акне, хубава кожа, бръчки, красива кожа, витамини и кожа, хранителни вещества.Вече е популярна истина, че кожата е отражение на процесите, които се случват в организма. Затова, освен подкрепа отвън с богатите на подходящи витамини и минерали кремове за лице, за да бъде „щастлива” кожата се нуждае и от вътрешното приемане на тези съществени нутриенти.

Приеманите с храната и хранителните добавки витамини и минерали имат особено важна роля при постигането на здравословн и свеж тен на лицето, а и цялостното добро състояние на кожата.

Всички кожни проблеми са проявление на вътрешни нужди и проблеми на тялото – от псориазиса до акнето. Много често тези нужди са свързани с нерационалното хранене. Последните проучвания в тази област доказват изключителната роля на антиоксидантите като цяло и на някои конкретни нутриенти,  които са в състояние да внесат драстична промяна в начина, по който кожата изглежда и се чувства, а също и да променят начина, по който остарява.
Още по темата Мелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninРибеното масло потиска болките, причинени от артритЗащо пържените храни са вредниЧервен вятър (Еризипел)Теснолист жиловлек

Кои са нутриентите, които са необходими на кожата, за да бъде тя максимално здрава и сияйна? Според последни данни на Американската академия по дерматология (ААД) следните витамини, минерали, антиоксиданти и хранителни вещества подхранват кожата, независимо дали ги приемате с храната, с хранителни добавки или ги нанасяте директно на кожата си.

акне, хубава кожа, бръчки, красива кожа, витамини и кожа, хранителни вещества.

Витамини, които са нужни на кожата

Витамин С - Сред най-важните открития на дерматологията е способността на витамин С да намалява вредите от прекомерното излагане на слънце и на замърсяване, и като цяло да неутрализира ефекта на свободните радикали. Свободните радикали увреждат структурите на колагена и еластина (протеините, които поддържат структурата на кожата), причинявайки бръчки, гънки и други признаци на стареенето.

Приемайте богати на витамин С храни като цитрусовите плодове и зеленчуците. Между 500 и 1000 мг.  е необходимата дневна доза витамин С, който в комбинация с витамин Е прави кожата по-устойчива при излагане на слънце.

Може да използвате и крем с витамин С, за да стимулирате производството на колаген, което тялото прави естествено, когато е в млада възраст. Тънкостта тук е витамин С в крема да е под формата на аскорбинова киселина (L-ascorbic acid), защото само така той може да проникне в кожата и да има ефект.

Витамин Е - Подобно на витамин С този силен антиоксидант намалява щетите, нанесени на кожата от слънцето. Според изследвания на ААД приемът на 10 мг. витамин Е дневно ограничава риска от повреждане на клеткие при излагане на слънце и намалява формирането на канцерогенни клетки. Някои изследвания показват, че когато витамин Е и витамин А се приемат заедно, се наблюдава 70% намаляване на риска от базално-клетъчен карцином – често срещата форма на кожен рак.

Витамин Е също помага за намаляването на бръчките и прави лицето по-гладко. Когато се използва в кремове, лосиони или серуми, витамин Е изглажда сухата и загрубяла кожа. За слънчева защита е най-добре да се комбинира с витамин С.

Витамин А - Дори при лек недостиг на витамин А ще забележите появата на някои проблеми като промяна на цвета на кожата и суха и люспеста кожа, тъй като витамин А е нужен за подръжката и възстановяването на кожната тъкан. Пресните плодове и зеленчуци са много богати на витамин А.

акне, хубава кожа, бръчки, красива кожа, витамини и кожа, хранителни вещества.Външното нанасяне на витамин А може да внесе видими подобрения в кожата. Медицинските изследвания показват, че кремове, съдържащи витамин А намаляват бръчките и акнето, и облекчават симптомите на псориазис. За третиране на акне се използва ретин А, а в кремовете за зряла кожа се включват по-малко активните ретиноли.

 

Витамин В комплекс -  Когато става дума за кожата, най-важният В витамин е биотинът, който формира базисната структура на кожата, ноктите и клетките на косата. Без адекватни количества биотин сте изложени на риск от появата на дерматит и косопад. Дори лекият дефицит поражда кожни симптоми. Тялото по начало произвежда само биотин, а също присъства и в много храни като бананите, яйцата, овесените ядки и ориза.

Кремовете, съдържащи витамини от В групата могат почти мигновено да придадат на кожата здравословен блясък, тъй като хидратират клетките и същевременно увеличават общия тонус. Ниацинът, специфичен В витамин, спомага за задържането на влагата в кожата и й придава по-плътен и младежки вид, а също има и противовъзпалителни свойства и облекчава сухата, раздразнена кожа. В по-високи концентрации може да изсветли и изравни тена при кожа на петна.

Витамин К - Като нутриент отговорен за съсирването на кръвта, витамин К не играе важна роля за състоянието на кожата, приеман вътрешно. За сметка на това при външното му приложение намалява кръговете под очите, както и синините. При комбинация с витамин А витамин К става още по-ефективен при тъмни кръгове.

Повечето експерти са на мнение, че не необходим допълнителен прием минерали от хранителни добавки, особено ако пиете достатъчно изворна вода, която съдържа балансиран естествен комплекс от важни минерали. Изследвания показват, че миенето на лицето с минерална вода, може да намали много от кожните раздразнения, а съдържащите се в нея минерали, помагат на кожата да абсорбира по-добре влагата.