подагра, лечение на подагра, диагноза на подагра, хиперурикемияКакво представлява Подаграта?

Какви са видовете Подагра?

Какво причинява Подаграта?

Какви са симптомите при Подагра?

Как се диагностицира Подагра?

Лечение на Подагра

Какво представлява Подаграта?

Подаграта е най-често срещаният тип на възпалителен артрит при хора над 40 години. Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра.


Още по темата ЖълтурчеВълча ябълкаНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиРибеното масло потиска болките, причинени от артритХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаПикочната киселина се образува в организма в резултат на метаболизма на нуклеиновите киселини. Синтезира се в черния дроб и във вид на натриева сол се намира в кръвта. Излъчва се през бъбреците и нивото на пикочна киселина в кръвта се определя от равновесието между двата процеса – синтез и излъчване. Когато концентрацията на пикочна киселина в кръвта премине границата от 540 mmol/l, тези соли започват да кристализират (получава се преситен разтвор на пикочна киселина) и да се отлагат уратни кристали в меките тъкани на тялото – обикновено около ставните капсули, но също така и в сърцето и др. органи. Това заболяване се нарича подагра, а състоянието на повишена пикочна киселина – хиперурикемия. Кристалите предизвикват възпалителна реакция – подуване, болка, зачервяване, затопляне, и нарушават функцията на ставите. Изглежда, че отлагането на кристали става по-лесно на места по кожата, изложени на студ. Около 1% от хората с подагра развиват уратни камъни в бъбреците. В бъбреците могат да се образуват уратни камъни и което е най-лошо, тези камъни не могат да се визуализират на рентген, защото са прозрачни. Наличието на камъни може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и дори до смърт.

За много хора, подаграта първоначално се отразява на ставите на големия пръст. Също така може да повлияе и  глезените, петите, колената, китките, пръстите и лактите.

Подаграта всъщност е точно това повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта, а то може да доведе до други остри заболявания, например артриткамъни в бъбреците, а понякога и двете болести заедно. Артритът се получава, защото пикочната киселина освен в бъбреците се отлага и в ставите и там също образува кристали, които водят до непоносими болки и подуване. Освен от кристалите болката идва и от възпалената около ставата тъкан, от където се получава подуването. В по-тежки случаи болестта засяга и вътрешните органи и води до бъбречна недостатъчност, стенокардия, инфаркт на миокарда.

Какви са видовете Подагра?

Подаграта може да бъде разделена на два основни вида: първична и вторичнаПървичната най-често е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени дефекти в обмяната на веществата, прием на лекарства. Вторичната подагра възниква като резултат от други заболявания: затлъстяване, захарен диабетповишено кръвно налягане, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчностлевкемия и др. Няколко са основните рискови фактори, които могат да провокират развитието на подагра.

Заболяването може да напредва през четири етапа:

 • Безсимптомна хиперурикемия- на този етап, пациентът е с повишени нива на пикочна киселина в кръвта, но без други симптоми. Пациентите на този етап обикновено не се нуждаят от лечение.
   
 • Остра подагра, или остър подагрозен артрит- често възниква през нощта и може да бъде предизвикана от стресови събития, алкохол или наркотици, или наличие на друго заболяване. След няколко дни до 3 седмици пристъпът спонтанно отзвучава. Острият подагранозен пристъп е придружен от общи признаци на възпаление – температура, левкоцитоза, увеличаване на СУЕ. С течение на времето обаче пристъпът може  да продължават по-дълго и да се появяват по-често.
   
 • Междупристъпен стадий- безсимптомен интервал между два подагранозни пристъпа
   
 • Хронична подагра с образуване на тофи и необратими изменения на ставите- в този етап на болестта е причинила трайно увреждане на засегнатите стави, а понякога и на бъбреците.

Какво причинява Подаграта?

