Страдате ли от предменструален синдром (ПМС), нередовна менструация, безплодие или менопауза? Може би има естествено средство за вас. То е било използвано в продължение на векове и  е доказал ефективност отново и отново в научни изследвания. Аз говоря за едно малко, но като лекарство мощно кафяво зрънце с размера на пипер, известно като chasteberry или витекс. Този плод има дълга история (повече от 2000 години) на употреба като билково лекарство. Витекс е един от най-популярните билкови лекарства за PMS и спазми. Всъщност, едно проучване, публикува в списанието на здравето на жените и пола, медицината установи, че след като са били лекувани с витекс за три менструални цикъла, 93% от пациентите съобщават за намаляване на броя на симптомите на ПМС или пълен край на оплакванията на ПМС. В допълнение към намаляването на нежелания предменструален симптоми,  както се отнася както за симптоми на менопауза, така и за хормонално индуциране на акне.

 

Билките като витекс по естествен начини  укрепват и тонизират системата на организма. Лекарствената способност на витекс се отразява положително върху хормоналните здравни проблеми. Как точно витекс подпомага на хормоналния баланс? Макар да не доставя хормони на тялото, той не действа директно върху хипоталамуса и хипофизата.Важно е, да се има предвид, че chasteberry всъщност не е хормон, а по-скоро  билка, която помага на тялото да повишава своите собствени нива на прогестерон.

Но витекс не е само за жени с хормонални проблеми, които трябва да се отстраняват.  Наскоро беше показано, че проявява антитуморни дейности в различни човешки клетъчни линии от рак, и това не е всичко. Продължавайте да четете, за да разберете всички невероятни здравословни предимства, които той съдържа и за двате пола- жените (особено) и мъжете.

9 Ползи за здравето от Витекс

1. Облекчава симптомите на ПМС

С около 75 процента от жените изпитват ПМС. Ако страдате от ПМС, вие сте сред многото жени, които изпитват редица неприятни физически и емоционални симптоми всеки месец. Трае някъде между два до 14 дни преди менструация. Симптомите на ПМС значително могат да се намалят или дори елиминират чрез полагането на усилия, за да положите вашите хормони в баланс. Витекс е един от най-добрите - ако не на върха - билкови препоръки, когато става дума за природен релеф ПМС.

За една жена, по неподходящ начин увеличаването на производството на пролактин, може да бъде фактор в циклична чувствителност на гърдите и други симптоми на ПМС. Vitex се смята, че работи добре за намаляването на симптомите на ПМС, защото потиска освобождаването на пролактин от хипофизната жлеза. Многобройни проучвания показват, че chasteberry може да помогне за намаляване на симптомите на ПМС, включително чувствителност на гърдите, главоболие и раздразнително настроение.

2. Намалява миома на матката

Маточните фиброиди са не-ракови тумори намерени в маточните стени, често водят до промяна в размера или формата на матката, както и няколко други неприятни симптоми. Ключов начин за предотвратяване и намаляване на миома на матката е, да се поддържа правилен баланс на хормоните. Chasteberry може да помогне да се балансира съотношението на естроген до прогестерон.

3. Подобрява женската плодовитост

Vitex се е доказал, за подобряването на плодовитостта, особено за жени с дефект в лутеалната фаза (съкратено втората половина на менструалния цикъл). Тези жени имат проблеми, защото яйчниците не отделят достатъчно прогестерон.

В едно проучване, 48 жени (на възраст от 23 до 39), които са били диагностицирани с безплодие приемали Витекс веднъж дневно в продължение на три месеца. По време на тримесечния период , седем жени забременяли и 25 жени  нормализирли нивата на прогестерона, който може да увеличи шансовете за бременност.

