Д-р Евелин Благоев е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) от октомври 2012 г. Той е лекар  по професия, като е завършил Медицинския университет във Варна.

Наскоро направи отчет за дейността на агенцията през 2012 г. и основните насоки на работата й през 2013 г. Ето какво разказа той пред в. ..Доктор".

 Д-р Благоев, какво направи ИАЛ под ваше ръководство досега?

За първи път ИАЛ заяви открито желание за присъединяване към PIC/s конвенцията, в която членуват всички останали европейски държави. Членството ни в конвенцията ще облекчи достъпа на българските производители на лекарства на чуждите пазари. Другата ни инициатива е, че заявихме готовността си България да бъде референтна държава В общностните процедури по разрешаването на употреба на лекарствените продукти, което ще ускори регистрацията на произведените в България медикаменти в останалите европейски държави. Освен това приключи успешно оди-тът на Световната здравна организация върху контрола на работата ни като регулатор за работа с ваксини. Беше отчетено, че България е една от 34-те държави в света, която произвежда ваксини за ООН. Приоритет е повишаването на ефективността на работата на ИАЛ чрез структурни промени и увеличаване на административния капацитет. Като единствен експертен и регулаторен орган на лекарства и медицински изделия ще продължим и сътрудничеството си с фармацевтичната индустрия и със съсловните и неправителствени организации в бранша.АптекиКакви проверки са извършени през изминалата година?

 

Извършени са 28 проверки на производители и вносители на лекарствените продукти на активни вещества и на лекарствени продукти, предназначени за клинично изпитване. Направени са 114 инспекции на складове за търговия на едро. Проверени са 1004 аптеки и дрогерии и са издадени 256 наказателни постановления, като се извършват засилени проверки през нощта и през почивните дни, когато най-често се установяват нарушения. Засилен бе и контролът на лечебните заведения, които са проверени заедно с прилежащите им лаборатории и болнични аптеки. Инспекторите са извършили и 149 проверки на медицински изделия. Общата стойност на

НАЛОЖЕНИТЕ ГЛОБИ И ИМУЩЕСТВЕНИ САНКЦИИ ЗА 2012 Г. Е 567 750 ЛВ.

Само през януари 2013 г. са извършени 114 проверки в обекти за търговия на дребно, което е с 36% повече от януари 2012 г.

Кои са най-често констатираните нарушения при търговията на дребно?

Около 30% от нарушенията са за продажба на лекарствени продукти по лекарско предписание без

рецепта. Вече не се срещат драстични нарушения в аптеките да работят хора без нужното образование, каквито се наблюдаваха в предходни години. Сега по-често срещано нарушение е в аптеките гражданите да са обслужвани само от помощник-фармацевт в отсъствието на магистър-фармацевт, което се установява именно нощем и в почивни дни. Най-често това са студенти по фармация и медицина, лекари и медицин-

ски сестри. Сред останалите нарушения са неправилно съхранение на лекарства, нарушени опаковки и съхранение на продукти с изтекъл срок на годност.

Кои от тези нарушения са с по-голяма обществена опасност?

 На първо място това са функциониращите като аптеки или дрогерии обекти без разрешение или след прекратяване на тяхното разрешение. В самия център на София в квартал „Лозенец" беше открита такава аптека, която функционираше до момента, в който беше посетена от ИАЛ и

се установи нарушение. Тази аптека е продължила да извършва дейността си след прекратяване на разрешението за дейност в края на 2010 г. Друг проблем е търговия с неразрешени за употреба лекарствени продукти или на такива с неустановен произход, постъпили нелегално в аптеките. Последното се случва най-често в пограничните райони на страната.

Продават ли се лекарствени продукти на нерегламентирани места?

 Приоритет на ИАЛ са местата с разрешение за продаване на лекарствени

продукти. Всички останали проверки се правят съвместно с полицията, като в този случай обикновено става въпрос за лекарства, които са събирани от контейнерите за отпадъци. Най-често те са с изтекъл срок на годност и тогава ВСИЧКО ОПИРА ДО ЗДРАВНАТА КУЛТУРА НА ЧОВЕКА, който купува тези лекарства, защото е опасно те да се купуват извън регламентираните места.

Колко акта са съставени?

Общо са съставени 229 акта за установяване на административни нарушения, като с наказателни постановления са приключили 224 производства. Част от извършените инспекции са след постъпили в ИАЛ сигнали и жалби. Друга част са извършени по предварително утвърден годишен график. Междувременно от 1 януари 2013 г. в ИАЛ заработи електронен регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства. Той съдържа списък с данни за медицинските изделия, регулаторните органи и институциите, които ще плащат напълно или частично стойността на тези медицински изделия. Това ще даде възможност за анализ и съответно планиране и прогнозиране на потреблението.