ДиетаПролет е. Всичко разцъфва, всичко зелеене. Настроението ви се покачва и изведнъж забелязвате, че освен настроението ви и нещо друго се е покачило – теглото ви. Цяла зима хапвахте на воля и сега резултатът е налице – няколко излишни килограми. Разбира се първото, което ви идва на ум е да се подложите на разтоварваща диета, която по възможно най-бърз начин да ви вкара в норма, защото след пролетта идва лятото. В устрема си да се избавим от излишните килограми обаче забравяме, че бързото отслабване не води до нищо друго освен до така познатият ни йо-йо ефект.

Днес има много диети, обещаващи ефективно намаляване на теглото. Как да изберем тази, която действително ще подобри фигурата ни без да навреди на здравето ни? За хората, страдащи от затлъстяване, захарен диабет, хипертония, исхемична болест на сърцето е категорично противипоказано сами да подбират диетите си - само лекар-диетолог на основата на анализи е способен да състави дневното меню, което ще доведе до намаляване на теглото без това да се отрази негативно на здравето.Ако наднорменото тегло не е в болезнен стадий и сте практически здрави, вие  може да прибегне до помощта на съществуващите популярни диети. Но избирайки диета, всеки трябва да се спазва основното правило: да консумира такива продукти, които могат да бъдат наречени традиционни, т.е. с които генетически е свикнал неговият организъм. Разбира се, не е нужно да се отказваме от екзотичните продукти - просто те трябва да са на втори план.

Думата “диета” в превод от гръцки не означава нищо повече от начин на живот. В широкия смисъл днес терминът може да бъде определен като начин/навици на хранене, а в по-тесния, който у нас най-често се подразбира – начин на хранене, водещ до намаляване на теглото.

За да изберете правилната диета, подходяща именно за вас, трябва да имате представа от какво се състоят хранителните продукти, кои вещества в тях са полезни и кои вредни.

Не забравяйте, че каквато и диета да правите, добрите и бързи резултати идват в комбинация със спорт.