панкреатитПанкреатит - Описание

Панкреатит - Видове

Панкреатит - Симптоми

Панкреатит - Причини

Панкреатит - Лечение

Панкреатит - Хранене

 

Панкреатит – Описание

Панкреатит е възпаление на задстомашната жлеза. Панкреасът е една голяма жлеза зад стомаха и в близост до дванадесетопръстника - първата част на тънките черва. В задстомашната жлеза се отделя храносмилателни сокове, или ензими, в дванадесетопръстника през тръба, наречена Панкреасна тръбата . Панкреасът освобождава хормонът инсулин и глюкагон в кръвта , които регулират въглехидратната обмяна. По този начин Панкреасът работи, за да помогне да се нормализират нивата на кръвна захар в организма. От Панкреасът се произвеждат и храносмилателни ензими, които помагат в храносмилането чрез увеличаване на скоростта, с която тялото разгражда храната. Панкреасните ензими се присъединят към жлъчката и помагат   за храносмилането на храната.

Панкреатит - хроничен панкреатит, остър панкреатит, лечение на панктеатит

Панкреасът се състои от тяло, глава и опашка и във функционално отношение се разделя на екзокринна и ендокринна част. Екзокринният панкреас отделя ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане и разграждат белтъци,мазнини и др. Ендокринният панкреас отделя хормоните инсулин и глюкагон.Още по темата МентаСладник (сладък корен) Обикновено, храносмилателни ензими секретира от Панкреаса, да не се активират , докато достигнат тънките черва. Но когато Панкреасът е възпалена , ензимите в него нападение и повреди на тъканите, които ги произвеждат.

Панкреатитът е възпаление на Панкреаса. Болестта може да бъде в остра (бърза и бурна) или хронична (дълга и бавна) форма. Всяка форма е сериозна и може да доведе до усложнения. При по тежки случаи може да доведе до кървене , инфекция, и постоянно увреждане на тъканите могат да се появят.

И двете форми на панкреатит се срещат по-често при мъжете, отколкото жените.

Панкреатит – Видове

Панкреатитът варира по тежест. Въпреки че изявените симптоми могат да бъдат подобни, въздействието върху организма крайно се различава. То се представя по два начина:

Остър панкреатит - Възпаление, което обикновено продължава няколко дни и завършва, най-често, с пълно възстановяване. Продължителните остри пристъпи могат да доведат до хронично състояние.

Хроничен панкреатит - Настъпва, когато възпаление на панкреаса е тежко или повтарящо се. Хроничните случаи са много по-сериозни, отколкото острите, защото те сигнализират за трайно увреждане на панкреаса и може да създадат допълнителни усложнения като диабет и витаминен недостиг. В12, витамин от съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, здравето на нервите и обмяната на мазнини и въглехидрати, може да достигне до опасно ниски нива с такива недостиги.

Панкреатит – Симптоми

Панкреатитът проявява следните симптоми:

 • Силна болка в горната част на коремната област (при остър панкреатит болката започва внезапно; при хроничен панкреатит болката обикновено е постоянна).
   
 • Гадене и повръщане.
   
 • Подут и болезнен корем.
   
 • Дехидратация.
   
 • Ниско кръвно налягане, което може да доведе до припадък.
   
 • В случай на хроничен панкреатит, изпражненията може да станат жълти и с лоша миризма.

Панкреатит – Причини

Консумацията на алкохол и заболявания на жлъчката (на първо място жлъчнокаменната болест) в 95-98% от случаите са сред основните причини за възникване на панкреатит. Други рискови фактори, които могат да задействат възпаление на панкреаса:

 • болест на дванадесетопръстника (гастродуоденит, язва);
 • операция на стомаха и стомашно-отделителните пътища;
 • травма, коремни наранявания;
 • приемане на някои лекарства (фуросемид, естрогени, антибиотици, сулфаниламиди и т.н.);
 • инфекция (епидемичен паротит, хепатит В, С и т.н.);
 • паразитни инфекции (аскаридоза);
 • анатомични аномалии на панкреасните канали (стриктура, тумор и т.н.);
 • метаболитни нарушения;
 • промени в хормоналния фон;
 • съдови заболявания.

Приблизително при 30% от пациентите не може да се установи причината за възникването на остър панкреатит.

Панкреатит – Лечение

 • Лечение на Хроничен панкреатит 

Лечението на хроничния панкреатит е преди всичко диетично. Болните трябва да се хранят редовно и по-често, като поемат неголямо количество храна при единичното хранене. Ограничават се мазнините, забраняват се подправките и пържените храни. Медикаментозно се назначават панкреатични ферментни препарати, болкоуспокояващи средства.

Повече за лечението на Хроничен панкреатит може да прочетете тук.

 • Лечение на Остър панкреатит

Лечението на острия панкреатит налага престой за няколко дни в болницата о време на който се вливат глюкозо-солеви разтвори, антибиотици и болкоуспокояващи.  Пациента не трябва да приема течности и храна през устата, за да не се стимулира панкреаса и да може да се възстанови. При наличието на повръщане се въвежда тръба през носа в стомаха за да се евакуира неговото съдържание.

Повече за лечението на Остър панкреатит може да прочетете тук.

Панкреатит – Хранене

Диети при панкреатит

При лечението на панкреатит е важно са се промени начина на и да се направи диета, която се ниска на мазнини и да се набляга на плодовете и зеленчуците.

Преди да започнете диета за лечение на панкреатит направете консултация консултация със специалист и опитен лекар.

Нискомаслена диета

Наличието на голямо количество мазнини в кръвта основна причина за панкреатит. Целта на нискомаслената диета е да се поддържат стриктно дневния прием на мазнини. Такава диета е много полезна за предотвратяване на стеатореа, което се дължи на панкреасна недостатъчност.

Нисковъглехидратна диета

Ниско въглехидратната диета се фокусира върху използването на мазнини, които са източници на енергия.

Зелените листни зеленчуци, супи и сокове са много препоръчителни. Яжте плодове и зеленчуци, които съдържат антиоксиданти. Приемът на полезни витамини и минерали трябва да бъде достатъчно. Спанакът, който съдържа витамин В и високи нива на желязо, боровинки за борба със свободните радикали, червени Рейши гъби, ще ви помогнат да се справите със здравословния проблем.

Хората с панкреатит са известни  с недостиг на вода в тялото, така че трябва да се пие достатъчно вода.


Какви храни да избягвате

Ако сте на панкреатит диета, трябва да се откажат прием на алкохол и тютюн. Избягвайте да ядете прекалено пикантни храни, маргарин, топено масло и масло, и червено месо.