инфаркт, шоколад, здраве
Шоколадът намалява риска от инфаркт

Има хора, които са толкова пристрастени към шоколада, че не могат да се откажат от него дори в името на науката. Точно тази слабост обаче помогнала на изследователи от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ да открият, че шоколадът намалява риска от инфаркт, предаде Ройтерс.
   
В хода на изследването си специалистите установили, че подобно на аспирина шоколадът намалява съсирването на кръвта и запушването на артериите - причина за многобройни сърдечни кризи. 
   
Всъщност целта на специалистите била да проучат как аспиринът влияе върху тромбоцитите в кръвта.В изследването участвали 1200 души, в чиито семейства били наблюдавани случаи на сърдечни заболявания. Сред изследваните лица имало и 139 души, наречени "кръшкачи", защото не могли да се съобразят с едно от условията, поставени от лекарите - да не
употребяват шоколад.
   
Преди да получат съответните дози аспирин, доброволците били предупредени да спазват строг режим - да правят упражнения и дd се въздържат от употребата на съдържащи кофеин напитки, вино, сок от грейпфрут и шоколад.
   
Специалистите изключили "кръшкачите" от изследването, но продължили да следят кръвните им проби. Когато наблюдавали времето за съсирване на кръвта, те установили, че тази на любителите на шоколада се съсирва по-бавно от тази на изследваните лица, които устояли на изкушението да похапнат сладко. В урината на "кръшкачите" лекарите открили и по-ниски нива на отпадъчен продукт от тромбоцитите, наречен тромбоксан.
   
Експертите признават, че шоколадът наистина оказва благоприятен ефект върху сърцето. "Това не е покана към хората да започнат да се тъпчат с него в огромни количества. Трябва да напомним, че той съдържа много захар и мазнини. На ден са достатъчни само няколко парченца тъмен шоколад", обяснява Даян Бекър.



Статията е предоставена от Bgnewsroom.com