женшен, корен, билки, ginseng, лекарство, китайска медицина
 

Женшенът е една от най-прочутите билки, използвани от човечеството. Нейното ботаническо име Panax ginseng произлиза от гръцката дума, означаваща панацея. На Изток растението се смята за най-висше лекарство, тъй като възстановява жизнената енергия. То е основна съставка в стотици билкови комбинации.

Първите данни за чудния корен женшен могат да се намерят в писмото на йезуита Жирту, писано от Пекин през 1711 г. Китайците смятат растението за свещен лек. То е високо до 50 см. Има месест корен, който тежи до 300 г и по форма прилича на човешка фигура. Използвало се е още преди 3000 години в старата китайска медицина. Вероятно в света няма растение, чиито свойства да са били източник на толкова много легенди. В Поднебесната империя и до днес се шири вярването, че женшенът има способност да се превръща в човек или животно, Ако търсачът на чудния корен забележи птица, която се покаже и изчезне, смята, че това е растението. Той трябва добре да запомни мястото и на следващата година тук може да намери корена му.

Още по темата Гръцките пациенти остават без лекарстваЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Жълтият кантарион действа като антидепресантМенопаузаГлог
Начинът за получаване на лекарства е много интересен. Измитите корени се поставят в гърненце с надупчено дъно над вряща вода. След като изсъхнат, те стават почти прозрачни, рогоподобни, оцветяват се в червено. Получава се суровината, известна като женшен. В народната медицина на Далечния Изток растението се прилага за лекуване само на болести на сърцето и белите дробове, но то притежава и необикновена способност да подмладява човека и да му възвръща изгубените сили. В Русия от много години се провеждат фармакологични и химични изследвания по въпроса. Те потвърждават регенерационните му способности и показват, че женшенът улеснява адаптацията на човека в условия на особено нервно напрежение.

Комплексът от полезни вещества на жен-шена повишава устойчивостта на организма срещу вредните фактори на околната среда и нормализира процесите в него. Изследвания показват, че жен-шенът подтиска развитието и на някои ракови клетки. Резултатите показали, че при приемащите жен-шен във вид на добавка, вероятността да развият раково заболяване е два пъти по-малка.
 

Заради общоукрепващия си ефект, коренът е особено подходящ след боледуване. Препоръчва се и при хипотония при жени.

Линкове:

Ginseng - Wikipedia

Ginseng - What You Need to Know About Ginseng