Разширени вени

Разширените вени - Описание

Разширени вени - Причини

Разширените вени - Симптоми

Разширени вени - Диагноза

Разширени вени - Лечение

Разширените вени - Описание

Вените могат да изпъкнат от преливане с кръв, когато тя не успява да циркулира правилно. Тези видими и изпъкнали вени се нарчат разширени вени и по-често се намират в краката и бедрата, но могат да се развият навсякъде в тялото.

Голямите разширени вени могат да се видят - те са изпъкнали и осезаеми (могат да се усетят чрез докосване), дълги и разширени (повече от 4 мм в диаметър).

Малките разширени вени  също могат да се появи на повърхността на кожата. Те могат да изглеждат като къси, фини линии, събрани в група или като мрежовиден лабиринт. Те обикновено не са осезаеми и най-често се намират в областта на бедрата, глезените и стъпалата, асъщо могат да се появяват и по лицето. 

Разширени вени - Причини


Още по темата Полски хвощКонски кестенКакво не знаем за червеното цвеклоКак да премахнем разширените капиляриДа се преборим с разширените вени през лятото!Причините за образуване на разширени вени не са напълно изяснени. В някои случаи, липса или слабост на клапите на вените може да причини  слабо венозно обръщение (приток на кръв във вените) и да доведе до образуване на разширени вени. Клапите вътре във вените нормално гарантират, че кръвта няма да тръгне в погрешна посока (или назад) далеч от големите (дълбоки) вените и сърцето.

В други случаи, слабост в стените на вените  може да доведе до обединяване на кръвта. Стените на кръвоносните съдове могат да станат по-слаби от нормалното, което води до увеличаване обема на кръвта във вените и до тяхното разширяване.

По-рядко разширени вени могат да бъдат причинени от заболявания като:

  • флебит (възпаление на вените)
  • кръвни съсиреци или възпрепятстване на притока на кръв във вените
  • вродени аномалии на вените
  • венозна болест

Разширени вени - Симптоми

Някои от честите симптоми на разширени вени включват:

  • болки
  • спазми
  • сърбеж
  • подуван
  • умора
  • тъпа болка и усещане за натиск

Някои по-редки, но по-тежки симптоми на разширени вени могат да включват кървене, тромбофлебит (образуване на кръвен съсирек в рамките на разширени вена), както и язва на кожата над мястото на вените.

Разширини вени - Диагноза

Диагнозата на разширени вени включва задълбочен общ физическа преглед от лекар, включва  изследване на: фамилна предразположеност към разширени вени, продължителност и наличие на някои симптоми, пол, тегло, както и наличние на други заболявания.

Разширени вени - Лечение

Съществуват различни лечения за различните видове разширени вени. Процедурите се предлагат въз основа на големината на разширените вени, наличието на симптоми, както и разположението на вените. Накратко лечение включва:

     * чорапи за компресия
     * докато се седи или спи, краката да бъдат поставени на високо
     * склеротерапия (инжектиране на течност във вената)
     * лазерна терапия
     * операция (премахване на разширени вени)

Билки при разширени вени: