Какво е Ишиас?

Какви са причините за Ишиас?

Какви са симптомите Ишиас?

Как се диагностицира Ишиас?

Какви са възможностите за лечение на Ишиас?

Билколечение

Какво е Ишиас?

Ишиас е болка в долния край на кръста в резултат на възпаление на седалищния нерв. Болката от ишиас обикновено се чувства в кръста (лумбалната област), задната част на бедрото и преминава надолу под коляното. Седалищният нерв е най-големият нерв в тялото и започва с нервни корени в лумбалната част на гръбначния стълб и се разпростира в областта на хълбоците, за да изпраща нервни окончания  към  долните крайници.
Още по темата КървавичеВолски езикКостна тъкан ще лекува дискова херния?Ехинацея - стимулира защитните сили на организма

Какви са причините за Ишиас?

Ишиасът най-често е резултат от лумбална дискова херния, която директно притиска нерви, но всякакви причини за дразнене или възпаление на седалищния нерв могат да възпроизведат симптомите на ишиас. Това възпаление на нервите е в резултат на необичайно притискане на междупрешленните дискове. Освен притиснат нерв от диск, други причини за ишиас включват: възпаление на нерв от съседни кости, тумори, мускули, вътрешни кръвоизливи, инфекции, наранявания, както и други причини. Понякога ишиасът може да се породи поради възпаление на седалищния нерв по време на бременност.

Какви са симптомите Ишиас?

Ишиасът причинява:

 • чувство за парене
 • изтръпване или мравучкане в долната част на гърба и горната част на седалището, задната част на бедрото и задната част на крака
 • болка в крака
 • болки в кръста

Тежкиятишиас може да направи ходенето трудно или невъзможно. Понякога симптомите се увеличават по време на  ходене или огъване на талията и отпускане в легнало положение.

Как се диагностицира Ишиас?

Ишиасът се диагностицира с физически преглед и медицинска история. Типичните симптоми и както и някои похвати за изследване помогат  на лекаря да диагностицира заболяването. Понякога се използват и рентгенови снимки или други изследвания, като компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс  за по-точно определяне на причини за поява на ишиас.

Какви са възможностите за лечение?

 • почивка в легло
 • лекарства за облекчаване на болката и възпалението
 • физическа терапия
 • хирургически процедури

Билколечение

Билки са сравнително безопасни,ако се приемат в препоръчителните количества. За лечение и успокояване на болката на седалищния нерв може да се изполват следните билки:

 • Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens) - Под формата на чай : В 300мл. гореща, но не вряща вода се слагат 2-3 чаени лъжички от билката. Кисне се 8 часа и се прецежда. Пие се на 3 равни части през деня, половин час преди хранене.
   
 • Жълт кантарион- Под формата на чай : 3-4 лъжици от билката се запарват с вода. Приема се всяка вечер преди лягане не успокояване на болката.
   
 • Лайка - има лечебен ефект върху мускулната тъкан. Под формата на чай : 3-4 лъжици от билката се запарват с вода. Под формата на компрес :  10-20 капки екстракт се разтварят във вода и се прави компрес,, локализиран върху  болезнената област.
   
 • Куркума - Куркумата е една от най-ефективните  билки, употребявана за лечение на ишиас.

Вътрешно лечение :  Тя може да се приема на дневна база, дори и в суров вид, като се смеси с мляко.

Външно лечение : приготвят се компреси от куркума , масло и  други билки като чесън и праз. Друг компрес,  които може да се направи е : смес от мед и куркума, но по-добре се посъветвайте с лекар, преди да пристъпите към самостоятелно лечение.

 • Ямайка Зърнастец (Piscidia erythrina) - Тя е особено подходяща за компресия на нерва като ишиас.

Вътрешно лечение :  Два до четири грама изсушен корен от билката се запарва с 500мл вряща вода. Отварата се пие  три пъти на ден за облекчаване на болките при  ишиас. Тази билка не се препоръчва за бременни жени и кърмещи майки.

 • Чесън и синапено масло - Чесънът и синапеното масло, ефективно облекчават болката.

Външно лечение:

Слагат се малко шушулки от чесън в синапено масло и се загрява, докато шушулките изгорят. Оставя се да изстине. Редовният масаж с масло върху засегнатата част ще облекчи  болката.