АКЛОТИН, АКЛОТИН табл. 250 мг. * 20

Aclotin

Състав:

Лекарствено вещество

Ticlopidin - 250mg

Помощни вещества

Лактоза, царевично нишесте, микрокристапна целулоза,стеаринова Хидроксйпропилметилцелулоза, титанов двуокис,

Филмово покритие полиоксиетиленгликол 6000

 

Свойства и действие

Тиклопидин потиска агрегацията (слепването) на тромбоцитите (кръвните плочици) и освобождаването ла тромбоцитарните фактори на съсирването, предотвратявайки образуването на артериални и венозни тромби. Механизма на действие се изразява в задържането на зависимостта от ADP гликопротеиновия рецептор (lib, Ша) на тромбоцита. По такъв начин тиклопидин възпрепятства агрегацията на тромбоцитите, удължава продължителността на кървенето и намалява вискозитета на кръвта.

 

Показания

Профилактично, в случай на застрашаващ исхемичен инсулт при пациенти, за които лечението с ацетилсалицилова киселина е неефективно или са свръхчувствителни към нея.

 

Противопоказания

Свръхчувствителност към тиклопидина, хеморагична диатеза, болести, които могат да предизвикат кървене (язва на стомаха), остър хеморагичен инсулт, болести на кръвта, протичащи с удължена продължителност на кървенето, левкопения ( намаляване броя на белите кръвни клетки), тромбоцитопения (намаляване на броя на кръвните плочици), агранулоцитоза (увеличаване броя на агранулоцитите ), тежко нарушение на чернодробните функции.

 

Нежелани лекарствени реакции

Хематологични от страна на кръвоносната система,Възможни са хеморагични усложнения - синини по кожата, кървене от носа, хематурия, следоперативно кървене. Тези симптоми обикновено преминават в течение на 1-2 седмици след прекратяване терапията.

Гастроинтестинални от страна на стомашно-чревния тракт

Стомашночревни разстройства, особено диария и гадене в началото на лечението. В повечетосллучаи тези ефекти са леки и рядко изискват преустановяване лечението.

Чернодробни

Наблюдавано е увеличение активността на алакалната фосфатаза, аминотрансферазите и увеличение концентрацията на холестерина и триглицеридите в плазмата. Описани са немногочислени случаи на хепатит и застойна жълтеница в течение на първите месеци лечение.

Дерматологични от страна на кожата

Понякога, средно 11 дни след началото на приема, могат да се появят кожни обриви, копривна треска, сърбежи. При някои болни тези явления са общи и преминават след прекратяване приема. Промени в лаболаторни показателиКъм най-тежките нежелани реакции се отнасят нарушенията в състава на кръвта - неутропения, агранулоцитоза, рядко панцитопения и есенциална тромбопения.

 

 

Лекарствени и други взаимодействия

Не трябва да се приема тиклопидин в съчетание с перорални противосъсирващи продукти, хепарин, фибринолитични средства, ацетилсалицилова киселина, с нестероиднн противовъзпалителни и продукти, потискащи агрегацията на тромбоцитите. Тиклопидин незначително понижава (15%) концентрацията на дигоксин в плазмата, а увеличава концентрацията на теофилин. Продуктите неутрализиращи солната киселина, понижават концентрацията на тиклопидин в плазмата. Трябва много да се вмнимава при прилагането на тиклопидин вместо с продукти, които метаболизират в черния дроб от микрозомните ензими, а също и с пропанолол, фенитоин и кортикостероиди. Не е установено взаимодействие на тиклопидина с фенобарбитал, В-адренолитични продукти, продукти блокиращи калциевия канал и диуретици.

 

Дозировка и начин на приложени

Вътрешно, 1 филмирана таблетка (250mg) два пъти дневно по време на хранене.

 

Специални противопоказания и специални предупреждения за употреба

• По време на лечението е необходимо периодично да се контролира кръвната картина, особено през първите 12 седмици на терапията.

• Отсъстват данни за безопасността и ефикасността при деца.

• Внимателно да се прилага при болни, лекувани едновременно и с пкортикостероиди.

 

Бременност и кърмене

Бременността и кърменето са противопоказни за приложение на продукта. Екскретира се в кърмата, поради което не се назначава на кърмачки.

 

Влияние върху способността за шофиране и работа с машини

Не е установено

 

Срок на годност 3 години

Лекарствени форми

tabl. film 250 mg x 20

Важно: Преди да закупиш се консултирайте с вашият фармацевт или лекар.

Източнци: ИАЛ

назад

Лекарствен справочник

Коментари (0)

Добави коментар

Внимание: Задължително е писането на кирилица.

Избор на клавиатура: Повече за кирилизатора.
Моля въведете кода от картинката с главни букви
Няма коментари

Търсене в сайта

http://sommons.co/out?zoneId=2647810-2647961 Банер II

Ако сме ви били полезни,
моля харесайте страницата ни във Facebook.