Депресия

Какво представлява Депресия?

Какви видове Депресия има?

Какво причинява Депресия?

Какви са симптомите при Депресия?

Как се диагностицира Депресия?

Лечение на Депресия

Лечение на депресия с билки
 

 

Какво представлява Депресия?

Депресия следват човечеството още от най-дълбока древност. В Библията, цар Давид и други видни владетели са страдали от депресия. Депресия е представяна в областта на литературата и изкуствата в продължение на стотици години, но какво искаме да кажем днес, когато говорим за депресивно разстройство? През 19-ти век депресията се разглежда като наследствена слабост на темперамента. През първата половина на 20-ти век, Фройд, свързва с развитието на депресията - вината и конфликта. Джон Чийвър, автор и потърпевш на депресивно разстройство, пише за конфликти и преживявания с родителите си като повлияли върху развитието на депресия.
Още по темата ЗлатовръхПолски синапДепресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоЛекарствата срещу депресия увеличават риска от остеопороза

През 50-те и 60-те г., депресията е разделена на два вида - ендогенна и невротична. Ендогенният вид означава, че депресията идва от вътрешността на тялото и има генетичен произход . Невротичната или реактивна депресия има ясни външни, отключващи фактори, като например смърт на съпруг или други значителни загуби. През 70-те и 80-те години, фокусът на вниманието се измества от причините за депресия към нейното въздействие върху засегнатите хора. Независимо от причината в конкретния случай, за експертите е важно  какви са симптомите и нарушените функции, за да диагностицират депресивно разстройство? Въпреки че има различни аргументи, днес повечето експерти са единодушни със следното:

 • Депресивното разстройство е синдром (група от симптоми), който отразява едно тъжено и / или раздразнително настроение, надвишаващо нормалната тъга или мъка. По-конкретно, тъгата на депресията се характеризира с по-голяма интензивност и продължителност и с по-тежки симптоми и функционални увреждания, отколкото е нормално.
   
 • Депресивните симптоми се характеризират не само с негативни мисли, настроения и поведение, но и със специфични промени в телесните функции (например, плач, болки в тялото, липса на енергия или ниско либидото, както и проблеми с храненето, теглото, или съня ). Това означава, че промените в нервната система, довеждат до много физически симптоми.
   
 • Някои хора с депресивно разстройство, особено биполярна депресия (маниакална депресия), най-вероятно имат наследствена уязвимост към това състояние.
   
 • Депресивните разстройства, са един огромен обществен и здравен проблем, който засяга милиони хора. Около 10% от възрастните, до 8% от тийнейджърите и 2% от децата, преди тийнеджъркса възраст, проявяват някакъв вид депресивно разстройство.
   
 • Юноши, които страдат от депресия, са изложени на риск от развиване и поддържане на затлъстяване.
   
 • Депресията може да увеличи рисковете за развитие на коронарни болести на сърцето, СПИН, астма и много други медицински заболявания.
   
 • Депресията може да „съжителства“ с почти всички останали психични заболявания, които значително усложняват състоянието на пациенти, страдащи и от двете.
   
 • Депресия в напреднала възраст има тенденция да бъде хронична, което е причина за високия процент самоубойства.

Какви видове Депресия има?

Депресивните разстройства са разстройства на настроението, които имат различни форми. Три от най-често срещаните видове  депресивни разстройства са описани по-долу. Всеки един от тези видове, има вариации в броя, времето, тежестта и продължителността на симптомите. Има и разлики в това как хората изпадат в депресии в зависимост от възрастта им.

 Тежка депресия

Тежката депресия се характеризира с комбинация от симптоми, които траят най-малко две седмици и се характеризират с  тъжно и / или раздразнително настроение, което пречи на способността за работа, сън, хранене и наслаждаване на приятните дейности. Трудностите при заспиване или хранене могат да станат твърде крайни за обичайното поведението.

 Дистимия

Дистимията е по-малко тежка, но обикновено е по-дълготраен  тип  депресия в сравнение с тежката депресия. Тя включва хронични симптоми, които не позволяват на  лицето да функционира пълноценно и да почувства доброто. Понякога, хората с дистимия също преживяват тежка депресия.

