Топ 10 хранителни добавки за мъже – част II6. Фолиева киселина - намалява риска от Алцхаймер

Фолиевата киселина помага за предотвратяване  запушването на артериите и подобрява оросяването на мозъка, като поддържа нивото на хомоцистеин. Хомоцистеинът е аминокиселина, която увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци и високите му нива са свързани с ранните признаци на болестта на Алцхаймер, като деменция и загуба на паметта. Изследователи в Швеция, открили, че пациенти с Алцхаймер имат недостиг на фолиева киселина.

Взимайте по 500 мкг на ден. Хранителните източници са цитрусовите плодове, боб и зърнени храни.

7. Глюкозамин - срещуизносването на ставите

Глюкозаминът е мощно оръжие срещу износването на ставите. Много експерти във Великобритания смятат, че хранителните добавки са ефективни и безопасни при лечение на артрит. Глюкозаминът се съдържа в черупките на раците и омарите. Направено проучване, в продължение на 3 години на хора със ставни проблеми, показва, че глюкозаминът намалява сковаността и болките в ставите с до 25% и помага да се предотврати прогресията на остеоартрит в коленете.

Взимайте по 1500 мг на ден. Марките, които съчетават глюкозамин с хондроитин са добър избор.

8. Омега-3 мастни киселини - за защита на сърцето

Омега-3 мастни киселини поддържат кръвното налягане и нивата на триглицеридите ниски, намалява риска от съсиреци и запушване на артериите.

Проучванията показват, че пре мъжете с високи нива омега-3, се понижава риска от смърт от сърдечносъдови заболявания.

Ако сте здрави приемайте по 1000 мг на ден. Хората със сърдечни проблеми може да имат нужда от 2000 до 4000 мг, но е добре да се консултират с лекар.

9. Селен - за борба с рака

Селенът е ефективен при предотвратяване на рак, като кара раковите клетки да се „саморазрушават”. Изследвания доказва ползата от високите нива на селена, който намалява риска от развитие на рак на простата, дебелото черво и белите дробове.

Приема се по 200 мкг на ден и повече, когато сте болни.

10. Витамин Е - забавя ефектите на стареенето

Това е една от най-силните антиоксиданти. Витамин Е може да помогне за намаляване риска от определени очни заболявания, сърдечни заболявания, рак и дори болестта на Алцхаймер. Проучванията показват, че също така, че намалява мускулните увреждания след тренировка.

Приема се 400 международни единици (IU) на ден