Пролетна умора

Пролетна умора – Описание

Пролетна умора – Причини

Пролетна умора – Симптоми

Пролетна умора – Диагноза

Пролетна умора – Терапия

Пролетна умора – Описание

Пролетната умора е широко разпространен термин, който описва чувството за понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Пролетна умора може да се причисли към т.нар. сезонни афективни разтройства, към които се отнася и зимната депресия. Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат по-често жените от колкото мъжете. Засягат се предимно млади хора, но може да се наблюдава при хора от всички възрасти. С отдалечаване от Екватора, нарастват случаите на пролетна умора и сезонни афективни разтройства.

Пролетна умора – Причини


Още по темата ШипкаКитайски лимонник (Шизандра)Как да преодолеем пролетна умораКафето бори пролетната умораКак да облекчим гастрита
Пролетната умора може да се дължи на разнообразни фактори. Липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата и намалената физическа активност са някои от факторите, отговорни за развитието и. Друга главна причина за състоянието е неподходящият хранителен режим, който не доставя на организма достатъчни количества от нужните витамини, минерали и други жизненоважни елементи. Хиповитаминозата (недостиг на витамини) е една от най-често обвиняваните състояния за развитието и. Намаляването на резервите от витамин Д през зимата е свързано с намалените часове на слънчева светлина. Освен това нивата на витамините в плодовете и зеленчуците през зимата, са различни от тези през лятото и това също може да е причина за техния недостиг.

Според някои експерти, балансът на хормоните в организма може да има съществена роля. Тази теория предполага, че по време на зимата нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително, тъй като за производството му е нужна слънчева светлина. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта.

Пролетна умора – Симптоми

Симптомите при този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Симптомите на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта.

Пролетна умора – Диагноза

Липсват диагностични тестове за поставяне на диагнозата пролетна умора. Симптомите, които се наблюдават при това състояние обаче, се откриват и при по-сериозни заболявания. Повишената умора и намалена физическа активност се наблюдават при анемичен синдром, който може да се дължи на различни болестни състояния. Умората и повишаването на теглото могат да се дължат на заболяване на щитовидната жлеза. Затова е важно преди оплакванията на пациента да се припишат на пролетна умора, да се направят някои рутинни изследвания, с които да се изключат по-сериозни състояния. Пълна кръвна картина ще покаже нивата на хемоглобин и броят на червените кръвни клетки. Понижените показатели говорят за анемичен синдром и трябва да се търсят причините за неговото наличие – кървене от стомашно-чревния тракт, дори скрити злокачествени заболявания.

Пролетна умора – Терапия

Тъй като умората не е типично заболяване, лесно е да се разбере защо няма и лечение към чувството на умора. Въвеждането на някои промени в начина на живот и хранене, могат в голяма степен да повлияят чувството на изтощение. Ако се консумират предимно храни, богати на мазнини и въглехидрати и недостатъчни количества плодове и зеленчуци, рискът от поява на пролетна умора значително се повишава. Затова е важно диетата да бъди максимално балансирана, богата на витамини, минерали и фибри и с понижено съдържание на мазнини и прости захари.

Въпреки умората е добре да се повиши физическата активност и то предимно активността на открито. Дори и да е сведена до разходки в парка, тя повишава експозицията на естествена светлина и спомага за възстановяване на поизчерпаните депа на витамин Д.

Приемът на течности не трябва да спада под 1.5 – 2 литра на ден. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали.

Много добро средство за освежаване на организма са контрастните душове. При тях се редуват обливания с гореща и хладка към студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода и постепенно се намалява температурата на водата. Други средства срещу пролетна умора са сауната, масажите, ароматерапия с есенциални масла с ободряващ и тонизиращ ефект – цитрусови масла, които могат да се добавят както в специални лампи, така и във ваната за къпане.

Голямо разнообразие от хомеопатични средства може с успех да се приложи при физическа и психическа умора. Те се прилагат под езика, в разреждане 30CH за около 2-3 седмици.

Cinchona помага на организма да се събуди с енергия сутринта. Това е един от най-добрите хомеопатични препарати при лесна физическа умора, замайване и гадене.

Kali phosphoricumсе прилага най-вече при психическа умора, дължаща се на прекомерно натоварване с работа и нарушен сън. Умората често е съчетана с раздразнителност, главоболие и нарушения в съня.

Phosphoricum acidumсе използва, когато пациента изпитва чувство на безразличие и флегматичност през целия ден. Загуба на енергия и концентрация се съчетават с пониженото настроение и намален апетит. Има силно влечение към плодови сокове.

Хранителни добавки и фитотерапия също се прилагат с успех при прояви на пролетна умора.

Пчелно млечице – богато на витамини и микроелементи, то е ефикасен тоник при физическа и психическа умора.

Добавки с микроелементи като желязо, манган, магнезий и мед са незаменими за виталността на организма.

Женшен – американският и азиатският женшен са адаптогени, които повишават жизнеността, повишават физическата и психическата енергия. Още по-силен ефект има сибирският женшен, който не трябва да се приема повече от 60 дни.

Джинджифил – има отлични детоксикиращи свойства и повишава енергията. Джинджифил е особено полезен е при хора с хранителни разстройства.

Гуарана – плодовете от това растение съдържат калций, магнезий, фосфор и калий. Те повишават енергията и подобряват настроението.

Годжи бери – вкусно средство за борба с пролетната умора, богато на витамини и микроелементи. Тези дребни плодове повишават виталността, настроението и съня.