Биполярно разстройство (маниакална депресия)

Друг вид депресия е биполярното разстройство, което обхваща група от разстройства на настроението, които се наричат маниакално-депресивни заболявания или маниакална депресия. Тези състояния показват особен модел на унаследяване. Биполярните разстройства включва цикли на настроение, които включват най-малко един епизод  на мания или хипомания, могат да включват и епизоди на депресия. Биполярните разстройства често са хронични и повтарящи се. Понякога превключванията в настроението са драматични и бързи.

Когато човек е в депресивен цикъл може да премине през  всички или някои от симптомите на депресивно разстройство. Манията често засяга мисловния процес, разума и социалното поведение по начин, който предизвика сериозни проблеми. Например, когато човек е в маниакална фаза може да извърши всякакъв тип  неразумни и опасни действия.

Друг вариант на биполярни разстройства е  биполярно разстройство II. (Обичайната форма на биполярно разстройство се определя като биполярно разстройство I). Биполярно разстройство II е синдром, в който засегнатото лице е повторило депресивните епизоди  наречени хипомания . Тези еуфорични състояния  не отговарят напълно на критериите за пълни маниакални епизоди, които се случват при биполярно разтройство I.

 

Симтоми на тежка/ маниакална депресия

 • Постоянната тъга, безпокойство, раздразненост или липса на настроение;
 • Чувство на безнадеждност или песимизъм;
 • Чувство за безполезност, безпомощност или прекомерна вина;
 • Загуба на интерес или удоволствие към хобита и дейности, които някога са били практикува с удоволствие, включително и секс;
 • Социална изолация – избягване на взаимодействие със семейството или с приятели;
 • Безсъние, ранно  събуждане или успиването;
 • Намален апетит и / или загуба на тегло, или преяждане и / или наддаване на тегло;
 • Умора, намалена енергия;
 • Плач;
 • Мисли за смърт или самоубийство, опити за самоубийство;
 • Безпокойство, раздразнителност;
 • Затруднено концентриране, запомняне или вземане на решения;
 • Устойчиви физически симптоми, които не се повлияват от лечение, като главоболие, нарушения в храносмилането  и / или хронична болка.

Симтоми на маниакалната депресия

 • Неподходящи въодушевления;
 • Неподходяща раздразнителност или гняв;
 • Тежко безсъние или намалена нужда от сън;
 • Повишена скорост/обем на говора ;
 • Несвързани мисли или реч;
 • Силно повишено сексуално желание ;
 • Значително повишаване на енергия;
 • Лоша преценка;
 • Неподходящо социално поведение.

Какви са причините за Депресия?

Някои видове депресия могат да се наследят семейно и  хората са биологически уязвими към нея. Така е при биполярното разстройство. Изследванията сочат, че има и допълнителни фактори като стресовасреда, които могат да отключат симтомите.

Тежката депресия също може да се появя от поколение на поколение в някои семейства, макар и не така силно, както при биполярното разстройство I или II. В действителност, тежката депресия може да се появи при хора, които нямат фамилна анамнеза за депресия.

Външно събитие често може да породи поява на депресия. Сериозна загуба, хронични заболявания, трудни отношения, финансови проблеми или нежелана промяна в начина на живот, могат да предизвикат депресивен епизод. Стресови фактори, които допринасят за развитието на депресия, понякога засягат някои групи повече, отколкото други. Например, малцинствените групи и групи в неравностойно положение имат по-високи нива на депресия.

Различните нервни заболявания изглежда са свързани с изобилие или липса на някои невротрансмитери в определени части на мозъка. Така например, липсата на допамин в основата на мозъка причинява болестта на Паркинсон. Деменция на Алцхаймер се свързва с ниски нива на ацетилхолин в мозъка. Пристрастяванията се дължат  на неврохимичен допамин. Наркотиците и алкохола работят чрез освобождаване на допамин в мозъка. Допаминът причинява еуфория. Повтарящата се употреба на наркотици или алкохол, обаче, намалява ефекта на допамина и организмът се нуждае от по-голямо количество  алкохол или наркотични вещества, за да постигане същото чувство. По този начин, пристрастения човек приема повече от веществото, но се чувства все по-малко удовлетворен и все по-депресирани.

