хомеопатия, хомеопатични лекарства, хомеопатично лечение, хомео-патични лекарства Хомеопатията е метод за лечение на различни за­болявания, като за целта се използват медикаменти, получени чрез големи или свръхголеми разреждания на специални вещества от растителен, животински или минерален произход.

За основоположник на хомеопатията се смята немският лекар Самюел Ханеман (1755-1843 г.), виден токсиколог и химик, работил в Университета в Лайпциг. След дългогодишни наблюдения и експерименти той установил, че вещества от растителен, животински или неорганичен произход, които в измерими дози могат да причинят болест, в безкрайно малки дози могат да излекуват болест, протичаща с подобни симптоми. Оттук идва и името хомеопатия (homeos -подобен, и patos – болест). Обяснението е, че хомео-патичните лекарства играят ролята на специфичен дразнител или на сигнал, стимулиращ организма да включи огромния лечебен потенциал, който притежава.
Още по темата Хомеопатия - Хомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаХомеопатията блокира вируса, противогрипни лекарстваНово проучване установява, че тревожността може да възниква в червата, а не в главатаКукуряк

Едно от съществените различия между хомеопатията и общоприетата (алопатичната) медицина е, че когато вече е намерено лекарство, стимулиращо механизмите за самоизцеление в организма, то се пред­писва на болния в извънредно малки дози. Хомеопатичните препарати и до днес се получават, като една част от лечебната субстанция се смесва с 99 части разтворител – обикновено спирт или вода.

Този разтвор се нарича разреждане 1 СН. След това той се разбърква много добре, като се разклаща по специален на­чин, и една част от него се добавя към нови 99 части разтворител, при което се получава разреждане 2 СН, и така нататък. Ясно е, че много скоро се достигат пределни нива на разреждане и че хомеопатичните ле­карства не действат на физическо равнище в общоприетия смисъл на думата. Звучи парадоксално, но колкото повече се разрежда лекарството, толкова по-силно действа.

Сред предимствата на хомеопатичните лекарства е и обстоятелството, че те са абсолютно безвредни и няма противопоказания за тяхното приемане. Ето защо те могат да се предписват на деца, на бременни жени и на кърмещи майки.

Не съществува и алергичност към хомеопатични-те лекарства.

Според съвременните схващания хомеопатията при нужда е напълно съвместима с всички други методи на лечение. Нещо повече, при сериозните хронични заболявания почти винаги хомеопатичните лекарства, поне в началото на хомеопатичната терапия, се съчетават с нехомеопатични медикаменти.

Много са хората, които избягват хомеопатичното лечение, защото смятат, че докато се лекуват с хомео-патични лекарства, трябва да спазват специална диета и да избягват консумацията на кафе, кока-кола и други, да не мият зъбите си с ментова паста и да спрат цигарите. Всъщност единственото условие за лечение с хомеопатия е 20-30 минути преди и след приемането на хомеопатично лекарство да не се приемат храни и течности и в момента на приема на такова лекарство да няма специфичен вкус в устата.

При самолечение използвайте медикаменти в разреждане 6 СН или 30 СН. При лечението на не много остро изразени заболявания могат да се приемат препарати в разреждане 6 СН (обикновено лекарствата се продават под формата на таблетки или гранули с инструкция за прилагането им в опаковката) 3 пъти дневно в продължение на 5 дни. Ако заболяването протича по-остро, приемайте препарат в разреждане 30 СН по същия начин.

При много остро заболяване за кратко можете да приемете до 6 дози от съответния препарат (незави­симо в кое от двете разреждания) с 3-часов интервал между приемите. Но при по-продължително приема­не симптомите на болестта могат да се засилят, ето защо това не е препоръчително. Ако имате някакви съмнения или в посочения срок не почувствате облекчение, задължително трябва да се консултирате с ле-кар-хомеопат.

Хомеопатията разполага с богат арсенал от средства за справяне с различните видове безсъние. Ако проблемите ви със съня са сериозни и ви измъчват отдавна, по-добре е да се обърнете към квалифициран специалист, който най-точно ще прецени от какви препарати се нуждаете. По-надолу са изброени някои медикаменти, които могат да ви бъдат от полза за преодоляване на по-леки случаи на безсъние, както и на състояния, провокиращи нарушения на съня.

Aconite: при безсъние, настъпило след неочаквана неприятност или уплаха, заради които цяла нощ се въртите в леглото.

Nux vomica: в случаите, когато безсънието е резултат от твърде дълга работа или от прекаляване с яденето и спиртните напитки, при което се будите в 3-4 часа през нощта и след това с часове не можете да заспите.

Sulphur: в случай на прекомерна възбуда, когато лесно се будите от най-малкия шум.

При тревожност

Argentum nitricum: за премахване на напрежение, което предизвиква постоянно гадене или желание да се хапне нещо сладко.

Gelsemium: при „лоши предчувствия“, например страх преди изпит или сценична треска, придружени от слабост и треперене на коленете.

Arsenicum album: при силно безпокойство, страх, липса на апетит и прекомерна капризност в храненето.

Организирай здравето си!