Някои рискови фактори са свързани с развитие на хиперурикемия и подагра:

 • Наследствена предразположеност
 • Полът и възрастта са свързани с риск от развитие на подагра, той е по-често при мъжете, отколкото при жените и по-често при възрастни, отколкото при деца.
 • Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на хиперурикемия и подагра
 • Пиенето на твърде много алкохол може да доведе до хиперурикемия, защото тя пречи на отстраняването на пикочната киселина от организма.
 • Ядене на прекалено много храни, богати на пурини може да предизвика или да усложни подагра при някои хора.
 • Ензимен дефект, който пречи на тялото да разгражда пурини причинява подагра

Развитието на подагра е свързано и с употребата на голям брой лекарства, сред които диуретици, лекарства, използвани при органни трансплантации, както и ниски дози аспирин. В момента между 45 и 60% от хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, приемат ежедневно ниски дози аспирин с профилактична цел. Аспиринът, и то приеман в ниски дози, притежава способността да повишава нивата на пикочна киселина и по този начин може да увеличи опасността от развитие на подагра. Едновременният прием на диуретици може още повече да влоши ситуацията.


Какви са симптомите при Подагра?

Първият признак на болестта е появата на белтък в урината. Появяват се болки в поясната област, увеличава се диурезата. При около 30% от заболелите артериалното налягане се покачва. Съдържанието на пикочната киселина в кръвта е постоянно и значително увеличено. Често в бъбречното легенче се образуват уратни камъни, които причиняват уроколики. В повечето случаи постепенно се развива бъбречна недостатъчност.

Как се диагностицира Подагра?

За поставяне диагноза подагра имат значение следните симптоми: внезапна поява  на остра и продължителна болка в големия пръст на крака или глезенна става, зачервяване и отточност, трудни движения на ставата. Също много важно е да се провери нивото на пикочната киселина в кръвта или наличието на бъбречно възпаление и бъбречни камъни.

Диагнозата на подаграта е лесна. Първо се изследва кръвта за пикочна киселина. При вече наличен пристъп - примерно на коляно, се “изтегля” течност от колянната става (под микроскоп се търсят кристалите, в които се отлага киселината). За поставяне на диагнозата се правят се още много изследвания като ставна ехография (с която се разпознава кристалният артрит сред другите видове артрити), рентгенова снимка и т. н. Лечението е медикаментозно.

Лечение на Подагра
 
Лечението на подаграта се назначава от ревматолог. За овладяване на острия пристъп на подагра се прилагат нестероиодни противовъзпалителни средства, кортикостероиди или колхицин. Между пристъпите е важно да бъде намалено нивото на пикочната киселина. Това се постига по два начина. При запазена бъбречна функция се прилагат медикаменти, които увеличават екскрецията на уратите – урикозурици (Desuric) като в началото на лечението се включва и НПВС или колхицин за предотвратяване на пристъп. Алкализирането на урината също влиза в съображение. Потискане производството на пикочна киселина е другият важен момент в терапията. Това се постига от една страна с ограничаване на алкохола, тлъсти меса, карантия, богата на белтъци храна, както и промяна в съпътстваща рискова терапия. Медикамени, инхибиращи продукцията на урати са също показани, напр. Alopurinol. Прилагат се и други подходи. В отеделни случаи е показано и оперативно лечение.

За намаляване образуването на пикочната киселина и по-бързото и елиминиране се препоръчва следното:

 • Ограничаване употребата на месни храни и определени видове риба, които съдържат пуринови съединения. Прекратяване за дълго време употребата на алкохол и солени храни. Ограничаване на всички захари. Увеличаване употребата на чиста или минерална вода.
   
 • Избягване употребата на силни диуретични лекарства и също аспирин.
   
 • Активизиране на бъбречната функция и съответно отделяне на горепосочените микро кристали/ от урината. За целта могат да се използуват различни биоактивни вещества като например Corn Silk herbs, Uva ursi, Horsetail, Blueberry fruit и други.
 • Активизиране чернодробната функция, за по-бързото разграждане на пуриновите съединения.
   
 • За всички хора с наднормено тегло се препоръчва диета и поне два пъти годишно да изпълняват програма за “ендогенно очистване на организма” от токсични метаболити.