Увеличение от 5,5 млн. лв. за дентална медицина е предвидено в бюджета на НЗОК за 2013 г. Това обявиха от Българския зъболекарски съюз по време на пресконференция днес. Председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов уточни, че парите ще бъдат насочени основно за дейности за възрастни хора над 18 г. Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Шарков пък уточни, че напоследък значително са се увеличили цените на амалгамите, поради увеличение на цените на среброто и живака, които се съдържат в тях. За да не се налага пациентите да доплащат повече за тяхното поставяне, договорените 5,5 млн. лв. повече ще бъдат използвани за покриване на въпросното увеличение, стана ясно от думите му.

дентална медицинаИ двамата дентални лекари обаче напомниха, че повече от 10 години към пакета, заплащан от НЗОК, няма добавяне на нови дейности за възрастни над 18 години. Д-р Шарков отбеляза, че по принцип преди 10 години е било изчислено, че за денталното здраве на българите са необходими около половин милиард лева. Той добави, че от БЗС трябва да настояват да има увеличение на бюджета на НЗОК през 2014 г. в частта му за пакета за възрастни. Д-р Миланов пък заяви, че за да има някаква профилактика при възрастните са необходими 12-15 млн. лв. допълнително, които да стигнат поне за почистване на зъбния камък, който е сериозен проблем за много българи. За лечение на някои усложнения пък са необходими около 30 млн. лв. , каза още той. Д-р Миланов добави, че 38,3%  от българите страдат от кариес и неговите усложнения, а 2,2% имат поне по един изваден постоянен зъб.

От БЗС коментираха, че са доволни от текстовата част на НРД 2013 г,. договорена с касата. От думите на д-р Шарков стана ясно, че тя е писана основно от експертите на съсловната организация и е прагматична. Колкото до финансовата част на НРД от ръководството на БЗС обявиха, че се надяват постигнатите договорки да бъдат спазени. Д-р Миланов напомни, че миналата година между първо и второ четене на бюджета на касата мистериозно са се изпарили 3,4 млн. лв. Той обясни, че това са били целеви средства, предвидени за домовете за деца, хора с увреждания и др. След намесата на ръководството на БЗС парите са били възстановени в бюджета, стана ясно още от думите му. Според д-р Миланов, ако и тази година бюджетът бъде намален, може да се стигне до неподписване на НРД.

От БЗС обявиха, че преди месец на заседание на УС е било решено съсловната организация да дари модерно оборудване за стоматологичен кабинет в манастира „Св. Великомъченик Георги – Зограф" в Света Гора, Атон. Д-р Миланов обясни, че от години неколцина стоматолози се грижат безвъзмездно за денталното здраве на монасите, но срещат доста трудности. Ето защо от УС на БЗС са решили да облекчат тяхната работа, помагайки за създаването на кабинет. Освен това двама от медиците - Д-р Ленко Ленков от Стара Загора и д-р Стефан Ангелов от Харманли, ще получат отличия от съсловната организация за дейността си и за гражданския им принос.

От БЗС също така се похвалиха, че д-р Николай Шарков е първият българин, избран в ръководството на Световната дентална федерация (FDI) в над 100-годишната й история. Той е бил избран и в борда на директорите на Съвета на европейските зъболекари, стана ясно още по време на пресконференцията.

От Асоциацията на денталните мениджъри в България пък обявиха наградените в националния конкурс „Мениджър на дентална практика 2012”, който се провежда за четвърта поредна година. Носителката на голямата награда „Мениджър на дентална практика” е д-р Спаска Фезова от Благоевград. Д-р Фезова има 32-годишна практика и през март тази година е разкрила клиника със 7 работни места. Бъдещето на денталната медицина е в екипната работа, вярва тя.

Д-р Борислав Михов и зъботехникът Стоян Христов от Сливен са носители на новоучредената награда „Екипен дентален мениджмънт”. Д-р София Буджева от Бургас спечели първа награда „Мениджър на дентална клиника”, а д-р Ели Бацелова от Пловдив получи приз за „Мениджър на дентален кабинет”.