Рак на мозъка

Ваксина  ще лекува  рак  у нас. Благодарение на нея пациентите могат да живеят с години.

Вместо да дават пари за химиотерапии, болните вече ще могат да се лекуват с ваксината. Тя атакува най-злокачествения мозъчен тумор, наречен мултиформен глиобластом. За сравнение българските пациенти с тази диагноза, които се лекуват чрез традиционните методи - с операция, химио- и лъчетерапия, успяват да преживеят едва 8 месеца, обясняват лекарите. С тази ваксина  животът се удължава значително. В Германия терапия с индивидуална ваксина  за рак  излиза 30 000 евро, а у нас разходите за създаването й са едва 1500 лв.

Кога

България е петата страна, в която болните от коварната болест  ще се лекуват с тази ваксина . Новият метод се прилага само в Белгия, Германия, Япония и САЩ. У нас тази терапия вероятно ще започне да се прилага в края на годината в болница „Иван Рилски" в София. Лечебното заведения си партнира с университетска болница в белгийския град Льовен.

„Чрез имунотерапията се стремим да възобновим баланса в организма, така че да няма клинични данни за активно туморно заболяване  в продължение на години. Това не се случва при абсолютно всички пациенти, но при 1/3 от тях може да се постигне впечатляваща дъга преживяемост", обяснява др Емануил Найденов.

Лечение

Лечението става по следния начин. Туморът, които се отстранява по време на операцията, служи като основа за създаване на ваксина . Лечението не може да бъде приложено на друг пациент . „В лабораторни условия туморът се разгражда на протеини, които се обозначават като антигени. Грубо казано, това е един „паспорт" на тумора. Пак в лабораторни условия белите кръвни клетки на пациенти, които са неговата имунна система, се научават чрез този „паспорт" да разпознават тумора., т. е. настройваме собствената имунна система срещу заболяването",обяснява д-р Емануил Найденов.

Пациентка

Противотуморната ваксина  ще бъде приложена на българска пациентка, която на 24 април заминава за Белгия, където ще й бъде поставена. След това жената ще се завърне в България, където лечението й ще продължи. На пациентката ще се налага да пътува до Белгия, за да й се поставя ваксината според съответния имунизационен календар. Всяка година у нас около 300 души се разболяват от коварното заболяване . В 8% от случаите туморът поразява деца.

 

в. Телеграф