Остър панкреатит, панкреатит, лечение на панкреатит, диагноза на панктеатит.Какво представлява Острия Панкреатит?

Какви са симптомите при Остър Панкреатит?

Как се диагностицира Остър Панкреатит?

Лечение на Остър Панкреатит

Какво представлява Острия Панкреатит?

Панкреатитът е възпаление на Панкреаса. Болестта може да бъде в остра (бърза и бурна) или хронична (дълга и бавна) форма. Всяка форма е сериозна и може да доведе до усложнения. При по тежки случаи може да доведе до кървене , инфекция, и постоянно увреждане на тъканите могат да се появят.

Остър панкреатит - Възпаление, което обикновено продължава няколко дни и завършва, най-често, с пълно възстановяване. Продължителните остри пристъпи могат да доведат до хронично състояние.
Още по темата МентаСладник (сладък корен)

Какви са симптомите при Остър Панкреатит?

Остърият панкреатит обикновено започва постепенно или с внезапна болка в горната част на корема, която понякога се простира до гърба. Болката може първоначално да бъде лека  и сед хранене да се чувствате по - зле.  Често болката обаче протича тежко и може да стане постоянна и продължи няколко дни. Човек с остър панкреатит обикновено изглежда и се чувства много зле и се нуждае от незабавна медицинска помощ. Други симптоми могат да включват:

  • Подути и болезнени корема
  • Гадене
  • Повръщане
  • Температура
  • Ускорен пулс

Тежкият панкреатит може да причини дехидратация и спадане на кръвното налягане, сърдечна, белодробна и бъбречна недостатъчност.  При кървене в панкреаса, може да се развие шок и дори да настъпи смърт.

Остър панкреатит, панкреатит, лечение на панкреатит, диагноза на панктеатит.Как се диагностицира Остър Панкреатит?

Освен, основавайки се на историята на заболяването и физикалния преглед, лекарят ще назначи изследване на кръвта, в помощ на диагнозата. По време на остър панкреатит, кръвта съдържа най-малко три пъти повече от нормалното количество амилаза и липаза -  храносмилателни ензими, образуващ се в панкреаса. Могат също да настъпят промени в нивото на глюкозата, калция, магнезия, натрия, калия и бикарбоната. След подобрението на състоянието, стойностите им обикновено се нормализират.

Диагностициранено  на острия  панкреатит, често е трудно, поради дълбокото място на панкреаса. Лекарят най-вероятно ще поръчате по един или няколко от следните изследвания:

Ултразвуково изследване на коремни органи

  • Компютърна томография (КТ)
  • Ендоскопски ултразвук
  • Ядреномагнитен резонанс (ЯМР)

Лечение на Остър Панкреатит

Лечението на острия панкреатит налага престой за няколко дни в болницата о време на който се вливат глюкозо-солеви разтвори, антибиотици и болкоуспокояващи.  Пациента не трябва да приема течности и храна през устата, за да не се стимулира панкреаса и да може да се възстанови. При наличието на повръщане се въвежда тръба през носа в стомаха за да се евакуира неговото съдържание.

За потискане на перикардната болка се използват нестероидни противовъзпалителни средства, напр. Aspirin, Indomethacin, Diclophenac. При нужда се провежда допълнителна обезболяваща терапия с опиати – Meperidine (Petidin), Morphin. Ако болката продължава повече от 48-72 часа или е много силна може да се проведе лечение с кортикостероиди (напр. Dehydrocortison, Prednison) за няколоко дни.

В повечето случаи причината за развитието на остър панкреатит е ясна, но в други тя не е известна и може да се наложи извършването на допълнителни изследвания, след оздравяване и изписване от болницата.