Обучение и семинар по „История на фармацията във Варна“ се проведе в Музея по история на медицината в рамките на честванията на 10-годишния юбилей на факултет „Фармация“, съобщиха от Медицинския университет във Варна. В рамките на събитието бе представена и новата историческа колекция, която се намира във фоайето на 8-мия етаж във Факултета по фармация.
 
Фармацевтичен семинарДоайенът в областта на научните исторически изследвания за развитието на фармацията в България проф. Златка Димитрова от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ представи историческа лекция за първите жени, дипломирани като фармацевти и практикували фармацевтичната професия в нашата страна. Голям интерес предизвика презентацията на тема „Аптеките на Стара Варна“, изнесена от краеведа Християн Облаков -  изследовател на варненската история и архитектура. Доц. Анна Тодорова, потомствен фармацевт четвърто поколение, представи историческото развитие на фармацията във Варна от 1906 г. насам през професионалния път на магистър-фармацевтите във фамилията.
 
 
В събитието участваха още инж. Николай Недялков, който разкри информация за първия фармацевтичен завод за лекарства, построен във Варна, доц. Евгени Григоров, който представи най-стария учебник по фармация от фонда на библиотеката в МУ-Варна, издаден през 1881 г., и маг. фарм. Дора Рогова, дългогодишен ръководител на звеното по „Лекарствена информация“ към Държавното аптечно обединение във Варна, която сподели спомени за работата и дейностите на тази специализирана структура.
 
Екипът на Катедра „Организация и икономика на фармацията“ към МУ-Варна има амбицията да превърне в традиция тези семинари, отбелязват още от висшето учебно заведение.