През изминалата година в Позитивния лекарствен списък са включени 48 нови лекарствени продукти, които принадлежат към 32 нови международни непатентни наименования (INN) в различни терапевтични области. Това става ясно от годишния доклад на Националния съвет по цени и реимбурсиране за 2017 г. Те са в областта на гастроентерологията, пулмологията, кардиологията, офталмологията, гинекологията, хематологията, онкологията и други, а 13 INN са определени за проследяване на ефекта от терапията.

От Съвета посочват, че през 2017 г. са постигнати измерими резултати за намаляване цените на лекарствените продукти, за целите на спестяването на публични средства и ограничаване на доплащането от страна на пациентите. В резултат на анализ на изменението на референтната стойност е оценено намаление на стойността, заплащана от НЗОК. Размерът й е 22 963 639 лв.

Най-голямо увеличение има при лекарствените продукти, включени в Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС) - 16 020 611 лева.

За периода 01.01.2017-31.12.2017 г. са установени по-ниски цени на производител в референтните страни за 777 лекарства, включени в ПЛС. Преобладаваща част от намаленията се дължат на нормативното изискване за проверка на цените на лекарствените продукти на период 6 месеца/ 12 месеца. Три от референтните държави – Румъния, Гърция и Словакия, са с най-голям относителен дял при намалението на цените, сочи докладът.

От него става още ясно, че постъпилите процедури за изключване на лекарствени продукти от ПЛС са общо 147 и представляват 2.9% от всички постъпили процедури, като Националният съвет по цени и реимбурсиране е разгледал 173 такива процедури, от които 7 са прекратени. Най-честите причини за изключване на лекарствени продукти и заличаване на цената са прекратяване на разрешението за употреба, спиране на производството им, неподдържане на реимбурсен статус и намаляване на цената на продукта вследствие външното рефериране, посочват от Съвета.

От всички изключени лекарствени продукти от ПЛС най-голямата група са предназначени за лечение на онкологични и неврологични заболявания, следват тези за лечение на сърдечносъдови заболявания и антиинфекциозните лекарства. От всички изключени лекарства 53 са носители на референтна стойност.

От доклада се разбира и че за 21 INN има увеличение на референтната стойност и в резултат на това стойността, заплащана от НЗОК, се е увеличила с 293 839 лева. Причините за отчетеното увеличение на референтната стойност са изключване на лекарствен продукт от ПЛС, носител на референтната стойност, изключване на една от съставките на комбиниран лекарствен продукт от ПЛС, промяна на цена, ново групиране и други.