НЗОКБюджетът на НЗОК за 2015 г. бе одобрен на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Така сумата, която здравната каса ще може да изразходва през следващата година е 3 075 534 000 лв. Тези параметри на бюджета бяха предложени за гласуване в Народното събрание от Министерството на здравеопазването. Сумата се различава с 80 млн. лв. от одобрената от Надзорния съвет на НЗОК - 3 155 534 000 лв. Министърът на здравеопазването обясни преди няколко дни, че разликата в цифрите идва от това, че с пари от 2014 г. са плащани дейности за 2013 г. По думите му, предложената от него сума е равна на разходите на НЗОК за 2014 г.

В резултат на това разминаване в цифрите, на днешното заседание на комисията бе обсъдено предложение на Лютви Местан от ДПС въпросните 80 млн.лв. да се върнат в бюджета на касата за 2015 г. Бившият финансов министър и настоящ народен представител от ДПС Петър Чобанов мотивира предложението на своя колега с това, че парите са необходими на здравната система. Той отбеляза, че част от тях ще бъдат дадени за увлечение на средствата за дентална помощ – 56 млн. лв. „Те са много необходими за програми, като ефектът от програмите е дългосрочен и ще доведе до подобряване на редица чисто медицински показатели. Т. е. това е една истинска реформа в здравеопазването, която не е насочена само към финансова стабилизация или дисциплина”, отбеляза Чобанов. Предложението на ДПС бе отхвърлено от депутатите от управляващата коалиция.

Народните представители не одобриха и предложение, внесено от Емил Райнов от „БСП - Лява България”, да бъдат увеличени от 120 на 140 млн. лв. парите за дентална помощ и от 70 на 90 млн. лв. за медико-диагностична дейност, но за сметка на 40 млн. лв., взети от болничната помощ.

Не бе прието и предложение на колежката му Мая Манолова през следващата година лечебните заведения, които вече имат договор с НЗОК, да могат да започват работа и по нови дейности.

Прието беше обаче предложение на председателя на здравната комисия проф. Стоян Тонев от ГЕРБ, авансово от резерва на НЗОК да могат да се изваждат до 170 млн. лв. за болнична помощ, до 5 млн. лв. за първична помощ, до 10 млн. лв. за специализирана извънболнична помощ и до 5 млн. лв. за медико-диагностични дейности.

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова отбеляза пред журналисти, че предложението на проф. Тонев е единственото ново нещо в приетите на второ четене промени в Закона за бюджета на НЗОК , в сравнение с миналата година. Тя напомни, че досега е можело да се харчи процент от резерва, а не фиксирани суми.

Д-р Тодорова коментира, че приетият от финансовата комисия бюджет на касата за 2015 г. няма да стигне. „Опасенията за това ги имах още като взеха 80 млн. лв. Знаете, че първоначалният размер на бюджета от 3 155 534 000 лв. беше намален с 80 млн. лв. Освен това има един нормален ръст в медицината. И при онкоболните и при други заболявания. Разкриваемостта е по-добра, диагностиката е по-добра, така че има си ръст на болни, населението застарява, броят на хроничните заболявания нараства. Така че не очаквам тези пари да бъдат достатъчни. Да, има една по-добра финансова атмосфера тази година, но в никакъв случай не мога да кажа, че ще стигнат парите”, каза тя. Д-р Тодорова добави, че й се иска да вярва, че мерките за намаляване на разходите, предложени от министър Москов, ще се случат, но добави, че процедурата по промяна на законодателството е доста тромава и изисква време. Тя напомни, че докато тези мерки влязат в сила, цялата система ще си работи и договорните партньори ще харчат пари по старите правила.

Д-р Тодорова също така каза, че предложените от д-р Моксов промени в Закона за здравното осигуряване по никакъв начин не са вързани с финансовите плащания, като се изключи областта на лекарствата. „Там се говори за качество, което е чудесно, но не е казано как това качество ще се отрази финансово”, коментира тя.