 

 

Друго проучване оценявало 52 жени с дефекти в лутеалната фаза поради латентна хиперпролактинемия (по-висока от нормалните нива на хормона пролактин в кръвта). Всяка жена получи дневна доза от 20 мг Vitex или плацебо. Проучването е с цел да се докаже, ако то би могло да намали повишените хипофизни пролактини и също да нормализира дефицитите в дължината на лутеалната фаза и синтеза на лутеалната фаза прогестерон.

Резултатите са отлични. След три месеца, жените, лекувани с витекс имали намаляване на освобождаването на пролактин, съкратената лутеална фаза се нормализирала и дефицити в синтеза на лутеалната прогестерон били елиминирани. Две жени в третираната група също били бременни по време на к на изследването, и не са наблюдавани странични ефекти .  Тези резултати показват, chasteberry може да се използва като естествено лечение на безплодие при жени.

4. Изчиства акне

Хормоналният дисбаланс и колебанията могат да бъдат основата за акнето, особено ако сте жена. Ако намерите акне, особено покрай  челюстта и брадичката ви, витекс може да бъде идеално естествено средство за това. Той може да балансира хормоните, които могат да намалят образуването на акне при жени. Предварителни изследвания показват, че може да помогне ясно припредменструално акне, както и, по възможност чрез регулиране на хормонални влияния.

5. Третира Ендометриозата

Ендометриозата е често болезнено заболяване, при което тъканта, която обикновено линии вътрешността на матката, расте извън матката. Това най-често включва яйчниците, червата или покривната тъкан таза. Никой не е сигурен за точната причина за ендометриозата, но някои допринасящи фактори включват хормонален дисбаланс и генетика. Вие не може да направите нищо за генетичния фактор, но на хормоналният дисбаланс, евентуално може да бъде преодолян с използването на витекс. За естествено лечение на ендометриоза, chasteberry обикновено се приема в дългосрочен план (12 до 18 месеца) за максимална ефективност.

 

  

6. Аменорея

Аменореята е медицинско състояние, в което една жена в репродуктивна възраст, има менструална спирка на цикъл изведнъж. Ако не сте бременна и вашият мепструален период е спрял, това е сериозна индикация, че нещо не е наред.

Аменореята може да бъде причинена от редица фактори, с една възможност, включително наличието на твърде много пролактин в тялото , което може да доведе до хипоестрогенизъм или естрогенен дефицит. Добавянето на  Витекс може да помогне да се модулира пролактин и да получите здравословен баланс на естроген и прогестерон обратно в тялото . (10)

7. Спомага при кърмене

 В Европа, частбери е една от най-силната билки за насърчаване на кърменето. Едно проучване установи, че с добавки витекс , може да се увеличи количеството на млякото, произведено от майката,  без усложнения при бременността, както е отбелязано от Университета на Мичиган- здравната система. Билките като витекс, които насърчават или увеличат притока на кърма са известни като galactagogues.

8. Намалява симптомите при менопауза

Менопаузата е края на менструационния цикъл и плодородието, дефинирано, като състояние на 12 месеца след последния менструален цикъл. Това може да се случи в 40-те или 50-те години, но средната възраст е 51. Витекс често се комбинира с други билки, като например черен Cohosh или китайската ангелика, за максимални ползи.

Едно проучване през 2007, публикува в гинекологична ендокринология , че е установена една билкова добавка, съдържаща chasteberry, че безопасно и ефективно облекчава горещите вълни и нарушенията на съня в жени пред и във менопауза.

9. Третира уголемена простата

Доброкачествената хиперплазия на простатата е уголемяване на жлеза на простатата. Проблемът е  свързан с възрастта, което може да доведе до трудности при уриниране . A през 2005 година  проучване, проведено от биологическия институт по фармация в университета в Базел, в Швейцария показва, че екстракти от Vitex Agnus-Кастус плодове могат да бъдат полезни за профилактика и лечение на не само на уголемена простата, но и при рак на простатата. Данните показват, че Vitex съдържа компоненти, които инхибират пролиферацията и убива ракови клетки от простата.