Анемия, анемия симптоми, анемия причини, анемия диагноза, анемия лечение, видове анемияАнемия - Какво е Анемия?

Какви са причините за Анемия?

Причини за Желязнонедоимъчна Анемия

Какви са симптомите на Анемия?

Как се диагностицира анемията?

Лечение на Анемия

Лекарства при Анемия

Какво е анемия?

 

Анемия  е медицинско състояние, при което броя на червените кръвни клетки или хемоглобин е по-малко от нормалното. Нормалното ниво на хемоглобина е различно при мъжете и жените. За мъже, анемия, обикновено се определя като ниво на хемоглобина по-малко от 13,5 gram/100ml и при жените, като ниво на хемоглобина по-малко от 12,0 gram/100ml. Тези определения могат да се различават малко в зависимост от източника и лабораторията.
Още по темата Жен-шенБлатнякКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълКак да избегнем и излекуваме анемиятаАнемията и как да се справим с нея

Какви са причините за анемия?

Всеки процес, който може да попречи на нормалната продължителност на живота на червените кръвни клетки може да доведе до анемия. Нормалния живот на червените кръвни клетки обикновено е около 120 дни. Червените кръвни клетки възникват  в костния мозък.

Има повече от 400 видове анемия, които са разделени в три групи:

 • Анемия, причинена от загуба на кръв
 • Анемия, причинена от намален или дефектен производството на червени кръвни клетки
 • Анемия, причинена от разрушаване на червените кръвни клетки

Причините за възникване на анемията са различни. Една от честите причини за възникване на анемията е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, при разширени вени на хранопровода, при аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др. Това е т. нар. след кръвоизливна анемия. Когато не е тежка, тя не е - опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бърза се възстановява. При обилна кръвозагуба болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което може да застраши живота. Налага спешни мерки спиране на кръвотечението и възстановяване на загубената кръв (кръвопреливане). Червените кръвни клетки се образуват в костния мозък.

Причини за желязнонедоимъчна анемия

За нормалното им образуване, узряване и постъпване в кръвта играят роля много  фактори. Ще се спрем на два фактора: желязото и витамин B12. Когато в организма не постъпва достатъчна желязо (главно паради смущения в неговото всмукване в червата), възниква така наречената желязо недоимъчна анемия или хлор анемия. Тя се среща главно при жени между 30 - и 50-годишна възраст. Тези болни страдат едновременна от заболяване на стомаха с намалена киселинна секреция.

Анемия, анемия симптоми, анемия причини, анемия диагноза, анемия лечение, видове анемия
Анемия – симптоми, причини, диагноза  и лечение

 

Какви са симптомите на анемия?

Някои пациенти с анемия, нямат симптоми. Други с анемия може да имат следните симптоми:

 • умора,
 •  лесна умора
 • бледост
 • сърцебиене
 • затруднено дишане

Допълнителни симптоми могат да включват:

 • косопад
 • неразположение (общо чувство на неразположение)
 • влошаване на сърдечни проблеми.

Заслужава да се отбележи, че ако анемията е дългогодишна (хронична анемия), тялото може да се приспособи към ниски нива на кислород и лицата не могат да се чувстват различни, освен ако стане тежка анемия. От друга страна, ако анемия настъпва бързо (остра анемия), пациентът може да изпита значителен симптоми относително бързо

Как се диагностицира Анемия?

Анемията се диагностицира не само по симптомите, но и чрез кръвни тестове. Те показват нивото на хемоглобина. Нормалните стойности на белтъка са около 1115. По-ниските стойности означават, че човек има анемия. Друг показател е нивото на хематокрита. То дава информация за това колко са еритроцитите в кръвта. Нормално заемат около 32-43% от течността.

Лечение на Анемия

Анемия, симптоми на анемията, причини за анемията, диагноза и лечение на анемияЛечението на анемия са много разнообразни. Първо, основната причина за анемия трябва да бъдат идентифицирани и коригирани. Например, анемия, в резултат на загуба на кръв от язва на стомаха трябва да започва с лекарства, за да излекува язвата. По същия начин, често се налага операция за премахване на рак на дебелото черво, която причинява хронични кръвозагуба и анемия.

Понякога добавки с желязо ще бъдат необходими за коригиране на недостиг на желязо. В тежка анемия, преливане на кръв може да се наложи. Витамин В12 инжекции ще бъдат необходими за пациенти, страдащи от злокачествена анемия или други причини за дефицит на В12.

Лекарства при Анемия

Предписват се лекарства, които въздействат върху причините за анемията или увеличаващи  продукцията на еритроцити.

 • Антибиотици - за лекуване на инфекция.
 • Хормонално лечение на възрастни жени и подрастващи с тежко менструално кървене.
 • Лекарства, които предотвратяват атакуването на еритроцити от имунната система.
 • Синтетичен еритропоетин - хормон произвеждан от бъбреците, който стимулира производството на еритроцити. Този вид лечение има някои странични ефекти.
 • Хелатираща терапия (Chelation) - за лечение на оловно отравяне (главно в децата) и отравяне с други тежки метали.