Деян ДеневНеобходимо е в сферата на иновативните лекарства да се предлагат по-гъвкави модели на споразумение между НЗОК и компаниите. Това каза пред Zdrave.net представителят на работодателите в Надзорния съвет на здравната каса и директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев по повод очакванията му какво трябва да се случи в здравеопазването след парламентарните избори. Той отбеляза, че по този начин повече пациенти ще получат достъп до терапиите, от които имат нужда. Денев също така посочи, че трябва да има ясна оценка кои терапии се заплащат с публични средства и кои не. Това го върши и в момента Националният съвет по цени и реимбурсиране, но може да го прави и по-добре, отбеляза той. По отношение на лекарствата извън патент Денев каза, че в този сектор има голяма конкуренция, която трябва да се насърчава.
 
 
Деян Денев също така заяви, че в момента има голям ръст на хоспитализациите, който е нереален. „Мисля че тази година цифрата ще достигне 2 млрд. Определено трябва да се помисли в посока промени, които ще мотивират болниците да хоспитализират и да лекуват пациентите с оглед резултата, а не с оглед бройката хоспитализации. Към момента се търси по-голямата бройка хоспитализации”, отбеляза той.
 
Денев също така коментира, че определено трябва да се предприемат някакви действия по отношение на приходната част на бюджета на НЗОК. „Системата се издържа основно от хората, които имат работодатели и от самоосигуряващите се. Има твърде много категории, които държавата осигурява и всички те не се осигуряват на реалния им доход. И също има твърде много лица в България, които не се осигуряват изобщо. Около милион са хората, които живеят в България и не се осигуряват. Т.е трябва да се обърне внимание на приходната част, защото иначе солидарността на системата не функционира. Няма как на входа на системата да няма солидарност, а на изхода да има солидарност, т.е. всеки като има нужда от лечение, да го получава”, каза той.
 
По отношение на разходната част Денев напомни, че има нарастване на разходите над темповете, които системата може да издържи. Той каза, че в сферите, където те са най-големи – лекарствата и болничната помощ, трябва да се предприемат мерки и да се направи така, че ръстът на разходите да отговаря на ръста на приходите.
 
Денев също така каза, че НЗОК в момента функционира и взима решения само на базата на цифри, засягащи разходите. Той заяви, че в касата не постъпва абсолютно никаква информация по отношение на резултатите от лечението. „НЗОК има масив, база данни, която може да бъде използвана. Ще дам пример с пациентите, които са на лекарствено лечение с протокол. Тези протоколи се подновяват на всеки шест месеца средно и в тях присъстват лабораторни данни, които показват как лечението е повлияло на терапията на конкретния пациент. Тези данни могат да се използват и съответно на базата на тях да бъдат предлагани решения. Към момента ние гледаме колко е скочил разходът и колко е намалял, а не гледаме ефекта от лечението”, отбеляза той. Според него целият ресурс от информация потъва и не се използва.