Херпес (Херпес симплекс)

Херпес (Херпес симплекс)

Херпес - Описание

Херпес - Причини

Какво кара харпесът да се появява отново?

Херпес - Симптоми

Херпес - Диагноза

Херпес - Лечение

Херпес - Описание

Вирусът херпес симплекс (HSV) може да доведе до инфекции, които се отразяват на устата, лицето, половите органи, кожата, задните части и аналната област. Тази статия ще се концентрират върху негениталния херпес. Много хора придобиват вируса, но нямат симптоми. За други, болезнените мехури се появяват в близост до района, където вирусът прониква в тялото. Обикновено, мехурите се лекуват напълно, но се появяват отново в някакъв момент в бъдещето, когато най-малко очаквате. Вирусът се намира дълбоко в корените на нервите, които снабдяват засегнатата област. Най-често срещаните места, на които се появяват лезиите на херпес симплекс, сa около устата и на  устните.

Херпес - Причини

Има два вида на херпес симплекс вирус (HSV) тип I и тип II. Тип 1, известен като херпес labialis, най-често причниява орален херпес. Инфекциите тип II се появяват главно под талията, което води до генитален херпес. Въпреки това  двата вида на HSVs са способни да инфектират кожата на всяко място по тялото.

Херпес инфекциите, независимо от това къде първоначално се появяват, имат тенденция да се повторят повече или по-малко на едни и същи места. Тези рецидиви могат да се случват често (например, няколко пъти годишно) или само от време на време (например, веднъж или два пъти годишно).

След инфектиране, вирусът навлиза в нервните клетки и пътува по нервите, докато стигне  място, наречено ганглий. Там той се установява тихо в етап, който е посочен като "пасивен" или "латентнен". От време на време, вирусът може да стане активен и да започне отново да се възпроизвежда и да причинява рани и мехури. Точният механизъм не е напълно  известнен, но има някои състояния, които се свързват с него като:

 • треска, настинка или грип;
 • ултравиолетова радиация (излагане на слънце);
 • стрес;
 • промени в имунната система;
 • травма в засегната област;
 • понякога липсва видима причина за повторно появяване.

Херпес - симптоми

Отличителен симптом на херпес е група мехури върху червена основа. Тези мехури изсъхват бързо и оставят струпеи, които стоят от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от тежестта на инфекцията.

Херпес инфекциите пораждат чувство на сухота и образуват корички, които понякога сърбят. Някои пациенти имат "предшествуващи симптоми", които се появяват преди раната да стане напълно очевидна. Предшестващите симптоми на херпес инфекциите, обикновено включват парене или изтръпване, които предхождат появата на мехури от няколко часа до един или два дни.


Още по темата Белоцветен дебелец (Алпийска роза)Вълча ябълкаЛекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаХрема - Как да се справим с хремата?Пет грешки при лечението на хрема Първичният херпес се отнася до първата серия на симптоми след инфекцията и често се свързава с болезнени ранички по устните, венците и устата.

При някои хора, първата атака (първичен херпес) на херпес е свързана с повишена температура, подуване на лимфните възли и кървене от венците, заедно с болезнена рана около устата (gingivostomatitis). Тези признаци и симптоми могат да продължат няколко дни. Трудности при ядене и пиене могат да доведат до дехидратация. Раните зарастват напълно за 2-6 седмици, обикновено без белези. Вирусът може да бъде възстановен от слюнката за няколко  дни, след като лезии са излекувани. Първичният херпес обикновено се появява  по време на детството.

 При някои хора вирусът заразява тялото без да причинява никакви симптоми. Имунната система реагира като започва да произвежда антитела срещу вируса на херпес. Този отговор    помага инфекциите да протече  по-леко. Чрез антителата вирудът трудно успява да се настани някъде другаде по тялото. (Ако това не беше така, херпесът щеше да се  разпространява към други части на тялото след  измиване на лицето, което не се случва.)

Херпес - Диагноза

Диагнозата на херпес  обикновено се базира единствено на външния вид на лезиите. По-рядко се използват тестове, за да помогнат при диагностициране на херпес .

Остъргване на мехурите, в опит вирусът да се култивира  в лабораторията, е продуктивен само през първите 48 часа и преди мехурът да хване коричка .

Кръвните тестове често са без резултатни, тъй като наличието на антитела към херпес означава, че тялото е било изложено на този вирус в някакъв момент в миналото.

Ако диагнозата е под съмнение, най-добрият подход е да насърчи посещение при лекар, още  при първите признаци на болки.

Херпес - Лечение

В момента няма лекарства или ваксини за  херпес симплекс вирус. Въпреки това, ако избягвате отключващи фактори, като слънчево изгаряне и стрес, можете да помогнете за предотвратяване на развитието на допълнителни огнища. Има установени лечения , които могат да помогнат за намаляване времето на лечение,  болката, свързана с лезията и в специфични случаи, водят до потискане на повторната поява на вируса.