Различните видове на шизофрения, са свързани с дисбаланс на допамина и серотонина в определени области на мозъка. Наличието на двата невротрансмитера може да бъде по-ниско при депресираните хора.

Има някои лекарства, които променят нивата на норадреналин или серотонин и могат да облекчат симптомите на депресия. Най-мощният метод за лечение на депресия е електроконвулсивна терапия (ЕКТ). Тя предизвиква гърчове, като по този начин създава общи мозъчната активност, която освобождава големи количества от всички невротрансмитери.

Как се диагностицира депресията?

Първата стъпка къмполучаване на подходящо лечение е точна диагноза, която изисква пълна физическа и психологическа оценка, за  да се определи дали човек може да има  депресивни заболявания, и ако е така какъв тип. Както вече споменахме, има външни фактори, които могат да отключат симтомите на депресия, ето защо, лекуващият лекар трябва да изключи тези възможности чрез медицински преглед и лабораторни тестове.

Цялостната диагностична оценка включва пълна история на симптомите на пациента:

 • Кога са започнали?
 • Колко дълго са продължи?
 • Колко тежки са те?
 • Симтомите появявали ли са се преди и ако да - какво лечение е прилагано?

Лекарят обикновено пита за употреба на алкохол и наркотици, както и дали пациентът е мислил за смърт или самоубийство. Прегледът често включва въпроси за това дали другите членове на семейството са имали депресивно заболяване, как е лекувано и дали лечението е  било ефективо.

Диагностичната оценка включва  изследване на психо-сатуса, речта,  мисловният модел или паметта на пациаента  сабила засегнати, коеот често се случва при  маниакално-депресивно заболяване. Няма лабораторен тест, кръвен тест или рентген, който може да диагностицира психично разстройство.

Какво е лечението на  депресия?

Антидепресанти

Селективен инхибитор на ре-абсорбцията на серотонина(SSRI) това са лекарства, които увеличават размера на неврохимичния серотонин в мозъка. Тези лекарства предотвратяват  ре-абсорбацията на серотонина обратно в нервните клетки. Смята се, че това от своя страна, помага като активира клетки, които са били деактивирани от депресия, като по този начин облекчава на симптомите на депресия човек. SSRIs обикновено се понася добре и нежеланите лекарствени реакции  са леки. Най-честите нежелани реакции са гадене, диария, възбуда, безсъние и главоболие.

 • Миртазапин (Remeron) е друг антидепресант. Той  работи по малко по-различен начини от други лекарства. Той засяга серотонина, но в друга област - след връзката между нервните клетки. Също така увеличава и нивата на хистамина, което може да предизвикат сънливост. Поради тази причина, миртазапин се дава преди лягане и често се предписва на хора, които имат проблеми със заспиването.
   
 • Литий (Eskalith, Lithobid), валпроат (Depakene, Depakote), карбамазепин (Epitol, Tegretol) и ламотригин (Lamictal) са стабилизатори на настроението и антиконвулсанти. Те са използвани за лечение на биполярна депресия. Някои антипсихотични средства, като зипразидон (Geodon), рисперидон (Risperdal), кветиапин (Seroquel), арипипразол (Abilify), asenapine (Saphris) и палиперидон (Invega) могат да лекува  психична депресия.
 • Моноаминоксдазите(МАО-инхибитори) са най-ранно разработените антидепресанти. Примери за МАО-инхибитори са фенелзин (Nardil) и транилципромин (Parnate). МАО-инхибиторите увеличават нивата на невротрансмитери в мозъка чрез инхибиране на моноаминооксидаза.
   
 •  Трицикличните антидепресанти (ТАД) действат предимно чрез увеличаване на нивото на норепинефрин в мозъка, въпреки че те също могат да повлияят на нивата на серотонин. Лекарите често използват TCAs за лечение на умерена до тежка депресия. Примери на трициклични антидепресанти са амитриптилин (Elavil), протриптилин (Vivactil), дезипрамин (Norpramin), нортриптилин (Aventyl, Pamelor), имипрамин (Tofranil) и перфеназин (Triavil).
   
