МБАЛ Св. иван РилскиКолективът на лечебното заведение взе решение да излезе с твърда позиция против сливането на нашето лечебно заведение с която е и да е друга болница. Основното ни притеснение е, че колективът няма да може да продължи да работи по начина, по който е работил до момента. Това най-вероятно ще се отрази върху качеството на предлаганите услуги най-вече за пациентите.“ Това каза д-р Емануил Найденов, неврохирург в „Св. Иван Рилски“.
 
 
Той посочи, че колективът се притеснява и за бъдещето си като финансова осигуреност.
 
„Взето е решение да се напише отворено писмо до премиера, до министъра на здравеопазването, до здравната комисия и до омбудсмана. В него ще изразим ясно своята позиция, че сме против сливането, което ще доведе до ограничаване на дейността на нашето лечебно заведение“, обясни той.
 
По думите му, хората се притесняват от това, че до момента никой от МЗ, с изключение на публикуваното съобщение на сайта им, не е обяснил пред екипа на болницата какво точно се случва и каква е идеята. „Затова съвсем с основание хората са притеснени и това е съвсем спонтанна тяхна реакция. Те не са сигурни в своето бъдеще“, посочи д-р Найденов във връзка с днешния протест на персонала на болницата пред здравното министерство.
 
Според казаното от него, това е акт, който до момента не намира достатъчно добро обяснение и изисква да се направи такова от страна на МЗ.
 
От думите му стана ясно още, че в функциите на директор на лечебното заведение са поети от д-р Мариета Райкова, която до момента беше зам.-директор на лечебното заведение. „Дали това е временно или окончателно, аз не мога да кажа“, уточни д-р Найденов.