Бирената мая се получава от гъбичката Saccharomyces cerevisiae и логично е ключова съставка в производството на бира. В същото време обаче, тя е широко използвана като хранителна добавка - най-вече заради високото си съдържание на протеини, витамини В и минерали (основно хром и селен).

Хромът играе важна роля за усвояването на въглехидратите и липидите. Според данните от изследване, публикувани през 2011 г. в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, бирената мая съществено и еднакво добре намалява нивото на кръвната захар (глюкозата), общия холестерол и липопротеините с ниска плътност (т.нар. лош - LDL холестерол).Холестерол и кръвна захарВ някои части на света бирената мая е позната на повечето хора още от детската им възраст, защото се ползва като традиционно средство в народната медицина против всякакъв вид инфекции.

Новите изследвания доказват, че полизахаридите в бирената мая стимулират имунната система като подпомагат функцията на микрофагите, борещи се с болестотворните микроорганизми.

Благодарение на богатото си съдържание на протеини бирената мая може да е помощник за отслабването. Протеините осигуряват повече енергия на тялото, а хромът намалява съдържанието на мазнини в клетките.

Макар и не много често употребата на бирена мая може да доведе до повишено отделяне на газове и подуване. Употребата на бирена мая едновременно с някои лекарства  против високо кръвно може да доведе до опасни последствия. Заради това (а и в общия случай) е'най-добре приемът да се консултира предварително с личния лекар  или специалист.