Нелекарсвена терапия:

 • Честото миене на ръцете ще помогне да се намали разпространението на вируса в други части на тялото или на други хора. Също така, прилагането на хладни и влажни компреси на лезията, може да намали болката и се предпази от изсушаване и напукване.
   
 • Лекарства без рецепта: най-актуалните продукти предоставят само симптоматично облекчение, те не намаляват времето за лечение. Използване на актуални анестетици, които съдържат бензокаин (5% -20%), лидокаин (0,5% -4%), tetracaine (2%) или dibucaine (0,25% -1%) ще помогне за облекчаване на паренето, сърбежа и болката. Най-често се препоръчват продуктите Lipactin гел и Zilactin. Важно е да се има предвид, че тези актуални анестетици имат кратка продължителност на действие, обикновено  20-30 минути. За предпазване на кожата -  алантоин, вазелин и диметикон, съдържащи продукти, помагат да се поддържа лезията влажна и да се предотврати напукването и. Слънцезащитните продукти за устни  могат също да помогнат за предотвратяване на допълнителни огнища. За допълнително облекчаване на болката се използва аспирин, ибупрофен (Адвил) или ацетаминофен (Tylenol). Тези продукти трябва да се използват според указанията на опаковката. Docosanol 10% крем (Abreva) е единственият продукт без рецепта, за който е известно, че намалява времето за лечение, когато се прилага при първите признаци на повторно появяване (например, предшествуващ симптом или усещане за изтръпване ). Docosanol се прилага пет пъти на ден, докато лезията оздравее. Честите нежелани реакции включват обрив и сърбеж на мястото на приложение.
   
 • Лекарства с рецепта:  Лечението с локално ацикловир (Zovirax 5% крем) или penciclovir (Denavir 1% крем) ще  намали времето за заздравяване с около половин ден и ще намали  болката, свързанa с лезията. Локалното лечение е ограничено в своята ефективност, защото слабото проникване на мястото на репликацията на вируса ограничава способите за лечение. Acyclovir крем трябва да се прилага пет пъти на ден в продължение на четири дни и Penciclovir крем трябва да се прилага на всеки два часа, в продължение на четири дни.
   
 • Перорални лекарства  с  рецепта: Пероралните противовирусни медикаменти, използвани при лечение на херпес симплекс вирус при възрастни са ацикловир, valacyclovir (Valtrex) и фамцикловир (Famvir). Фамцикловирът не е тестван при деца с херпес. Тези перорални лекарства намаляват продължителността на огнището, когато приемът им е започнал  по време на предшестващите симптоми, преди действителното състояние да стане напълно ясно. Лекарствата обикновено се понася добре с малко странични ефекти. Най-честите нежелани реакции включват главоболие, гадене и диария. Лечението с valacyclovir и фамцикловир е само един ден. Valacyclovir се дава по 2 грама перорално на всеки 12 часа за един ден и фамцикловир по 1500 милиграма перорално за една доза. Acyclovir се приема по 400 мг перорално пет пъти на ден в продължение на пет дни. Acyclovir, valacyclovir и фамцикловирът се считат за относително безопасни и ефективни, когато се използват по време на бременност, въпреки че локално лечение е препоръчително. Acyclovir и valacyclovir могат да се  използват по време на кърмене.Въпреки това, бременните жени и кърмещите майки трябва да се свържат със своя лекар или фармацевт преди да използва такива лекарства.

Хората с повече  от два херпеса, получени в рамкте на четири месеца, трябва да обмислят хронична терапия.

Други възможности за лечение:  Добавки лизин, цитрусови биофлавоноиди, лактобацилус ацидофилус и булгарикус и витамини C, E и B12 също са идентифицирани като средства за лечение на херпес симплекс вирус, но за тях няма достатъчно клинични доказателства  и затова те не се препоръчват.

Алтернативно лечение:

 • Смесвате  100 гр. листа от камшик и 200 гр. листа от коприва. Взимате 2 с. л. от сместа, които варите 10 минути в 1л. вода. Отварата се пие в продължение на 2-3- месеца, заедно с малко вода.
   
 • Смесват се 25 гр. дъбова кора и салвия и по 10 гр. цариче, лайка и комунига + 20 гр. овес. Сместа се разбърква добре и се взимат4 с.л., които се варят в 1л. вода. Отварата се прецежда и с нея се мажат увредените от херпеса места. Остатъците от билките се притоплят и се завиват в ленена кърпа, която се налагат върху херпеса през нощта.
   
 • Засегнатият участък се намазва с памук, предварително натопен в разредена тинктура от невен.
   
 • Друг ефективен метод за лечение на херпес  е крем от маточина.