Има съществена разлика между това да си останеш в петък вечер у дома и да избягваш социални ангажименти целия уикенд. Докато понякога тялото се нуждае от почивка и време, социалната мрежа повишава благосъстоянието, а умът и тялото ви могат да реагират негативно на това да не общувате с другите повече от един ден. Няма нищо лошо да си интроверт, но ако се притесняваш, че си около другите и в същото време се изолираш от тях, това може да доведе до самота и влошаване на качеството на живот.

Според треньора на здравословния начин на живот, Лиз Трейнъс, с голяма мрежа от приятели и семейство може да увеличите щастието и здравето си и да се почувствате по-свързани със света като цяло. Когато не отделяте време за социални ангажименти е трудно да насърчите по-дълбоките връзки с хората и  сте изложени на риск да изпуснете някои наистина запомнящи се моменти и да се забалявате. Когато избягвате социални поводи твърде често с течение на времето, умът и тялото ви могат да реагират отрицателно на изолацията.

Ето 11 неща, които се случват с вашето тяло и ум, ако не общувате повече от един ден.

1. Ниско самочувствие

"Има доста изследвания с мишки / животни, които показват интересни физиологични реакции на тялото към изолация, но аз не обичам да правя очевидни изявления, докато не бъдат публикувани и проверени човешките изследвания", казва Елизабет Ан Шоу, RDN, CLT в имейл до Bustle. "С това имам предвид, че от работната си история знам, че клиентите, които са били постоянно изолирани ден след ден, не само развиват лошо физическо изображение, но и ниско самоуважение. ", казва Шоу

 

2. Депресия

Шоу казва, че депресията може да бъде свързана с изолиране и затвореност повече от един ден в даден момент. Въпреки че не е нужно да излизате всеки час, всеки ден от седмицата, важно е най-малкото да говорите с колеги, да се обадите на приятел или да посещавате фитнес залата, за да видите хора, които познавате и да поговорите с тях. Ако не, психическото ви здраве може да пострада, обяснява Шоу.

3. Объркване на реалността

Според Емили Мойер-Гузе, доктор, асистент-професор по комуникация в Охайо, в интервю за "Хюфингтън пост", ако прекарате твърде много време,  гледайки телевизионни предавания, игри или филми, това може да предизвика депресия поради  загубата на реалност. Дешифрирането между фантастиката и личната реалност е важно и отдадеността ви да се настройвате от медиите твърде често може да ви обърка.

4. Увеличен риск от тумори

Изследване в Медицински център на Чикагския университет съобщава, че социалното отчуждаване може да доведе до увеличаване на туморния растеж и това може да доведе до необичайни нараствания и намаляване на физическото здраве и дълголетието. Ракът е наистина страшен, така че социалния контакт трябва да се поддържа.

5. Охлаждане на тялото

Според проучване на Асоциацията за психологически науки, можете буквално да почувствате студени тръпки от изолация в социалните кръгове. Ако не сте заобиколен/а от топлина и комфорт и се изолирате редовно, може да забележите понижаване на телесната температура и увеличаване на втрисането на тялото.

6. Намаляване на способността за учене

Според изследователя Джон Качиопо от Чикагския университет, по време на интервю с уебсайта "Как работи", научен уебсайт, хората, които са самотни, са по-малко способни да изпълняват учебни задачи, като например пъзели и игри, трениращи мисленето, благодарение на пренавиването в мозъка. Следващият път опитайте с пъзел или задача за работа с приятел за по-добри резултати.

7. Намаляване на чувството за емпатия

Качипопо е открил в изследването си, че хората, които са самотни, са по-малко съпричастни от щастливите и социални хора, когато им се показват приятни и неприятни сцени. Като изолирате себе си, променяте мозъчните неврологични пътища и може да възпрепятствате способността си да чувствате и обичате, както другите.

8. Възпаление

Според Traines, когато сте прекалено отчуждени и имате по-ниско качество на живот и щастие, това може да предизвика депресия и стрес, които след това се проявяват върху тялото. Възпалението възниква от тези аспекти от начина на живот и може да доведе до подуване на корем, повишен риск от заболявания, храносмилателни проблеми и невъзможност да функционира нормално, обяснява Traines.

9. Кратък живот

 

Според изследването на Андрю Степто, професор по епидемиология и обществено здравеопазване в университетския колеж в Лондон,  когато човек  е социално изолиран за повече от един ден, това може да доведе до хронично намаляване на продължителността на живота и увеличаване на смъртността. Този факт е доста страшен, така че повишавайте физическото здраве, като  прекарвате време навън с приятели.

10. Увеличен риск от деменция

"Много учени вярват, че социалното взаимодействие е необходимо за поддържане на добро психично здраве и дори може да помогне за предотвратяване или забавяне на някои психични заболявания, включително деменция и болестта на Алцхаймер", казва Рита Милиос, LCSW, психотерапевт и експерт, писател за Pro Corner на Recovery.org. "Проучване от 2008 г. в Американския вестник за обществено здраве установява, че възрастните жени, които поддържат социалните си контакти, са с 26% по-малък риск от развитие на деменция и когнитивни увреждания", казва Милиос.

11. Намалена устойчивост

"Независимо от борбата, която причинява болка и изолация, социалните събития са от решаващо значение за щастието на човека. Затворените, любовните взаимоотношения и социалните взаимодействия водят до развитие на устойчивостта, уменията за справяне с проблемите и за по-високо самочувствие", съветва Милиос. "При отсъствието на тези критични връзки и произтичащите от тях ползи е много по-лесно да се просъществува изолация, което може да доведе до самота", казва Милиос.

Ако забележите някое от тези състояния от престоя си вкъщи твърде често, струва си да се опитате да излезете  и да правите  повече планове с приятели, семейство и колеги. Да бъдеш наоколо и да имаш връзки може да бъде такава радост в живота, затова опитай се да  прегърнеш тази възможност  и да намериш по-щастлив баланс между самотните  нощи и тези с другите.