ДиабетАналоговият инсулин е най-добрият за малките деца, категорични са лекарите

България е на последно място в Европа по качествено лечение на болните от диабет. Това обяви Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет. Тя представи резултатите от проучване сред 130 деца от 3 до 18 години с диабет , направено по време на детски лагер.

На рехабилитационния лагер, организиран от асоциацията, за втора поредна година е изследван гликираният хемоглобин на децата. Той показва дали начинът на лечение е правилен и има ли нужда от корекции. За първи път в лагера е имало и немалко деца на три години, което според Котова е доказателство за понижаването на възрастовата граница на болните от диабет .

Председателят на сдружението изрази съжаление, че у нас диабетът не се лекува с аналогов инсулин. Според нея той е най-съвременният и добър начин на лечение, действа по-бързо и е по-пречистен от конвенционалния. Аналоговият инсулин е особено подходящ за лечението на най-малките пациенти на две и три години.

Заснети са пет документални филма за всекидневието на деца с диабет , като на 1 ноември ще бъде премиерата на първия от тях.

За да може дете да кандидатства за лечение с аналогов инсулин обаче, здравната каса изисква то да е било поне шест месеца на конвенционален инсулин. От асоциацията предлагат тези критерии за децата на възраст до 18 години изцяло да отпаднат.

ДУМА припомня, че според официалните данни 8% от българското население е с диабет , а 40 на сто от диабетно болните у нас не знаят, че са болни.