физическа активност, здраве
Дори слабата физическа активност
може значително да подобри
здравословното състояние

Дори слабата физическа активност, от порядъка на 72 минути седмично, може значително да подобри здравословното състояние на жени в менопауза, които водят заседнал начин на живот и имат наднормено тегло, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес. 
     
Най-фрапиращото е, че физическите упражнения, извършвани за едва 72 минути в три дни от седмицата, позволяват значително да се подобри здравословното състояние в сравнение с липсата на физическа активност, отбелязват авторите на изследването. Резултатите от него могат да окуражат възрастните хора, които водят заседнал начин на живот и не намират време за препоръчваните обикновено физически упражнения с времетраене 150 минути седмично.
   
Изследването обхванало 464 жени в менопауза, които водят заседнал начин на живот и имат наднормено тегло или са затлъстели, като показателят им за телесно тегло варира между 25 и 43. Когато е над 30, този показател свидетелства за затлъстяване. Д-р Тимъти Чърч и колегите му от държавния университет на Луизиана си поставили за цел да сравнят ефекта от упражненията с различна интензивност. Те заключили, че редовните физически упражнения подобряват кардиореспираторните функции и намаляват риска от сърдечносъдови болести и диабет.