Запек

Какво е запек?

Какво причинява запек?

Какво е лечението на запек?

Какво е запек?

За много хора запекът означава редки изпражнения, за други, пък означава твърди изпражнения, затруднено изхождане (напрежение) или чувство за непълно изпразване на червата. Причината за всеки един от тези "типове"  запек вероятно е различена и подходът към лечението трябва да бъдат съобразен с конкретния вид запек.

Запекът може да се редува с диария. Този модел често се среща като част от синдром на дразнимото черво (IBS). Най-лошият вариант на запек е, когато изпражненията се втвърдява в ректума.

Броят изхождания обикновено намалява с възрастта. 95% от възрастните имат между 3 и 21 изхождания на седмица и това се счита за нормално. Най-честият модел е едно изхождане на ден, но той се среща при по-малко от 50% от хората.

Медицински казано, запекът може да се определя като по-малко от три изхождания седмично. Като тежък запек се определя по-малко от едно изхождане на седмица. Противно на общоприетото схващане, няма доказателства, че се натрупват „токсини“, когато изпражненията са редки или човек има запек и не се изхожда редовно.

Важно е да се разграничи остър (скорошен) запек от хроничен  (продължителен) запек. Острият запек изисква спешна диагноза, тъй като съществуват сериозни заболявания, които  могат да бъдат причина за състоянието (например тумори на дебелото черво). Запекът също изисква незабавна оценка, ако е придружен от тревожни симптоми като кървене от ректума, коремни болки и спазми, гадене и повръщане и загуба на тегло.
 

Какво причинява запек?

Теоретично запекът може да бъде причинен от бавното преминаване на смляната  храната през всяка част на червата. Над 95% от времето, обаче, забавянето се появява в дебелото черво.

Има лекарсва,  които могат да причинят появата на запек като:

• Наркотични лекарства срещу болка, като кодеин, оксикодон , хидроморфон;
• Антидепресанти като амитриптилин  и имипрамин;
• Антиконвулсанти като фенитоин и карбамазепин;
• Хранителни добавки с желязо;
• Блокиране на калциевите канали с лекарства като дилтиазем  и нифедипин ;
• Алуминий-съдържащи антиациди ;

В допълнение към лекарствата има много други, които могат да предизвикат запек. Съществуват простите мерки (като например, увеличаване на фибрите в храната) за лечение на запек, причинен от лекарства, които често са много ефективни. Ако те не помогнат, трябва да проверите дали е  възможна  замяна с по-малко констипационни медикаменти. Например нестероидните противовъзпалителни лекарства (например ибупрофен) могат  да бъдат заменени с наркотични лекарства срещу болка.

• Навик

Изхождането е под  доброволен контрол. Това означава, че нормалните хора могат да подтистнат чувството за изхождане. Въпреки че понякога е уместно да се подтиска желанието за пречистване (например, когато тоалетната  не е на разположение), правенето на  това твърде често може да доведе до изчезването на подтиците и запек.

• Диета

Приемането на фибри е важно за поддържането на меки, обемисти изпражнения. Следователно диети, които са с ниско съдържание на фибри могат да предизвика запек. Най-добрите естествени източници на фибри са плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

• Лаксативи

Една предполагаема причина за тежък запек е прекомерна употреба на лаксативи [например, сена, рициново масло и някои билки].   Смята се, че прекомерната употреба на лаксативи може да доведе до увреждане на нервите и мускулите на дебелото черво. Поради възможността те да навредят на дебелото черво, повечето експерти препоръчват те да са последното средство за лечение на запек.

• Хормонални нарушения

Хормоните могат да повлияят на изхождането. Например:

• Твърде малко хормони от щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) и твърде много паратироидни хормони (чрез повишаване на нивата на калция в кръвта) могат да предизвикат запек.

• По време на менструалния цикъл на жената нивата на естроген и прогестерон са високи и това може да предизвика запек.

• Високите нива на естроген и прогестерон по време на бременност също могат да предизвикат запек.

• Болести, които влияят на дебелото черво

Има много заболявания, които могат да засегнат функцията на мускулите и / или нервите на дебелото черво. Това са диабет, склеродермия, псевдо-чревна обструкция и др.. Рак или стеснения (стриктура) на дебелото черво, също могат да доведе до запек.

• Централната нервна система

Няколко заболявания на главния и гръбначния мозък могат да предизвикат запек, включително болестта на Паркинсон, множествена склероза, както и наранявания на гръбначния мозък.

• Инерция на дебелото черво

 Инерция на дебелото черво е състояние, при което нервите и / или мускулите на дебелото черво не работят нормално. В резултат на това съдържанието на дебелото черво не се задвижва нормално. Причината за това състояние е неясна. В някои случаи мускулите или нервите на дебелото черво са болни. Това състояние може да бъде резултат от хронична употреба на лаксативи.

• Дисфункция на тазовото дъно

Дисфункция на тазовото дъно се отнася до състояние, при което мускулите на таза, които обграждат ректума (мускулите на тазовото дъно) не работят нормално. Тези мускули са особено важни за дефекацията (изхождане). Не е известно защо тези мускули не могат да работят правилно при някои хора, но те могат да направят преминаването на изпражненията изключително трудно.
 

Какво е лечението на запек?

