Рак на гърдата

Какво представлява Ракът на гърдата?

Какви са причините за поява на Рак на гърдата?

Стадии на Рака на гърдата

Какви са симптомите на Рака на гърдата

Лечение на ракa на гърдата

Какво представлява Ракът на гърдата?

Като всички видове рак, и ракът на гърдата е свързан с образуването на тумор в резултат на хаотично и неправилно делене на клетки, които с времето оформят злокачествено образувание.

Какви са причините за поява на рак на гърдата?

Никои не знае кои са причините за появата на рака на гърдата. Известнво е, че е по-често срещан сред жените в развитите  общества, но все още на знаем какво точно в този стил на живот провокира неговата поява.

 • Близки роднини с рак на гърдата -   Ивестни са два гена BRCA1  и BRCA2, които се свързват с  висок риск от рак на гърдата, когато ги има, са белег, че за дадена жена рискът е много по–голям. 
 • Кърмене - По-дългото кърмене /1-2 години/ също осигурява извества защита срещу това заболяване. 
 • Контрацептивните таблетки, които съдържат единствено естроген.
 • Първо забременяване - при жени, които са родили първото си дете рано /около 20 г./ риска от това заболяване е по-малък.
 • Предишна бучка в гърдата

Какви са симптомите на рака на гърдата

Най–често срещания начин, по който една жена може да открие рака на гърдата, е да напипа бучка в нея, например докато се къпе. В голям брой от случаите бучката сякаш е изникнала изневиделица.

Стадии на Рака на гърдата


Още по темата Новите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРегистрираха ваксина срещу рак на белите дробовеАнтибиотик в черния дроб на акула унищожава вирусиЛекарство предотвратява повторната поява на рак на гърдатаАспиринът пази от рак на дебелото черво Ракът на гърдата се развива индивидуално при различните жени - при едни се разпространява агресивно и засяга различни органи, а при други - сравнително бавно. Това зависи най-вече от стадия на заболяването, вида рак на млечната жлеза и индивидуалните особености на организма. Обнадеждаващи са резултатите, ако злокачественият тумор на млечната жлеза се ‘хване’ в ранен стадий, когато не се е разнесъл из тялото. В случай, че не се открие навреме и болестта е достатъчно агресивна, ракът може да се разпространи в подмишничните лимфни възли, в черния дроб, белия дроб, костите, главния и гръбначния мозък.

1 ст. - туморът е под 2 см и без метастази в лимфните възли,

2 ст. - туморът е под 5 см с подвижни лимфни възли с метастази или над 5 см, но без лимфни метастази,
3 ст. - туморът е сраснал с кожата или с гръдната стена, но без далечни метастази,
4 ст. - всякъкъв по-горен стадий на рак с дисеминирани далечни метастази.
 
Лечение на ракa на гърдата
 
Рак на гърдата. Лечение и симптоми
При повечето жени с рак на гърдата се налага някакво хирургично лечение на първичния тумор. 
Лечението на рака на млечната жлеза е комплексно: оперативно, лъчево, хормонално и  химиотерапия.  

При повечето жени с рак на гърдата се налага някакво хирургично лечение на първичния тумор. Целта е, ракът да се отстрани възможно най-пълно. Ето накратко основните видове хирургични способи използвани за лечение на рака на гърдата.

 • Туморна резекция - наричана още "съхраняваща гърдата операция", туморната резекция отстранява само раковото образувание заедно с част от заобикалящата го здрава тъкан. Обикновено се последва от лъче - или химиотерапия.
 • Сегментна (парциална) мастектомия - почти същата, като по-горе описаната операция, при която обаче се премахва по-голям обем засегната тъкан. Също така последвана от лъчетерапия.
 • Тотална (проста) мастектомия - при тази операция се отстранява цялата гърда, без да се премахват подмишничните лимфни възли или мускулната тъкан под гърдата.
   
 • Модифицирана радикална мастектомия - премахва се цялата гърда и някои от лимфните възли и/или мускулна тъкан под нея.
   
 • Радикална мастектомия - този тип хирургично лечение включва премахване на цялата гърда, лимфните възли и мускулите от гръдната стена под гърдата. В днешно време, тази операция има все по-малко значение, тъй-като е доказано, че радикалната мастектомия има същата ефективност при по-малка травматичност и странични реакции. Някои странични ефекти на гореизброените методи включват инфектиране или събиране кръв и/или течност на мястото където е извършена манипулацията. Ако са били отстранени и лимфните възли може да има подуване в областта на ръката (лимфедем).
   
 • Други видове хирургично лечение: - аксиларната дисекция и сентинелната резекция - тези интервенции се правят за установяване дали ракът се е разпространил в лимфните възли намиращи се в подмишницата. Някои възли се изследват под микроскоп и тогава се взема решение за по нататъшната терапия. реконструктивни операции - тези операции нямат за цел да лекуват рака. Те се правят за да се възстанови (реконструира) гърдата след като е извършена мастектомия.

от Уикипедия, свободната енциклопедия