Менопауза - Лечение на симтомите на менопаузаКакво е менопауза?

На каква възраст обикновенно жените навлизат в менопауза?

Какви са симптомите на менопаузата?

Какви са последиците от менопаузата върху хронични заболявания?

Хормоналните нива и кръвни тестове помагат ли за откриване на менопауза?

Какви са възможностите за лечение на симтомите на мeнопауза?

Билколечение

Какво е менопауза?

Менопаузата се дефинира като състояние на липса на менструация в продължение на 12 месеца. Преходът към менопауза започва с варираща продължителност на менструалния цикъл и завършва с окончателна менструация.
Още по темата Червена детелинаЖълт кантарион (звъника)Мултивитамините опасни за жените над 50Депресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.Хормоните - какво знаем за тях?

 
Менопаузата е времето в живота на жената, когато яйчниците престават да функционират. Яйчника е един от двойка репродуктивни жлези при жените. Те са основният източник на женските полови хормони, които контролират развитието на женски характеристики на тялото.
 
На каква възраст обикновенно жените навлизат в менопауза?
 
Средната възраст на настъпване на менопауза е 51 години. Но няма начин да се предскаже кога точно отделната жена ще навлезе в менопауза. Възрастта, на която една жена получава първия си  менструален цикъл, също не е свързана с възрастта, на която ще започне менопаузата. Повечето жени достигат менопауза на възраст между 45 и 55, но менопаузата може да настъпи и по-рано - на  30 - 40 години или не може да настъпи, докато жените не достигне 60 години.
 
Какви са симптомите на менопаузата?
 • Нередовно менструално кървене
 • Горещи вълни и нощно изпотяване
 • Вагиналги симтоми - сухота на влагалището, сърбеж, болка при полов акт
 • Пикочни симтоми – лигавицата става суха, губи еластичността си
 • Емоционални и когнитивни симтоми – умора, отпадналост, промени в настроението, проблеми с паметта
 • Физически симтоми – окосмяване, поява на бръчки, напълняване
 
Какви са последиците от менопаузата върху хронични заболявания?
 • Остеопороза:
Остеопорозата е влошаване на количеството и качеството на костта, което води до повишен риск от фрактури. Плътността на костите (костната минерална плътност) обикновено започва да намалява при жени след четиридесет годишна възраст. Въпреки, че нормалната плътност на костите  намаляване по време на прехода към менопауза. В резултат на  възрастовите и хормонални промени може да се предизвика остеопороза.
 • Сърдечно-съдови заболявания
Преди менопаузата при жените има по-малък риск от сърдечни заболявания и инсулт в сравнение с мъжете. По времето на менопаузата, обаче, рискът за жените от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Болестите на сърцето са основна причина за смърт при мъжете и жените в САЩ.
 
Хормоналните нива и кръвни тестове помагат ли за откриване на менопауза?
 
Тъй като нивото на хормоните може да се колебае значително при отделните жени, определянето им не е надежден метод за диагностициране на менопаузата. Няма и един единствен кръвен тест, който надеждно да прогнозира кога една жена преминава през преход към менопауза. Единственият начин да се диагностицира менопаузата е да се отбележи липсата на менструация в продължение на 12 месеца. 
 
Какви са възможностите за лечение на симтомите на мeнопауза?
 
 
Менопаузата сама по себе си е нормална част от живота, а не заболяване, което изисква лечение. Въпреки това, лечение на свързаните с нея симптоми е възможно, ако те станат значителни или тежки.
 
 • Хормонална терапия
 • Естроген и прогестерон терапия
 
Хормонална терапия (ХT), също като хормонална заместителна терапия (ХЗТ) се състои от естрогени или комбинация от естроген и прогестерон (прогестин). Хормоналната терапия се използва за контрол на симптомите на менопаузата, свързани с намаляването на нивото на естроген, горещи вълни и вагинална сухота.
 
 • Перорални контрацептиви
Пероралните контрацептивни хапчета са друга форма на хормонална терапия, която често се предписват при жените с нередовно менструално кървене. Преди започване на лечението, лекарят трябва да изключи други причини за нерегулярно вагинално кървене. Жените в преход към менопауза са склонни да имат значителено кървене, когато се прилага естрогенна терапия. Ето защо, оралните контрацептиви често се прилага на жени в преход към менопауза за регулиране на менструалния цикъл, освобождаване от горещи вълни и контрацепция.
 
 • Други лекарствени терапии: 
Антидепресанти и лекарства, облекчаващи горещите вълни.
 
Билколечение
 
За лечение на климактериум се употребяват следните билки, под формата на чай или отвара:
 
 • Жълт кантарион - Употребява се под фирмата на чай : 2-3 супени лъжици от билката се добавят към 500мл вряща вода. Пие се 2-3 пъти дневно. Билката е полезна в краткосрочен план (2 години или по-малко), за лечение на лека до умерена депресия при жените (когато се прилага в дози от по-малко от  1,2 милиграма на ден).
   
 • Черен кохош - Под формата на чай : 2 супени лъжици от билката се добавят към 500мл вряща вода. Пие се 2-3 пъти дневно . Може да бъде полезно в краткосрочен план (6 месеца или по-малко) за лечение на горещи вълни и нощни изпотявания.
   
 • Див пипер /лютива тлъстига/ - 1-2 чаени лъжички ситно нарязана билка се залива с 2 чаши вряща вода и се прецежда след 10 минути.  Пие се  в продължение на един ден (под лекарски контрол).
   
 • Вечерна иглика - Приготвя се отвара от 1-2 супени лъжици от билката , които се добавят във вряща вода. Отварата се прецежда след 15 минути и се пие . Билката се използва при болки в гърдите и  въздействие върху горещи вълни по време на климактериума.
   
 • Валериан корен /дидлянка/ - Добавяте 2-3 капки от етеричното масло на дидлянката в чаша вода.
   
 • Женшен- Приготвя се чай от билката - 2-3 супени лъжици от билката се добавят към 500мл вряща вода. Пие се 2-3 пъти дневно . Женшенът  помага за облекчаване на стреса и за повишава на имунитета. Според изследването му  от жени в менопауза, той  облекчава  горещите вълни и укрепва цялостното състояние.