ваксина Фармацевтичните гиганти „ГлаксоСмитКлайн" и „Санофи Пастьор" постигнаха целта си и ще се договарят директно с Министерството на здравеопазването за доставката на шествалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б. Да припомним, че по различни причини няколко публични търгове за ваксините, обявени през последните месеци, се провалиха. В резултат на това в имунизационния ни календар настана пълен хаос, а хиляди родители на деца до тригодишна възраст изпаднаха в паника, че няма откъде да набавят жизненоважните за здравето на малчуганите им продукти. Макар и с известно забавяне, служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков взе единственото правилно решение да седне на масата за преговори с доставчиците. По думите му срещата е преминала много открито и позитивно, с „тупане по раменете". Няма и как да е иначе, след като ведомството е приготвило над 11 млн. лв. с ДДС за този, който успее да осигури 90 хил. дози от ваксината си за българския пазар до края на 2014-а.

За сравнение, на откритата през юли публична процедура 95 хил. дози (впоследствие 75 хил.) бяха оценени от Министерството на 4.57 млн. лв. без ДДС. Разликата в цената е огромна и е в полза на производителите. Но те изиграха добре картите си, а държавата няма право да се скъпи. От цялата работа не стана ясно кой е отговорен за гафа с ваксините и защо нямаме дългосрочни договори за доставката им? фирмите производители се оказаха изненадани от поръчките, направени от България за тази година, което е безумно, при положение че нито раждаемостта у нас е скочила драстично, нито държавата е решила да се презапасява с ваксини. Отново излиза, че ще плащаме скъпо злато заради нечия безотговорност и здравето на хиляди деца до последно ще бъде поставено в излишен риск.

В срок до 3 ноември поканените „ГлаксоСмитКлайн", „Соломед" (представител на производителя „Санофи") и „Алвоген фарма България" (представител на „Глаксо") трябва да подадат офертите си за доставка на шествалентни-те ваксини. Договарянето е насрочено за следващия ден. Двубоят е между препаратите „Хексацима" и „Инфанрикс Хекса". Първата партида от 40 хил. дози е необходимо да дойде през ноември, а следващата - до края на декември. Очаква се да се стигне и до споразумение за допълнително количество от петвалентната ваксина „Пентаксим", с която да бъдат 2 завършени реимунизациите на по-големите. Факт е, че четири- и валентните ваксини, които министър Ненков предлага като алтернатива на липсващите, не s са особено популярни сред педиатрите и родителите. Вероятно защото не покриват доста с опасни болести, например вирусния менингит. Затова доставката „на пожар" е без алтернатива, на каквато и да е цена. Иначе „тупането по раменете" ще се превърне в блъскане по главите.