АКТАМОН дъвчащи табл. 5 мг. * 30

Actamone

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКТАМОН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Актамон е антагонист на левкотриеновия рецептор, който блокира веществата, наречени  левкотриени. Левкотриените причиняват стеснение и оток на въздухоносните пътища в белите дробове. С блокиране на левкотриените, Актамон подобрява симптомите на астмата и подпомага нейното контролиране.
Вашият детски лекар е предписал Актамон, за да лекува астмата на Вашето дете, като предотвратява астматичните симптоми през деня и нощта.
- Актамон се прилага за лечение на пациенти от 6 до 14 годишна възраст, които не се контролират адекватно от техните лекарства за астма и се нуждаят от допълнителна терапия.
- Актамон може също да се прилага като алтернативно лечение на инхалаторните кортикостероиди при пациенти от 2 до 5 годишна възраст, които не са вземали наскоро перорални кортикостероиди за тяхната астма, и при които е доказано, че не могат да приемат инхалаторни кортикостероиди.
- Актамин също така спомага за предотвратяване на стесняването на дихателните пътища, провокирано от физически усилия при пациенти от 6 до 14 годишна възраст


ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ПРИЕМА НА АКТАМОН

Не давайте Актамон на Вашето дете, ако той/тя е алергично към монтелукаст или към някое от помощните вещества на Актамон.

Обърнете специално внимание при употреба на Актамон:

- Ако астмата или дишането на детето Ви се влошат, незабавно информирайте Вашия детски лекар.
- Пероралният Актамон не е предназначен за лечение на остри астматични пристъпи. Ако се появи астматичен пристъп, трябва стриктно да спазвате дадените Ви от Вашия детски лекар указания. Вашето дете винаги трябва да разполага с животоспасяващ инхалатор, облекчаващ пристъпите.
- Важно е Вашето дете да взема всички предписани от Вашия лекар лекарства за астма. Актамон не трябва да се използва вместо други лекарства за астма, които Вашият лекар е предписал на Вашето дете.
- Ако детето Ви е на антиастматични лекарства, трябва да знаете, че е необходимо да се консултирате с Вашия лекар, ако то проявява комбинация от симптоми като грипоподобно заболяване, изтръпване или вкочаненост на ръцете или краката, влошаване на белодробните симптоми и/или обрив.
- Вашето дете не трябва да взема ацетилсалицилова киселина или други нестероидни противовъзпалителни средства, ако те влошават неговата астма.

Прием на Актамон с храни и напитки

Актамон таблемтки за дъвчене не трябва да се приемат непосредствено с храна. Те трябва да се приемат поне един час преди или два часа след хранене.


БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Бременни жени и тези, които планират бременност трябва да се консултират с лекуващия си лекар преди да приемат Актамон. Вашият лекар ще прецени дали можете да приемате Актамон през този период

Не е известно дали Актамон се намира в кърмата. Вие трябва да се консултирате с Вашия лекр преди да започнете да приемате Актамон, ако кърмите или възнамерявате да кърмите. Вашият лекар ще прецени дали можете да приемате Актамон през този период.


ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Актамон не се очаква да повлияе Вашата способност за шофиране или работа с машини. Все пак, индивидуалният отговор към лекарството може да варира. Някои нежелани реакции, които са съобщавани много рядко относно Актамон, могат да повлияят способността на някои пациенти да шофират или работят с машини.


ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО НЯКОИ ОТ СЪСТАВКИТЕ НА АКТАМОН

Актомон таблетки за дъвчене съдържат аспартам, източник на фенилаланин. Може да бъде вреден за хора с фенилкетонурия. Актамон таблетки за дъвчене съдържат лактоза. Ако Вашият детски лекар Ви е казал, че детето Ви има непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да дадете на Вашето дете това лекарство.


КАК ДА СЕ ПРИЕМА АКТАМОН

- Вашето дете трябва да приема Актамон както Ви е предписал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, трябва да се обърнете към Вашия детски лекар.
- Това лекарство трябва  да се дава на дете под наблюдението на възрастен.
- Вашето дете трябва да взема само една таблетка Актамон веднъж дневно, както е предписал неговия лекар.
- Лекарството трябва да се приема дори, ако Вашето дете няма симптоми или ако има остър астматичен пристъп.
- Да се взема през устата.

За деца от 6 до 14 години:

Трябва да се приема по една таблетка от 5 мг дневно, вечер.
Не трябва да се вземат непосредствено с храна; те трябва да се приемат поне един час преди или два часа след хранене.

Ако Вашето дете взема Актамон, трябва да се уверите, че не приема други лекарства, които съдържат същата активна съставка монтелукаст.

За други възрастови групи:
Може да са на разположение други концентрации или лекарствени форми на монтелукаст.


ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Ако забележите някои от следните сериозни нежелани реакции, съобщени за монтелукаст, спрете да давате Актамон и незабавно се свържете с Вашия лекар:
- внезапно хриптене, подуване на устните, езика и гърлото, или тялото, сърбеж, пребледняване или затруднения в преглъщането.
- грипоподобни заболявания, изтръпване или вкочаняване на краката и ръцете, влошаване на белодробните симптоми и/или обрив.

Съобщени са следните нежелани реакции за монтелукаст:

Чести - главоболие, коремна болка, жажда

Докладвани са също и следните нежелани реакции:

- тенденция към увеличено кървене
- алергични реакции, включително обрив, подуване на лицето, устните, езика, гърлото, което може да причини затруднено дишане или преглъщане
- увеличено количество на някои вещества в кръвта
- нарушения на съня, включително кошмари, халюцинации, безсъние, раздразнителност, тревожност, безпокойство, възбуда, включително агресивно поведение, тремор, депресия, мисли и поведение, свързани със самоубийство
- виене на свят, сънливост, изтръпване/скованост, припадък
- сърцебиене
- кръвотечение от носа
- диария, сухота в устата, стомашно разстройство, гадене, повръщане
- хепатит, чернодробни проблеми
- натъртване, сърбеж, копривна треска, обрив
- ставна и мускулна болка, мускулни крампи,
- умора, неразположение, оток, температура
 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

Активното вещество е монтелукаст. Всяка таблетка за дъвчене съдържа монтелукаст натрий, еквивалентен на 4 мг монтелукаст.
Другите съставки са: микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, кроскармелоза натрий, лактоза монохидрат, железен оксид червен, манитол, аромат на череша, арабска гума, триацетин, етилмалтол, малтол, алфа-токоферол, аспартам, магнезиев стеарат.

Лекарствени форми

4 mg chewabl tablets
5 mg chewabl tablets

Важно: Преди да закупиш се консултирайте с вашият фармацевт или лекар.

Източнци: ИАЛ

назад

Лекарствен справочник

Коментари (0)

Добави коментар

Внимание: Задължително е писането на кирилица.

Избор на клавиатура: Повече за кирилизатора.
Моля въведете кода от картинката с главни букви
Няма коментари

Търсене в сайта

http://sommons.co/out?zoneId=2647810-2647961 Банер II

Ако сме ви били полезни,
моля харесайте страницата ни във Facebook.