лекарства, Лечение на Рак, Лечение на Онкоболни, Медикаменти срещу рак

Само 4 онкоболници са отворили търговете за лекарства

Едва 4 от общо всички онкологични лечебни заведения в страната са успели в срок да проведат търговете за лекарства, които от тази година трябва да отпускат на пациентите. Това стана ясно от думите на Надя Димитрова - експерт в Министерство на здравеопазването в предаването „Кой говори" по Дарик.

От тази година болниците трябва да провеждат търгове за някои видове медикаменти за онкоболни, които досега бяха осигурявани от Министерство на здравеопазването. Първоначалният срок за провеждането им беше 1 март, но впоследствие от здравното ведомство обещаха да продължат да отпускат лекарствата докато всички болници проведат търговете. Вече повече от два месеца бившите онкодиспансери, които бяха преструктурирани тази година, не са получили средства от здравната каса и министерството за лечението на пациенти.

Директорът на столичния онкодиспансер доктор Борислав Димитров: „Аз съм все пак оптимист и мисля, че ще се справим малко по-добре в разпределението на лекарствените продукти към пациентите, но при едно условие - при адекватно и навременно финансиране от страна на Министерството на здравеопазването. Задължението по финансирането по тези търгове е също на Министерството на здравеопазването".

Теодора Захариева от Български пациентски форум: „Недостигът на лекарства и недостигът на финанси е заложен в наредба 34. Там пише, че министърът има ангажименти в рамките на бюджета, ето я заложената липса на лекарства. Надявам се Върховният административен съд в скоро време да анулира тази наредба и когато говорим за такива заболявания, да няма в рамките на бюджета, защото всичките искаме да бъдем в рамките на бюджета".

Източник:  „Дарик” радио