GlaxoSmithKline с иновативен медикамент за лечение на лупус

GlaxoSmithKline с иновативен медикамент за лечение на лупус 

10.03.2011

Американската агенция за лекарствените средства (FDA) разреши пускането в продажба на пълвия медикамент за лечение на лупус, съобщава АФП.

Преди 56 години (през 1955) FDA беше одобрила друг медикамент и кортикостероидите, а през 1948 г. агенцията разреши използването и на аспирина за лечение на автоимунното заболяване лупус. Сега одобреният медикамент е разработен от американската компания за биотехнологии Human Genome Sciences и британската фармацевтична компания.

 

Медикаментът на GlaxoSmithKline се прилага интравенозно и е първият инхибитор, насочен към протеина B-lymphocyte (BLyS), който може да намали броя на клетките, свързани с болестта. Ежегодно лупусът засяга ежегодно най-малко 5 млн. души по света. От тях 1.5 млн. са американци. Той често болестта засяга жените - главно чернокожите (три пъти по-често) и се проявява най-често между 15 и 44 годишна възраст.

 

Болестта е непредвидима и потенциално фатална за лимфната система. Тя има най-разнообразни проявления. Няма лечение, които напълно да се пребори с лупуса, който понякога има често ремисии в продължение на години, а може и никога да не се прояви, обяснява bgnes.

 

източник: hospital.bg