eтерично масло от чаено дърво:  Нанасяйте неразредено етерично масло от чаено дърво с памучен тампон, директно върху брадавицата 4 пъти на ден.
   
 • Ехинацея: Усилва  имунната система. Пригответе чай от билката: 1-2 ч.л. от билката се варят в 500мл вода за 15 минути. Чаят се пие по 4 пъти на ден след хранене.
   
 • Накиснете лимонови резенчета в ябълков оцет с малко сол. Сместа се оставя да престои две седмици. След това разтривайте лимонови резенчета върху брадавицата.
   
 • Чесън:  Чесънът има мощни анти-вирусни свойства. Направете лапа от накълцан суров чесън.  Намажете кожата си с масло и витамин Е.  Чесънът и се поставя директно на брадавици. Покрийте с превръзка. Оставя се да престой  24 часа. Брадавицата трябва да падне в  рамките на една седмица.
   
 • Невен: невенът има анти-вирусни свойства. Един силен чай от билката се приготвя чрез накисване на 2 супени лъжици билка за 20 минути в чаша вряла вода. Можете да го пиете  или да го приложите като компрес върху брадавиците. Друга билка, която можете да използвате по същата схема  е жълт кантарион.
   
 • Картоф: Суровият картоф трябва да се нарежат и да се втрият върху засегнатия участък, няколко пъти дневно. Това трябва да продължи най-малко две седмици.
   
 • Алое: алоето е използвано в продължение на стотици години, като средство за лечение на брадавици. Прилага се външно под формата на крем или директно от растението алое.
   
 • Рициново масло: Прави се превръзка със загрято рициново масло върху брадавицата. Сменете 3 пъти на ден, докато брадавиците изчезнат . Не трябва да прилага повече от седмица.