 • Електроконвулсивна терапия (ЕКТ) е процедура, при която електрически ток преминава през мозъка и произвежда конвулсии (гърчове). ЕКТ е полезен за някои пациенти, особено за тези, които не могат да приемат някои антидепресанти, имат тежка депресия и / или са изложени на повишен риск от самоубийство. ЕКТ често е ефикасен в случаите, когато редица антидепресанти не осигуряват достатъчно облекчаване на симптомите.
   

Психотерапии

Много форми на психотерапия са използвани ефективно за лечение на  депресирани хора.
Междуличностни и когнитивни / поведенчески терапии са две от краткосрочните психотерапии, за които научните изследвания са доказали, че са полезни за някои форми на депресия. Междуличностните терапевти се фокусират върху пациенти с нарушени лични взаимоотношения, които причиняватизостряне на депресията. Когнитивно / поведенчески терапевти помагат на пациентите дапроменят негативният си начин на мислене и поведение, които са често свързани с депресия.

Психодинамичните терапии се използват понякога за лечение на депресия. Те се фокусират върху решаването на вътрешни психологични конфликти, които обикновено се  коренят в детството. Дългосрочни психодинамичните терапии са особено важни, ако при пациаентите са упражнявани неадекватни начини за лечение.

Лечение на Депресия с билки

За дълготраен и ефективен конктрол над депресията се използват някои билки. В комбинация с психотерапия те дават добри резултати. Лечението с билки крие по-малко странични ефекти.  Сред често използваните билки и лекарства на билкова основа са Гинко Билоба, овесена слама, босилек, карамфил,сибирски женшен , жълт кантарион, s-аденосилметионин (SAMe), 5-хидрокситриптофан (5-HTP)и др.  Последните 2 са лекарствени средства на билкова основа.

Вътрешен прием под формата на билкови чайове и отвари:

 • Джинджифил. Билката е сред най-пополярните за лечение на тревожно разстройство, тъй като има силни антидепресивни свойства. Билката се приема под формата на чай - около 1-2 с.л. нарязан на ситно джинджифил се добавя към 2 литра вряща вода. Оставя се на ври 5 мин, след което се прецежда и се съхранява в термос. Може да се приема по време на целия ден.

Друга рецепта за чай: 1-2 с.л. нарязан на ситно джинджифил се добавят към 2 литра вода и се оставя така за една нощ. На сутринта се слага да заври и се оставя да ври около 15 мин. Чая се охлажда и може  да се добави  прясно изцеден  лимонов  сок и мед на вкус.

 • Сибирски женшен - Стимулира имунната система и подобрява стабилността на някои невротрансмитери в мозъка. Благодарение на тази стабилност, мозъкът функционира нормално и се справя със стреса. Приема се под формата на запарка. 20гр от дрогата на билката се сваряват в половин литър вряща вода. Оставя се да ври около 15 минути. Запарката се прецежда и се пие по 3 пъти дневно.
   
 • Жълт кантарион - Силен антидепресант, които може да се ползва дълъг период от време. Билката се приема под формата на чай. 3 супени лъжици от дрогата се добавят към 1л вода, оставя се на ври около 5 минути и се приема по 4 пъти дневно.
   
 • Гинко Билоба - Мощен антидепресант и антиоксидант. Билката подобрява кръвообращението в мозъка и облекчава симптомите на депресията като приповдига настроението, чрез повишен приток на кръв към мозъка. Билката се приема под формата на чай. 3 супени лъжици от дрогата се добавят към 1л вода, оставя се на ври около 5 минути. След което се приема по 4-5 пъти дневно.
   
 • Овесена слама - Има добър ефект върху централната нервна система. Билката се приема под формата на запарка. 20-30гр от дрогата се натапят в половин литър кипяща вода. Вари се около 20 минути, след което се прецежда и се пие.
   
 • Пасифлората е друг вид билка за лечение на депресивни състояния. Тя съдържа хризин – флавоноид с антидепресивни свойства.
   
 • Валерианов корен - Той редуцира симптомите на безсъние, свързани с наличието на депресия.