Има много начини за лечения на запек и най-добрият подход се основава на ясно идентифициране на причините.

• Хранителните влакна

Най-добрият начин за добавяне на фибри в диетата е увеличаване на количеството плодове и зеленчуци, които се консумират. Това означава, че трявба да се приемат най-малко пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. За много хора, обаче, количеството плодове и зеленчуци, които са необходими е твърде голямо  и не оказва нужния ефект срещу запек. В този случай, приемането на добавки с фибри може да бъде полезно.

Фибрите са вещества, направени от растения, които не се усвоява от човешкия стомашно-чревния тракт. Те са един от най-важните елементи при лечение на запек. Много видове влакна се свързват с водата и я запазват в червата. Фибрите  добавят обем на изпражненията, а водата ги омекотява.

Най-честите източници на фибри са:

• Плодове и зеленчуци
• Пшеница или овесени трици
• Семена от индийски живовляк
• Синтетична метил целулоза
    


Още по темата Бяла и черна черницаЧервен кантарионЗнаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеКълновете - здраве в една шепа  Повишени газове в червата (метеоризъм) е често срещана нежелана реакция от богатите на фибри диети. Газовете се получават от бактерии, които присъстват в дебелото черво и са отговорни за храносмилането на влакната. Бактериите произвеждат газа като страничен продукт. Всички влакна, без значение какви са техните източници, могат да предизвика газове, но тяхното количество е различно при различните хора, затова е добре всеки индивидуално да прецени какво е най-подходящо за него.

При започване на диета с фибри тяхната доза трябва да се увеличава постепенно. Препоръчва се прием на по-големи количества вода (например пълна чаша с всяка доза).

• Лубрикантни лаксативи

Лубрикантните лаксативи съдържат минерално масло, обикновено масло или емулсия (комбинация с вода) на масло. Те се задържат в червата и подпомагат задържането на вода, което води до по-меки изпражненията. Минералните масла обикновено се използват само за краткотрайно лечение на запек, тъй като продължителната им  употреба  крие  потенциални странични ефекти.

Маслото може да усвои мастноразтворимите витамини от червата и ако се използва за продължителен период, може да доведе до недостиг на тези витамини. То също може да намали абсорбцията на някои лекарства като варфарин (Coumadin) и орални контрацептиви, като по този начин намалява тяхната ефективност. Въпреки тези потенциални недостатъци, минералните масла могат да бъдат ефективни като краткосрочно лечение.

• Успокояващи лаксативи (омекотители на изпражнения)

Успокояващите лаксативи са известни като омекотители на изпражнения. Те съдържат съединение, наречено докузат, който подобрява способността на водата в дебелото черво да проникне и да се смеси с изпражненията. Това увеличава вода в изпражненията и те се омекотяват.

• Хиперосмоларна лаксативи

Тези съединения, остават в рамките на дебелото черво и задържат водата в него. Резултатът е омекване на изпражненията. Тези лаксативи са безопасни за продължителна употреба и са свързани с малко странични ефекти.

• Lubiprostone (Amitiza)

Lubiprostone (Amitiza) увеличава секрецията на хлоридни йони от клетките на лигавицата на червата в чревния лумен, които се свързват с водата и омекотява изпражненията. Страничните ефекти са леко или повишено гадене.

• Клизми

Има много различни видове на клизми. Всички те карат дебелото черво да се свие и да премахне изпражненията. Другите видове клизми имат допълнителни механизми на действие. Например  клизмите с физиологичен разтвор предизвикват  водата да премине  в дебелото черво. Фосфат клизмите стимулират мускулите на дебелото черво. Клизмите с  минерално масло смазват и омекотяват твърдите изпражнения. Успокояващите клизми  съдържат вещества, които омекотяват изпражненията.

• Мизопростолът (Cytotec)

Мизопростолът (Cytotec) е лекарство, използвано главно за предотвратяване на стомашни язви, причинени от нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен. Диарията е един  от  страничните ефекти. Някои изследвания показват, че мизопростол е ефективено лечение на запек в краткосрочен план.

• Orlistat (Xenical)

Orlistat (Xenical) е лекарство, което се използва главно за намаляване на теглото. Той действа чрез блокиране на ензимите в червата, които разграждат мазнините. Непреработените мазнини не се абсорбира, което предизвиква  загуба на тегло. Този продукт може да се използва и при лечение на запек.

• Упражнения

Хората, които водят заседнал начин на живот имат запек по-често, отколкото хората, които са физически по-активни. Независимо от това проучванията показват, че физическите упражнения имат минимален или никакъв ефект върху честотата на движение на червата. Упражненията обаче  са изключително полезни за цялостното здравословно състояние на организма.

• Биофидбек

Биофидбекът е тренировка, при която човек учи своите мускули да работят нормално и да подобрят способността си да се пречистват. По време на ано-ректалено биофидбек обучение катетър е поставен в ректума и пациентите се учат как да контролират мускулите си.

• Хирургия

За лицата с проблемен запек, операцията е крайната мярка за лечение. По време на операцията, по-голямата част на дебелото черво, с изключение на ректума се отстранява.

• Електрически пейсинг

Електрическият  пейсинг все още е в експериментална фаза.Той се осъществява чрез електроди, имплантирани в мускулната стена на дебелото черво, които стимулират мускулите.