пневмония, бактериална пневмония, хронична пневмония, алергична пневмония, вирусна пневмония

Какво е Пневмония?

Какви са причините за Пневмония?

Какви са видовети Пневмония?

Какви са симптомите при Пневмония?

Какво е лечение на Пневмония?

Билки при Пневмония

Какво е Пневмония?

Пневмонията представлява възпалително заболяване на белите дробове. Възпалителният процес засяга различен по големина участък на белия дроб - цял лоб, цял или няколко сегмента, отделни лобули. В зависимост от това пневмонията бива лобарна, сегментна, лобуларна. Болестта се причинява от различни фактори - вируси, бактерии, гъбички (т.н. инфекциозна пневмония). Различни химически и физични агенти също могат да причинят пневмония при вдишване в газообразно състояние. В някои случаи пневмонията се предизвиква от лъчево въздействие.

Причини за Пневмония

Причинителите на пневмонията попадат в белите дробове по различни пътища:

 • Въздушно-капков път. При общуване чрез пръски от слюнка и въздушни мехурчета, които съдържат причинителя и инфекцията се предава от болен на здрав;
   
 • Вдишване на собствен секрет от носоглътката, съдържащ бактериален или вирусен материал;
   
 • Кръвен път. Настъпва проникване на бактериален или вирусен причинител от кръвта в белите дробове (при нараняване или операция).

Видове пневмония

Бактериална пневмония


Още по темата Черен синапРужа лечебнаКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПет грешки при лечението на хремаДа се преборим с бронхитаБактериалната пневмония се причинява от болестотворни микроорганизми, попаднали в белите дробове. Най-честите видове бактерии, които причиняват пневмония, са пневмококи, стрептококи, стафилококи, клебсиела и други. У възрастни лица пневмонията най-често се причинява от пневмококи. Пневмококите се намират в носоглътката на човека. За възникване на пневмония е необходимо човек да вдиша /аспирира/ секрет от назофаринкса /носоглътката/, съдържащ бактерии. Проникналите в белите дробове бактерии бързо причиняват възпаление.

Вирусна пневмония

Проникването на вируси в дихателните пътища се осъществява по въздушно-капков пътВирусната инфекция е най-честа през зимните месеци, като тяхно най-тежко усложнение е вирусната пневмония. По-честа е грипната пневмония

Алергична пневмония

Алергичната пневмония се развива като последица от алергично белодробно заболяване и се причинява от екзоалергени и ендоалергени. Тя протича пристъпно. 

Хронична пневмония

Хроничната пневмония представлява хроничен възпалителен процес на белите дробове, който перодично се изостря. Найчесто заболяването се дължи на просъществувала повече от три месеца остpа пневмония. При хронична пневмония постепнно се развива фиброзна съединителна тъкан в белите дробове /пневмофиброза/, с нарушаване на белодробната функция.

Симптоми при Пневмония

Бактериална пневмония

Болестта започва бързо, с разтрисане и покачване на телесната температура до 39,5 градуса С, учестено дишане, умерен задух, болка в гръдния кош, кашлица, която отначало е суха, а след 2-4 дни става влажна с отделяне на храчки. Болните често се изпотяват, кожата им е бледа, а устните - леко синкави. При подобрение температурата се нормализира, кашлицата и храчките постепенно намаляват и изчезват и болните за кратко време /до един месец/ се възстановяват напълно. По-тежко протича пневмонията, причинена от стафилококи или гъбички, както и пневмонията при усложнени инфекциозни заболявания.

Вирусна пневмония
 
Тя се развива бързо и протича с висока телесна температура, задух, кашлица с отделяне на храчки. Не рядко в хода на болестта се засяга и сърцето /развива се миокардит/ и настъпва сърдечно-съдова недостатъчност.
 
Алергична пневмония
 
Болните се оплакват от задух, кашлица с храчки, покачване на телесната температура. При по-тежко протичане общото състояние се влошава, развиват се усложнения /миокардит, дихателна и сърдечносъдова недостатъчност/.
 
Хронична пневмония
 
Болните се оплакват от задух и кашлица, отделят обилно слузно-жълтеникави храчки. В по-напреднал стадий настъпват усложнения /дихателна и сърдечна недостатъчност/.
 
Лечение на Пневмония 
 
Пневмония. Лечение и симптоми
Прогнозата на късно лекуваната и усложнената пневмония, както и на стафилококовата пневмония е сериозна.
Бактериална пневмония
 
Лечението на бактериалната пневмония е консервативно. Прилагат се антибактериални лекарства /антибиотици, химиотерапевтици/, противогъбични медикаменти, болкоуспокояващи, спазмолетици, отхрачващи средства. Пневмонията у деца се лекува в болнично заведение.
 
Прогнозата на бактериалната пневмония е добра. Прогнозата на късно лекуваната и усложнената пневмония, както и на стафилококовата пневмония е сериозна.
 
Профилактиката се състои в избягване или отстраняване на причините и предразполагащите фактори - усложнения при инфекциозни болести, контакти с лица, болни от възпалителни процеси в носоглътката, провеждане на закалителни процедури, както у деца и оздравяващи, така и у възрастни.
 
Вирусна пневмония
 
Лечението е консервативно и се провежда в болнично заведение. Прилагат се широкоспектърни антибиотици, химиотерапевтици, витамини, бронхолитици, отхрачващи средства, кислород.
 
Прогнозата е сериозна. При прогресиране на дихателната и сърдечно-съдовата недостатъчност тя се влошава.
 
Профилактиката се състои в прилаганепо показание - на противогрипна ваксина, строга изолация на болните, предаващи инфекция по въздушно-капков път и ранно лечение на настъпила вирусна инфекция.
 
Алергична пневмония
 
Лечението е консервативно и се провежда в болнично заведение. Прилагат се противоалергични медикаменти, кортикостероиди, кислород по показание - антибиотици и сулфонамиди, витамини.
 
Прогнозата е сериозна. При прогресираща дихателна или сърдечно-съдова недостатъчност тя се влошава и става неблагоприятна.
 
Профилактиката се състои в ранно и ефективно лечение на алергичните заболявания, отстраняване на алергенни агенти, които се вдишват по въздушно-капков път, закалителни процедури на застрашени лица.
 
Хронична пневмония
 
Лечението е консервативно. Прилагат се антибиотици, химиотерапевтици, отхрачващи, бронхолитични средства, инхалации, кислород, климатолечение. В периоди на изостряне и усложнения /пневмосклероза, бронхиектазии, абсцес, белодробно сърце, дихателна и сърдечна недостатъчност прогнозата се влошава и става неблагоприятна.
 
Профилактиката се състои в своевременно ефективно лечение на острите възпалителни заболявания на белите дробове, избягване на вредни и предразполагащи фактори, които хронифицират заболяванията на дихателната система, включително тютюнопушене, простуда, влага, запрашен и замърсен въздух. Препоръчват се закалителни процедури и климато-санаториално лечение след преболедуване от остра инфекция на дихателната система.
 
Билки при пневмония:
 • Шипка
   
 • Черен синап - прилага външно под формата на лапи на различни части от тялото при простудни състояния, бронхити, пневмонии.