Предменструален синдромПредменструалният синдром (ПМС) е комплекс от симптоми, включващи промени в настроението, болки в гърдите, аномалии в апетита, умора, главоболие, диария раздразнителност и депресия. Около 3 от всеки 4 жени изпитват някаква форма на предменструален синдром. Физическите и емоционални промени по-време на  пременструалния синдром могат да бъдат особено силни в някои месеци и леко забележими в други.

Все пак, не трябва да позволите на тези проблеми да контролират живота ви. При промяна в начина на живот може ви помогне да намалите симптомите на предменструалния синдром.


Още по темата Депресия - 9 естествени начина да преборим Депресията.Жълтият кантарион действа като антидепресантЖълт кантарион бори депресиятаМенопаузаПолски синап Ето какво може да помогне за облекчаване на неприятните симптоми:

♦ Правете физически упражнения - плувайте, разхождайте се, карайте колело поне три пъти седмично за по 20 мин. Това ще подпомогне организмът ви да изхвърли ненужната и вредна течност, ще раздвижи и облекчи мускулатурата ви.
 

♦ Яжте храни с ниско съдържание на сол, мазнини, захар с повече белтъчини и растителни влакна. Това облекчава болезнеността при допир на гърдите и помага за отстраняване на излишния естроген.
 

Витамин Е и В6 – някой жени чувстват облекчение при приема на витамините Е и В6, както и продукти съдържащи калций, магнезий и производни на някой аминокиселини. Преди да започнете приема на витамини се посъветвайте с лекуващия ви лекар
 

♦ Практикувайте методики за разтоварване – медитация, дълбоко дишане или йога.
 

♦ Избягвайте кофеина, алкохола и никотина поне две седмици преди менструалния период.

Билки, които помагат при предменструален синдром:

Червена детелина
 

Полски синап
 

Жълт кантарион