ЛинейкаЗдравният и вътрешният министър подписаха съвместна заповед за това.

Днес на извънредна среща министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и министърът на вътрешните работи г-н Веселин Вучков взеха решение за предприемане на колективни действия за предотвратяването на нападения над екипи на спешна помощ, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Двамата министри подписаха съвместна заповед, с която директорите на центровете за спешна медицинска помощ и директорите на областните дирекции на МВР са задължени да предприемат колективни  действия за локализиране на местата, където в периода 2013 – 2014 г. са констатирани прояви на насилие над спешни медици.

Със заповедта на директорите е вменено синхронизиране дейността на екипите на ЦСМП и ФСМП, съответно със структурите на МВР по региони – при посещения на спешни екипи в локализираните „рискови“  населени места.

На 10 декември, сряда, ще се проведе среща между министър Москов и представители на ромските общности, както и с членове на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ във връзка с поемане на ясен ангажимент за съдействие спрямо екипите на спешна помощ, допълват от МЗ.