Бета каротин Бета каротинът, приеман под формата на добавка към храната в продължение на много години, има защитен ефект срещу отслабването на паметта, познавателните способности и мисловните процеси, които често предхождат болестта на Алцхаймер, предаде Ройтерс, цитирайки резултатите от изследване, обхванало 6000 мъже.

Специалистите от "Бригам енд уиминс хоспитъл" в Бостън, САЩ, разделили участниците в изследването на две групи.

Мъжете от първата група в продължение на 18 години приемали всекидневно 50 милиграма бета каротин или плацебо. Участниците от втората група приемали същото, но за кратък период от време - между една и три години.


Още по темата Световния ден, посветен на болестта на АлцхаймерНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Отслабване - за и против медикаментите за отслабванеБолест на АлцхаймерЦаревична косаИзследователите установили, че мъжете от първата група, на които бил даван бета каротин под формата на добавка, впоследствие се справили най-добре с различни тестове за проверка на познавателните способности.

Бета каротинът е известен със свойствата си на антиоксидант - вещество, което предпазва от вредното влияние на свободните радикали.

Според специалистите причината той да е полезен срещу отслабването на когнитивните умения е, че оксидативният стрес вреди и на мозъка, което може да доведе до проблеми с паметта. БТА